Als je soms in een bepaalde situatie net doet alsof, kan dat goed uitpakken. In dit artikel vertellen we je waarom.
Op een dag kwam er een klant bij mij omdat ze het gevoel had dat ze op sociaal gebied gewoon niet zo handig was. Ze wist dat haar onvermogen om een praatje te maken haar zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak in de weg zat. Als een verlegen persoon vond ze het vreselijk om naar netwerkevenementen te gaan. Maar contacten leggen, was wel essentieel voor haar carrière.
Ik vroeg haar: ‘Wat doe je meestal als je naar een netwerkevenement gaat?’ Ze zei: ‘Ik sta dan een beetje onhandig aan de kant en wacht tot er iemand met me komt praten.’ Ik vroeg haar: ‘Wat zou je anders doen als je wat zelfverzekerder was?’ en ze zei: ‘Ik zou dan zelf een gesprek beginnen en mezelf aan mensen voorstellen.β
Op dat moment ontdekte ze de oplossing voor haar probleem: als ze meer zelfvertrouwen wilde hebben, moest ze ook zelfverzekerder gaan handelen. Dat was niet helemaal wat ze wilde horen. Ze had gehoopt op een oplossing, die haar meteen meer zelfvertrouwen zou geven. Maar het belangrijkste om je beter in sociale situaties te kunnen redden, is door meer oefenen.
Ze had gehoopt dat ze kon wachten totdat ze vanzelf meer zelfvertrouwen kreeg, maar dat vertrouwen zou niet zomaar uit het niets tevoorschijn komen en vooral niet als ze het helemaal in haar eentje moest doen. Als ze echter met mensen zou gaan praten, zou ze de kans krijgen om succesvolle sociale interacties te ervaren en elk van deze interacties zou haar zelfvertrouwen alleen maar vergroten.
Doen βalsofβ
‘Doen alsof’ is een veelvoorkomende oplossing op het gebied van psychotherapie. Het is gebaseerd op het idee dat als je je gedraagt zoals de persoon, die je wilt worden:
- Als je je gelukkiger wilt voelen, doe dan wat gelukkige mensen doen: glimlachen.
- Als je meer werk wilt verzetten, gedraag je dan alsof je een productief persoon bent.
- Als je meer vrienden wilt hebben, gedraag je dan als een vriendelijk persoon.
- Als je je relatie wilt verbeteren, oefen dan om een goede partner te zijn.
Te vaak aarzelen we om in actie te komen. In plaats daarvan wachten we totdat alles vanzelf goed voelt of totdat we denken dat we er klaar voor zijn. Maar onderzoek heeft juist aangetoond dat het veranderen van je gedrag, de manier waarop je denkt en voelt juist kan veranderen.
De grootste fout die de meeste mensen maken
Net doen alsof totdat het je wel lukt, werkt alleen als je er ook echt voor gaat. Je gedragen zoals de persoon, die je graag wilt worden, gaat over het veranderen van de manier waarop jij je voelt en hoe je denkt.
Als je enige motief is om je waarde aan andere mensen te bewijzen, zullen je inspanningen niet succesvol zijn en er is zelfs uit onderzoek gebleken dat deze aanpak averechts werkt. Een onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of Consumer Research, wees uit dat mensen die probeerden om hun waarde aan anderen te bewijzen, eerder bij hun tekortkomingen bleven stilstaan. Ambitieuze professionals die luxe kleding droegen om succesvol te lijken en MBA-studenten die Rolex horloges droegen om hun eigenwaarde te vergroten, voelden zich nog grotere mislukkingen.
Erger nog, hun pogingen om een beeld van succes te projecteren, belemmerde juist hun zelfbeheersing. Toen ze probeerden te bewijzen dat ze succesvol waren, worstelden ze om de verleiding te weerstaan. De moeite, die ze moesten doen, om net te doen alsof zorgde ervoor dat hun mentale middelen werden opgebruikt en hun vermogen om goede keuzes te maken werd belemmerd.
Hoe kun je dan wel op de juiste manier βnet doen alsofβ – Fake it till you make it
Doen alsof betekent niet dat je nep of niet authentiek bent. Het gaat erom dat je eerst je gedrag moet veranderen en erop moet vertrouwen dat de gevoelens zullen volgen. Zolang je motivatie op de juiste plaats zit, kun je doen alsof. In de loop van de tijd zullen je doelen effectief werkelijkheid worden. Zorg er gewoon voor dat je geΓ―nteresseerd bent om jezelf van binnenuit te veranderen en doe het niet omdat anderen jou willen veranderen.