Al sinds heel lang worden er in stadions allerlei spellen gespeeld en wedstrijden gehouden om mensen te vermaken en dit is trouwens tegenwoordig nog steeds het geval. Het oudste en bekendste stadion ter wereld staat in de oude Griekse stad Olympia, op het schiereilandΒ PeloponnesosΒ en dat was trouwens ook de plaats waar om de vier jaar de Olympische Spelen werden gehouden.
Stadions begonnen zich daarna over veel meer oude Griekse en Romeinse steden te verspreiden en het Romeinse Stadion in Domitian was de beroemdste van allemaal. Het idee van een stadion en de vele wedstrijden, die daar werden gehouden, heeft al eeuwenlang een bepaalde aantrekkingskracht op mensen en ook tegenwoordig zorgt het aanwezig zijn in een stadion voor een bepaald gevoel.
Terwijl de eerste moderne stadions vooral basisvoorzieningen hadden en met maar één doel werden gebouwd β namelijk zoveel mogelijk toeschouwers ontvangen β hebben de hedendaagse stadions hun voordeel gedaan met de best beschikbare technologie ter wereld en sommige daarvan zijn echt prachtige kunstwerken. Ze beschikken over het beste van het beste op het gebied van architectuur en er wordt ook gebruikgemaakt van ruimte en technologie.
En aangezien we het over het beste van het beste hebben, hebben we het over enorme sommen geld, die erin zijn geΓ―nvesteerd. Laten we eens bekijken wat de 10 duurste stadions ter wereld zijn.
10. Citi Field β New York β 850 miljoen euro
Het Citi Field Stadium ligt in de deelgemeente Queens van New York, in Flushing Meadows β Corona Park en is de thuisbasis van de New York Mets of the Major League Baseball. Het werd in 2009 gebouwd om het voormalige Shea Stadium te vervangen.
Er kunnen bijna 42.000 bezoekers in, wat veel meer is dan de 15.000 mensen die er in het Shea Stadium konden. De naam is afkomstig van Citigroup, die de geldschieter is en die de naamgevingsrechten verwierf. In ruil voor het benoemen van het stadion ontvangen de New York Mets 17 miljoen euro per jaar van Citibank, wat niet slecht is, toch? De totale prijs die is betaald voor het bouwen van het stadion is maar liefst 850 miljoen euro.
9. Nissan stadion β Yokohama, Japan β 851 miljoen euro
Het Nissan Stadium, dat ook wel bekend staat als het Yokohama stadion, werd in 1999 gebouwd en was in 2002 de gastheer van de FIFA Wereldbekerfinale, wat natuurlijk heel belangrijk is geweest.
Met een capaciteit van maximaal 72.000 bezoekers werd het Nissan Stadium als één van de locaties voor de Olympische Zomerspelen van 2020 en ook voor de Rugby World Cup van 2019 gekozen, dus de toekomst belooft nog wat voor dit stadion. Het stadion werd voor een slordige 851 miljoen euro gebouwd.
8. U.S. Bank stadion β Minneapolis, Minnesota β 0,9 miljard euro
Gelegen in Minneapolis, Minnesota en sinds 2016 geopend als de thuisbasis van de Minnesota Vikings is het U.S. Bank Stadium een geweldig architectuurwerk met ongelooflijke functies zoals het transparante dak, de enorme glazen deuren, het prachtige plein binnen in het stadion en een adembenemend uitzicht over de skyline van Minneapolis.
De maximale capaciteit van het stadion is 66.655 bezoekers en de bouwkosten zijn tot maar liefst 0,9 miljard euro gestegen. Het stadion was in februari van dit jaar al gastheer van de Super Bowl LII en werd onlangs ook als de gastheer van het NCAA Final Four-toernooi 2019 geselecteerd.
7. Madison Square Garden β New York, New York β 0,9 miljard euro
Madison Square Garden ook wel bekend als MSG of The Garden is de oudste en de meest actieve sportlocatie in New York City. Gelegen in Midtown Manhattan, tussen 7th en 8th Avenue, werd dit polyvalente stadion in februari 1968 geopend en is het al gastheer van talloze sportevenementen in de stad geweest.
Dit stadion is wereldberoemd en is de thuisbasis van de New York Knicks, de New York Liberty en de New York Rangers. Het beschikt over een grotere capaciteit voor bezoekers, verbeterde video- en verlichtingssystemen en hangende loopbruggen met een interessant perspectief van bovenaf op de games, die op het straatniveau worden gespeeld. Het stadion werd tussen 2011 en 2013 gerenoveerd en de kosten hiervan waren 0,9 miljard euro.
6. Leviβs stadion β Santa Clara, California β 1 miljard euro
Als de thuisbasis van de San Francisco 49ers is het Leviβs Stadium in Santa Clara, CaliforniΓ«, een open stadion dat vooral is gebouwd met ecologische duurzaamheid in het achterhoofd. Het heeft een groen dak en er zijn verschillende zonnepanelen geplaatst.
Het heeft, met maximaal 75.000 zitplaatsen, een enorme capaciteit en het heeft ook de grootste tribune van alle NFL-stadions. Het Leviβs Stadium was sinds de opening in 2014 al de gastheer van de Super Bowl 2016. De kosten voor het bouwen waren maar liefst 1 miljard.
5. Wembley stadion β London, England β 1,1 miljard euro
Na de sloop van het eerste Wembley Stadion in 2003 nam dit stadion vier jaar later in 2007 zijn plaats in. Gelegen in Wembley Park, Londen, is het nieuwe stadion de thuisbasis van het Engelse nationale voetbalteam en gastheer voor grote voetbalevenementen zoals de League Cup-finale, de FA Cup-finale of de play-offs van de Football League.
Met een totale capaciteit van 90.000 zitplaatsen is Wembley het grootste stadion in het Verenigd Koninkrijk en het op één na grootste stadion van Europa. Eén van de meest indrukwekkende functies is de 133 meter hoge boog, die boven de noordkant van het stadion hangt, het intrekbare dak en een veld dat voor meer duurzaamheid echt gras en kunstgras combineert. De kosten voor het bouwen van het stadion zijn gestegen tot een schokkende 1,1 miljard euro.
4. AT&T stadion β Arlington, Texas β 1,2 miljard euro
Het AT&T-stadion in Arlington, Texas, is de thuisbasis van de Dallas Cowboys van deΒ NFLΒ en het is, met plek voor meer dan 100.000 mensen, het vijfde grootste stadion van het land.
De belangrijkste kenmerken zijn het intrekbare dak en de enorme hangende HD-videoschermen in het midden en boven het veld. Geopend in mei 2009, organiseerde het al een groot aantal belangrijke evenementen zoals de Super Bowl 2011 of de NBA All-Star-Game in 2010. Het indrukwekkende stadion kostte maar liefst 1,2 miljard euro om gebouwd te worden.
3. Olympic stadion β Montreal, Quebec, Canada β 1,2 miljard euro
Gelegen in de wijk Hochelaga-Maisonneuve in Montreal, Quebec, werd dit Olympisch Stadion β één van de weinigen ter wereld β in 1970 gebouwd met als doel de Olympische Zomerspelen van 1976 te organiseren.
Met een totaal van 65.255 zitplaatsen is dit het grootste stadion in Canada en het heeft indrukwekkende functies zoals de 175 meter hellende Montreal Tower β wat uiteindelijk veel teΒ veel geldΒ heeft gekost om te bouwen en waardoor het bijna failliet ging. Als de thuisbasis van de honkbal- en voetbalteams van de stad heeft het Olympisch Stadion van Montreal de Frans-Canadezen een goede 1,2 miljard euro gekost om het te laten bouwen.
2. Yankee stadion β New York, New York β 1,3 miljard euro
Het Yankee Stadium in de Bronx, New York City, is de thuisbasis van het honkbalteam de New York Yankees. Het verving in 2009 het originele stadion maar hield toch de geschiedenis levend. De nieuwe speelplaats van de Yankees bevat namelijk elementen uit het originele stadion uit 1923, zoals bijvoorbeeld de scoreborden, die nog met de hand worden bediend.
Met een betoverende kalkstenen buitenkant en fotoβs van vroegere en huidigeΒ YankeesΒ die de binnenmuren bedekken, brengt het nieuwe stadion een eerbetoon aan het oorspronkelijke stadion waarbij het Monument Park naar het nieuwe is verhuisd. De bouwkosten van het nieuwe Yankee Stadium waren maar liefst 1,3 miljard euro.
1. Metlife stadion β East Rutherford, New Jersey β 1,5 miljard euro
Prijzig en daarom ook niet voor niets het duurste stadion ter wereld is het Metlife-stadion van New Jersey in East Rutherford de thuisbasis van de New York Giants en New York Jets, twee van de beste NFL-teams.
Metlife werd in 2010 geopend en kan maar liefst 90.000 bezoekers ontvangen. Het Metlife-stadion organiseert 20 NFL-wedstrijden per seizoen en verslaat daarmee elk ander stadion. Door een combinatie van goed management en een aantal van de allerbeste technologieën werd het Metlife-stadion één van de grootsten ter wereld. De kosten voor de bouw stegen wel tot een ongeloofelijke 1,5 miljard euro.