De toekomst van e-commerce is ongelooflijk rooskleurig. Maar het starten van een e-commerce bedrijf is hard werken en vereist vele stappen en beslissingen die op het juiste moment samen moeten komen. Daarnaast zijn er ookΒ gratis e-commerce trainingen voor iedereen op het internet te vinden om jouw e-commerce skills te verbeteren.
1. Vind het juiste product of dienst om te verkopen
De eerste vraag die je jezelf moet stellen, voordat je je webproject start, is: welke producten/diensten moet ik in mijn online winkel verkopen? Deze is waarschijnlijk de meest cruciale stap. Hier vind je enkele benaderingen en tips om het ideale product te kunnen vinden.
2. Het product met een bepaalde behoefte vervullen
Voordat je een nieuw product of een nieuwe dienst gaat verkopen, moet je ervoor zorgen dat het voldoet aan de behoefte van een klant. Hiervoor kun je een marktonderzoek uitvoeren. Het onderzoek stelt je in staat om je kennis over de klantbehoefte, waaraan je wilt voldoen en de markt waarin je je wilt positioneren, te verfijnen.
3. Zoek een product dat steeds bekender begint te worden
Het doel is natuurlijk niet om te verkopen wat iedereen al verkoopt, maar om een product te vinden dat bekend begint te worden en redelijk goed verkoopt. Zodra het product is geΓ―dentificeerd, probeer je het te verbeteren door er waarde aan toe te voegen, zodat je je van de concurrentie kunt onderscheiden en je verkoop kunt verhogen.
Veel online winkels beginnen met trendy en modieuze producten. Er zijn veel tools om je te helpen bij het identificeren van trendy onderwerpen en interesses. Pas echter op voor rages, die maar een zeer korte levensduur hebben.
Je kunt de volgende technieken gebruiken om trendy producten met een hoog potentieel te identificeren:
- Google Trends: een gratis tool waarmee je de populariteit van een zoekwoord in de loop van de tijd kunt volgen.
- Tijdschriften en blogs gepubliceerd door productrecensenten.
- Pinterest en Instagram: social netwerken voor het delen van afbeeldingen zijn erg interessant omdat ze het heel gemakkelijk maken om producten te identificeren, die een aanzienlijke interesse bij de consument wekken.
- Marktplaatsen: dit zijn websites, die kopers en verkopers met elkaar in contact brengen.
4. Positioneer jezelf in een nichemarkt
Een nichemarkt is een klein marktsegment waar de concurrentie nog niet sterk ontwikkeld is. Je kunt de hierboven besproken trendmethode gebruiken om nichemarkten te identificeren. Zorg er echter wel voor dat je geen producten selecteert, die slechts voor een korte periode populair zullen zijn.
5. Ontwikkel jouw persoonlijke passie
Misschien maak je zelf wel prachtige producten of heb je een passie voor een bepaald vakgebied. Als je het leuk vindt wat je verkoopt, kun je de passie overbrengen en klanten overtuigen. Maar wees voorzichtig om naar hen te luisteren en trap niet in de val om producten te verkopen, die alleen aan jouw smaak voldoen.
Om dit eerste punt af te sluiten, willen we hier nog aan toevoegen dat het belangrijk is om een product te vinden dat aan de volgende kenmerken voldoet. Hiermee kun je de logistiek vergemakkelijken en een betere winst behalen:
- Prijs: de geselecteerde producten mogen niet te hoog geprijsd zijn. Tussen β¬ 20 en β¬ 75. Alles onder de β¬ 20 kan problemen voor de winstgevendheid met zich meebrengen en alles wat te duur is, zal veel opstartkosten vergen.
- Levering: zoek naar producten die eenvoudig, duurzaam en niet te groot zijn. Vermijd ook, indien mogelijk, kwetsbare producten. Dit vereenvoudigt de levering aan je klanten.
- Leveranciers: selecteer producten die gemakkelijk bij leveranciers te vinden zijn en die regelmatig worden geproduceerd.
- Terugkerende aankopen: om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door kunt verkopen, moet je ervoor zorgen dat je niet-seizoensgebonden producten selecteert.
6. De juiste leverancier
Maak je geen zorgen, leveranciers vinden is niet de moeilijkste taak. Het zal vooral tijd en geduld vergen. Tegenwoordig heb je op het internet met een paar klikken toegang tot alle contacten die je nodig hebt en krijg je eenvoudig een lijst met leveranciers, waar je contact mee kunt opnemen.
7. Domeinnaam en merk
Nadat je het product of de producten hebt gekozen die je wilt verkopen, moet je de juiste naam voor je bedrijf vinden. Nadat je je naam hebt gevalideerd, moet je voordat je deze registreert en beschermt, controleren of de naam en de domeinnaam nog beschikbaar zijn.
8. Website design
Voor de technische ontwikkeling van je webwinkel zijn er twee mogelijkheden: zelf de website maken of dit door professionals laten doen. De budgetten zijn vaak erg krap als je begint en het inhuren van professionals kan erg duur zijn. Gelukkig zijn er een aantal platforms waarmee je eenvoudig en tegen lage kosten een online winkel kunt bouwen.
De volgende platforms bieden kant-en-klare sjablonen voor online winkels, waaronder voorraadbeheer en betalingssystemen:
- Prestashop
- Shopify
- Square
- Wix
- Woocommerce
9. Logistiek
Wat gebeurt er vanuit logistiek oogpunt als je website online is en je eerste bestellingen binnenkomen? Het is essentieel om te begrijpen dat een belangrijk aspect van het beheer van een e-commerce site is dat de logistiek (voorraadbeheer, leveringen en retouren) goed georganiseerd is. Om ervoor te zorgen dat de organisatie optimaal is, moet je de route die het product vanaf zijn aankomst in jouw voorraad tot aan de eindklant visualiseren. Waar wordt het opgeslagen? Hoe wordt het geleverd? Hoe worden de retouren beheerd? … Maak een lijst van al deze aspecten en definieer duidelijk de procedures, die moeten worden geΓ―mplementeerd.
10. Wettelijke en fiscale verplichtingen
Naast het legaliseren van je bedrijf en het vestigen van jezelf als zelfstandige, moeten webwinkels ook aan een aantal specifieke wettelijke verplichtingen voldoen. Alle e-commerce moet de vereiste pagina’s bevatten, zoals de juridische kennisgevingen (identificatiegegevens van het bedrijf) en de algemene verkoopvoorwaarden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat al je klanten de algemene voorwaarden accepteren voordat ze hun bestelling bij je winkel afronden. En vergeet de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet, die vereist dat je je klanten informeert over hoe hun gegevens worden verzameld en gebruikt.
En zoals alle bedrijven moet je ook een btw-nummer hebben. Houd er rekening mee dat voor online bedrijven, die internationaal verzenden, de verkoper het btw-tarief van het land van de klant moet toepassen. In dit geval moet je met name in de EU-landen een btw-nummer van dat land aanvragen.
11. Samenwerking met de bezorging van pakketten
Een belangrijk onderdeel van je logistiek zal de bezorging van de pakketten zijn. Je moet om deze service te kunnen garanderen een contract afsluiten met een bezorg provider.
12. Online marketing
De online wereld is zeer competitief. Om jezelf te onderscheiden en je winkel te promoten, moet je een marketingstrategie en een effectieve communicatie implementeren.
13. Klantenservice
De klantenservice is één van de grootste uitdagingen van e-commerce. Als klanten voor hun scherm zitten, is er te weinig persoonlijk contact en worden ze veeleisender. Creëer een hechte vertrouwensrelatie door hen tijdens hun aankoopervaring en daarna te ondersteunen.