Met een snackbar kan je goed verdienen wanneer je op een plek staat waar veel voetgangers voorbij komen. Ideale locaties voor een snackbar zijn bijvoorbeeld bij een voetbalveld of een openbaar park. Voordat je een snackbar begint, moet je eventuele certificeringen en vergunningen klaar hebben liggen. Je moet ook apparatuur aanschaffen waarmee je eten kunt bereiden en op te slaan.
1. Vergunningen
Vraag de juiste bedrijfsvergunningen en registraties aan voor een snackbar in jouw stad of dorp. Je moet ook je bedrijfsnaam en entiteit registreren, tenzij je een eenmanszaak hebt. Andere vergunningen en registraties zijn het verkrijgen van een KvK nummer als je van plan bent anderen in dienst te nemen. Ook is er een verkopersvergunning nodig.
2. Veiligheid
Schrijf je in voor een cursus voedselveiligheid en slaag daarvoor om je vergunning voor voedselverwerker te krijgen. Normaal gesproken moet er voor elke dienst in de snackbar minstens één gecertificeerde werknemer werken.
3. Locatie
Kies een locatie voor je snackbar en verkrijg de juiste toestemming om de snackbar op die locatie te hebben. Waar je de stand mag plaatsen hangt af van de individuele regels van het park of ander gebied; misschien heb je een extra vergunning nodig voor de locatie. Kies een locatie die veel verkeer krijgt, zodat je kunt zorgen voor een constante stroom klanten.
4. Apparatuur
Beslis welke soorten snacks je wilt aanbieden en schaf alle benodigde apparatuur aan. Als je hotdogs of ander warm eten verkoopt, heb je een manier nodig om ze te koken en warm te houden om het risico van door voedsel overgedragen ziekten te verminderen. Denk ook na over een horecakwaliteit frituurpan kopen. Het is belangrijk dat je apparatuur van kwaliteit koopt, omdat het vaak gebruikt wordt en je defecten liever wilt vermijden.
Als je ijs of andere bevroren lekkernijen wilt serveren, heb je een vriezer nodig. Een koelkast of koeler is een must voor het verkopen van koude dranken.
5. Openingstijden
Kies je openingstijden. Beslis of je open wilt blijven tijdens grote evenementen, overdag of de klok rond. De duur dat je open bent, bepaalt hoeveel werknemers je moet aannemen of hoeveel vrijwilligers je moet werven.
6. Gebruik een whiteboard voor inventaris/prijzen
Zet je inventaris en prijzen op een whiteboard dat klanten duidelijk kunnen zien. Het gebruik van een whiteboard maakt het gemakkelijk om artikelen uit te wissen als ze op zijn of om prijzen aan te passen als dat nodig is.
7. Stel redelijke prijzen vast
Een verstandige vuistregel is om minimaal 50% meer dan de inkoopprijs te vragen
8. Reclame
Maak reclame voor je snackbar door flyers uit te delen tijdens evenementen en door flyers op prikborden in de buurt te hangen.