Geen enkel bedrijf wil zijn financiële kosten verlagen zonder zijn efficiëntie en doelmatigheid te verliezen. Lagere kosten verlagen de prijzen van producten op de markt, stimuleren de vraag, verhogen de verkoop en de winst van een bedrijf. Het draagt ook bij tot meer werkgelegenheid via industrialisatie en verbetert de levensstandaard.
Niets van dit alles zou echter haalbaar zijn zonder goed financieel risicobeheer. Risicobeheer is om verschillende redenen een van de essentiële instrumenten voor alle bedrijven. Zo vinden bedrijven die risico’s beheren het gemakkelijker om noodzakelijke bedrijfsgegevens te coördineren en te controleren. Financieel risicobeheer biedt bedrijven ook betere mogelijkheden voor prestatiebeheer en beschermt de financiële status van een bedrijf.
Vandaag de dag hebben de economieën wereldwijd massaal te lijden. Daarom is het het beste als alle bedrijven hun risico’s juist inschatten en zich op het ergste voorbereiden. Zonder een goede planning voor risicobeheer kan elke verrassing een organisatie binnen enkele dagen bergafwaarts brengen. Hier zijn een paar veel voorkomende manieren om het financiële risico van je bedrijf te beperken.
1. Plan
Planning moet altijd je eerste stap zijn voor elke zakelijke beslissing. Het maken van een ondernemingsplan helpt je bij het uitzoeken hoeveel tijd en geld je bereid bent te investeren. Bovendien kun je met een ondernemingsplan goed overzicht houden en je middelen strategischer inzetten. Een goede bedrijfsplanning speelt ook een centrale rol bij het beheer van geldstromen en het ontwikkelen van verantwoording. En het belangrijkste is dat als je eenmaal marktonderzoek hebt gedaan, je een eerlijk idee krijgt of je bedrijfsidee zal slagen op de markt of niet.
Tijdens het plannen zal het een goed idee zijn om een professional in te huren voor extra hulp. Een gekwalificeerde en bekwame bedrijfsplanningsdeskundige, bij voorkeur iemand met een boekhoudkundige master, kan je planningsproces aanzienlijk vergemakkelijken. Zij kunnen je ook helpen hiaten en potentiële risico’s in je bedrijfsplan eerder te identificeren om te voorkomen dat je later met moeilijkheden wordt geconfronteerd.
Een degelijk bedrijfscontinuïteits- en rampherstelplan zijn ook raadzaam voor je bedrijf om te volgen in het geval van een ramp, dit kan inhouden dat je een buffer hebt om ervoor te zorgen dat eventuele onderbrekingen worden overleefd en geen ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf.
2. Schaf een verzekering aan
Verzekering is handen af van de beste manier om verliezen te beperken. Je moet echter begrijpen dat een verzekering alleen bedoeld is om die verliezen te dekken die je je niet kunt veroorloven. Kies daarom een goed verzekeringsplan en vermijd het betalen van hogere premies voor een lager eigen risico.
Je kunt kiezen voor een levensverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering, een verzekering voor afgeronde projecten enz. Het beste is om goed onderzoek te doen en de verzekering te kiezen die het beste past bij de behoeften van je bedrijf.
Naast het beheren en verminderen van de financiële risico’s van een bedrijf, beschermt een verzekering het bedrijfsimago en bevordert het de bedrijfscontinuïteit. Het biedt ook dekking voor rechtszaken en schikkingen, reclame aansprakelijkheid, en houdt je bedrijf draaiende.
3. Diversifieer je investeringen
Het diversifiëren van je beleggingen beperkt het risico van een individueel aandeel, vermindert de volatiliteit, en beperkt de kans op plotselinge marktdalingen. Met gediversifieerde beleggingen kan je portefeuille het ook beter doen dan individuele aandelen, je blootstellen aan meer kansen op een hoger rendement, en je beschermen tegen negatieve marktcycli.
Gediversifieerde beleggingen helpen ook investeringsplannen op lange termijn te verwezenlijken, houden je kapitaal veilig, en helpen te profiteren van samengestelde rente. Je kunt je beleggingen diversifiëren door:
- Vermogen te spreiden
- Blijven bouwen aan je portefeuille
- Gebruik te maken van index- en obligatiefondsen
- Je portefeuille periodiek opnieuw in evenwicht te brengen
4. Beperk de aansprakelijkheid
Beperking van aansprakelijkheid is een techniek om financiële risico’s te beperken. Je kan als bedrijf de aansprakelijkheid beperken door het maken van een budgettering en prognose.
Als je een eenmanszaak bent, overweeg dan om over te stappen op een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Dan blijf je niet langer persoonlijk aansprakelijk voor de aflossing van schulden of andere verplichtingen van een bedrijf.
5. Maak een cash management strategie
Geld is voor elk bedrijf van groot belang. Geldgebrek betekent de definitieve ondergang van een bedrijf. Daarom is het vaststellen van een solide cashflow management strategie essentieel.
Efficiënt kasbeheer kan niet alleen het risico aanzienlijk verminderen, maar ook processen stroomlijnen en stilstand uitschakelen. Het geeft sneller toegang tot contant geld en vindingrijke bedrijfsgegevens, maakt oplossingen op maat mogelijk, en spoort verduistering van contant geld op. Cash flow management versnelt ook de workflow kapitaalcyclus, organiseert je uitgaven, en geeft je meer controle over de liquide middelen van je bedrijf.
6. Verbeter je debiteuren
Zorg ervoor dat je je facturen bijhoudt en of je klanten rekeningen betalen of niet. Het bijhouden van debiteuren is cruciaal voor het beperken van financiële risico’s.
Je moet ook proactief zijn in je facturering en inning. Bied zo mogelijk een korting voor vroege betaling en een betalingsplan aan.
Stel verder een duidelijk en beknopt krediettoegangsproces op, houd nauwkeurige klantgegevens bij, geef prioriteit aan kredietbeheer, en verkort de betalingstermijnen.
7. Minder leningen
Hoewel de meeste bedrijven met leningen en subsidies beginnen, zou het helpen als je begint met een zo laag mogelijke lening. Het moet echter nog steeds voldoende zijn om je startup voldoende kapitaal en groeiperspectieven te bieden.
Het bedrag dat je moet lenen hangt af van het type bedrijf en je huidige financiële situatie. Maar je moet rekening houden met het bedrag omdat zakelijke leningen gepaard gaan met veel ongunstige beperkingen en voorschriften. Deze omvatten strikte betalingsschema’s, hoge rentetarieven, verwerkingskosten en vervelende aanvraagprocessen. Sommige leningen vereisen ook een aanzienlijk onderpand als zekerheid.
8. Testen voor kwaliteitscontrole
Het uitvoeren van bètatests met een beperkt publiek voordat een product op de markt wordt gebracht is een uitstekende stap voor alle nieuwe en gevestigde bedrijven. Kwaliteitscontrole tests helpen om vooraf beoordelingen te krijgen en voorspellen de mate van succes van je product/dienst als het eenmaal gelanceerd is. Zo kun je je voorbereiden, verbeteren en je succeskansen aanzienlijk vergroten. Vergeet niet dat klantenservice alles is voor een bedrijf. Het heeft directe gevolgen voor de reputatie van je bedrijf.
Kwaliteitscontroles zorgen voor kwaliteitsborging en vergroten de productiecompetentie, de kostenefficiëntie en het vertrouwen van de klant. Kwaliteitscontrole stimuleert ook bedrijfsgroei en creëert betere werkomgevingen.
Conclusie
Risico’s zijn normaal binnen een bedrijf, maar slechts tot op zekere hoogte. Te veel risico’s kunnen onzekerheid in een bedrijf veroorzaken en de bedrijfsvoering verstoren. Het beheren en beheersen van financiële risico’s zal managers en leidinggevenden helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen en te handelen in het voordeel van klanten en werknemers.
Zonder voldoende kennis over risico’s zullen zakelijke professionals niet in staat zijn potentiële problemen aan te pakken. Daarom is het negeren van risico’s zeer bedreigend. Het kan verschillende vijandige hindernissen opwerpen voor bedrijven als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan.