Fotoβs en videoβs maken vanuit de lucht is natuurlijk iets fantastisch. Nog mooier is dat je dat tegenwoordig relatief eenvoudig zelf kunt doen door te investeren in een eigen drone. Daar hoef je immers geen duizenden euroβs meer aan kwijt te zijn en ze zijn vaak ook nog eens eenvoudig te bedienen. Je eigen drone kopen kan dus erg leuk zijn. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We bespreken er vier.
Je mag niet overal vliegen
Dat je zelf een drone de lucht in kunt sturen, wil niet zeggen dat dat overal mag. In de aanvliegroutes van vliegveld mag je geen drone oplaten, en ook in de buurt van militaire terreinen en natuurgebieden kunnen er beperkingen zijn. Daarnaast mag je niet zomaar over een mensenmenigte vliegen met een drone en moet je in veel gevallen ook een afstand van 50 meter houden tot gebouwen. Ook moet je de drone in de meeste gevallen in het zicht van de piloot houden. Uiteraard mag je ook de privacy van mensen niet schenden. Raadpleeg voor specifiekere informatie de geldende EU-regels voor dronegebruik. Er bestaat overigens geen onderscheid meer tussen zakelijk en privΓ©gebruik van een drone.
Registratie verplicht
Je moet als exploitant van een drone jouw drone registreren bij het RDW. Dit kost je 23 euro per jaar. Elk jaar moet je die registratie zelf verlengen. Bij je registratie krijg je een exploitantnummer dat je (deels) moet aanbrengen op je drone. Dit kun je doen door het nummer uit te printen, uit te knippen en onder een plakbandje op de buitenkant van je drone te plakken. De enige uitzondering is voor speelgoeddrones van maximaal 249 gram die niet voorzien zijn van een camera.
Certificaat behalen
Koop je een drone van 250 gram of zwaarder? Dan moet je als piloot in het bezit zijn van een Europees dronebewijs Γ©n je moet een kennistest met succes afleggen over de regels rondom het vliegen met drones. Het basiscertificaat van het Europees dronebewijs staat je toe vluchten op 50 meter afstand van gebouwen uit te voeren. Wil je dichter op een bebouwde omgeving kunnen vliegen, dan heb je een aanvullend certificaat nodig. Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het halen van deze certificaten.
Regels buiten de EU
Bovenstaande regels gelden voor de Europese Unie. Dat is al winst, want niet lang geleden had elk land in de EU nog zo zijn eigen regels. Buiten de Europese Unie kunnen andere regels gelden waar je goed rekening mee moet houden om niet in de problemen komen. Ook zijn er landen waar je niet eens drone in het land mag brengen. Dat geldt voor relatief populaire vakantielanden als Cuba, Thailand, Marokko en zelfs Turkije.
De meest laagdrempelige manier om plezier te kunnen hebben met je eigen drone en mooie beelden te kunnen maken, is door te investeren in een drone die minder weegt dan 250 gram. Dat is natuurlijk heel weinig, maar ze bestaan wel. Marktleider DJI heeft de Mavic Mini en de Mavic Mini 2 op de markt gebracht, die beide 249 gram wegen en waarmee je dus aan een aantal vervelende verplichtingen kunt ontsnappen. Wel moet je ook deze drone bij het RDW registreren, mag je er nog steeds niet mee boven menigtes vliegen en mag hij ook niet uit je gezichtsveld verdwijnen.