Als zelfstandig ondernemer verstuur je facturen. Om ervoor te zorgen dat de ontvanger tijdig betaalt, vermeld je waarschijnlijk een betalingstermijn op de factuur. Veel ondernemers willen dat hun klanten binnen veertien dagen of een maand betalen. Sommige klanten houden zich hier keurig aan, maar mogelijk heeft een deel van jouw klanten lak aan de betalingstermijn. Als facturen niet tijdig betaald worden, kun je mogelijk niet investeren in jouw bedrijf. Factoring biedt in dat geval uitkomst. In deze tekst vertellen wij je hoe factoring jouw bedrijf kan helpen.
Wat is factoring?
Voordat we kunnen kijken hoe factoring jouw bedrijf kan helpen, is het eerst handig om te weten wat dit precies is. Ondanks dat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken, is lang niet iedere ondernemer er bekend mee. Daarom leggen we hier eerst kort uit wat het is. In principe is factoring niets anders dan een alternatieve financieringsvorm waarbij je één of meerdere facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, stort zoβn bedrijf het factuurbedrag vaak snel op jouw rekening. Het factoringbedrijf wacht vervolgens de betalingstermijn af die jij met de klant hebt afgesproken.
Investeren op momenten dat het jou uitkomt
Doordat je inmiddels weet wat factoring is, zie je misschien ook al wel in hoe dit jouw bedrijf kan helpen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot de klant jou betaalt als je facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. Zodra zij jouw aanvraag hebben goedgekeurd, staat het geld binnen de kortste keren op de rekening van jouw bedrijf. Het grote voordeel hiervan is dat je niet langer afhankelijk bent van het moment waarop klanten betalen als je wilt investeren in jouw bedrijf. Doordat het factuurbedrag vrijwel direct op jouw rekening gestort wordt, kun je onmiddellijk investeren. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de groei van jouw bedrijf stagneert.
Debiteurenbeheer volledig of gedeeltelijk uitbesteden
Ben je meer tijd kwijt aan debiteurenbeheer dan je lief is? Dan kan dit tot frustraties leiden. Wanneer je voor traditionele factoring kiest, is dit niet langer het geval. Bij deze vorm van factoring ben je namelijk verplicht om het gehele debiteurenportfolio van je bedrijf over te dragen aan een factoringbedrijf. Hierdoor hoef je zelf nauwelijks nog tijd te besteden aan debiteurenbeheer. Wil je niet alle facturen verkopen? Kies dan voor American factoring. In dat geval bepaal je zelf welke factuur je overdraagt en welke niet. In dat geval besteed je βslechtsβ een deel van het debiteurenbeheer uit.
Wat kost factoring?
Een factoringbedrijf gaat niet gratis voor je aan de slag. Daarom wil je waarschijnlijk eerst weten wat de factoring kosten zijn voordat je zoβn bedrijf inschakelt. Op voorhand is dit alleen niet precies te zeggen, want de prijs voor factoring verschilt per bedrijf. Bij veel factoringbedrijven zijn de kosten afhankelijk van de kredietwaardigheid van een opdrachtgever, de betalingstermijn en het bedrag dat je factureert. Als je een nauwkeurige prijsindicatie wilt hebben, kun je het beste contact opnemen met een factoringbedrijf. Zij kunnen jou vast en zeker meer vertellen over de factoring kosten.