Betaal je veel te veel voor je energie? Wat kun je doen? Je erbij neerleggen of op zoek gaan naar de beste en de goedkoopste energietarieven en een energieverlijker gebruiken? Je bespaart natuurlijk aardig wat geld op de lange termijn als je op zoek gaat naar de goedkoopste energietarieven. Hieronder vind je enkele praktische tips waarmee je de juiste energieleverancier kunt vinden en geld kunt besparen.
1. Voorkom dat je vaste actietarief afloopt en je een duurdere reguliere variabele tarief moet betalen
Je moet voorzichtig zijn als jouw overeenkomst met een vast tarief eindigt, want dan zal je energieleverancier je uiteindelijk een duurdere reguliere variabele tarief laten betalen. Hier verdienen ze simpelweg meer geld mee. Deze tarieven met variabele tarieven zijn niet alleen duur, maar bieden jouw energieleverancier ook de ruimte om de kosten te verhogen.
De uitweg is om te zoeken naar kleinere leveranciers, die de beste aanbiedingen en betere diensten aanbieden. Je kunt dit doen door handmatig lijsten van energieleveranciers te onderzoeken of door online vergelijkingssites te gebruiken. Tijd besteden aan handmatig onderzoek kan zijn vruchten afwerpen, aangezien je vaak aanbiedingen kunt vinden, die niet zichtbaar zijn op diverse sites. Maar vergelijkingssites om goedkope energieleveranciers te vinden zijn wel veel sneller te gebruiken.
2. Vaste of variabele tarieven
In het verleden waren variabele tarieven doorgaans goedkoper, maar deze trend is wel veranderd. Tegenwoordig worden de goedkoopste tarieven aangeboden op basis van eenjarige contracten. Geld besparen met een nieuw energiecontract is dus zeker mogelijk. Dit komt doordat dit type het tarief vaststelt dat je voor elke eenheid elektriciteit betaalt en meestal is dat voor een periode van een jaar.
De nieuwste trend is om te kiezen voor tweejarige vaste contracten. Of het nu gaat om eenjarige of tweejarige vaste contracten, het idee is om dure variabele standaardtarieven te vermijden. Opgemerkt moet worden dat vaste contracten, als je op de lange termijn zekerheid zoekt, iets meer kosten dan de goedkoopste aanbiedingen. Het betekent echter niet dat je een vast bedrag betaalt en er ook mee weg komt. Het zal nog steeds afhangen van de hoeveelheid verbruikte energie, alleen het tarief per eenheid is enigszins verlaagd.
Je moet voorzichtig zijn met enkele vaste contracten, die uitstapkosten in rekening brengen als je besluit eerder te vertrekken. Ook is er geen garantie dat een vaste overeenkomst de beste optie op de lange termijn is, maar als je zekerheid over de rekening wilt, dan is dit de beste keuze.
3. Voordelen van het overstappen van energieleverancier
Het vinden van de goedkoopste leverancier hangt natuurlijk in de eerste plaats af van waar je woont. Een kleine zoekopdracht helpt je niet alleen om goedkope leveranciers te vinden, maar helpt je ook bij het vergelijken van de prijzen om de beste prijs te kunnen vinden.
Als je bang bent dat overstappen van jouw huidige energieleverancier een boete oplevert, dan is het nog steeds de moeite waard. Dus accepteer de boete en je zult nog steeds veel besparen.
4. Verlagen van jouw energierekening
Mocht je nog twijfelen over de overstap naar een kleinere energieleverancier, dan kun je jouw energierekening alsnog beperken door de manier waarop je gas en elektriciteit gebruikt. Dit vermindert het gebruik en bespaart geld.
Conclusie
Overstappen van energieleverancier is een grote beslissing en moet je vooraf goed onderzoeken. Uiteindelijk is het de moeite meer dan waard op de lange termijn, wanneer je een goedkopere leverancier hebt gevonden.