We hebben allemaal wel fouten gemaakt tijdens het opzetten van een bedrijf. Om verschillende redenen doen we vaak te veel of juist te weinig bij het op poten zetten van onze bedrijven. Laten we eerlijk zijn, het is hard werken om een nieuwe onderneming succesvol van de grond te krijgen. Soms zie je iets heel belangrijks over het hoofd of verlies je, naarmate de tijd vordert, de focus. Het kost veel discipline om elke dag hard te werken en soms heb je ook met tegenslagen te maken. Je moet ook de problemen, die lijken op te duiken wanneer dingen net een beetje goed beginnen te lopen, op zien te lossen.
Sommige fouten zijn gemakkelijk te corrigeren. Andere fouten vergen veel werk om ze volledig te kunnen herstellen omdat ze nu eenmaal veel schade aanrichten. Daarom is het belangrijk om meer te weten te komen over de fouten, die beginnende ondernemers maken. Deze waardevolle informatie bespaart je veel frustratie en je zult niet in dezelfde valkuilen vallen. Het kan je ook behoeden om jezelf in de nesten te werken door de fouten, die je misschien momenteel maakt. Je kunt nu nog een stap terug doen en je bedrijf en je acties beoordelen, om ervoor te zorgen dat je de dingen correct doet.
Omdat het opzetten van een onderneming een proces van denken en doen is, willen wij je helpen het huidige proces te analyseren. Hierdoor kun je ontdekken of je bedrijf gezond is. Je kunt er achter komen of het goed gaat met je bedrijf of dat er enkele problemen zijn, die moeten worden opgelost. Om te kunnen beoordelen hoe je bedrijf ervoor staat, hebben we 10 fouten die beginnende ondernemers vaak maken voor je op een rijtje gezet.
1. Beknibbelen op je bedrijfsplan of er juist teveelΒ over nadenken
Er wordt gezegd dat wanneer je overweegt om een onderneming te beginnen, je een bedrijfsplan moet maken. Als je een bank binnenloopt en om een lening vraagt, zullen zij je vragen naar je bedrijfsplan en naar je motivatie. Ze zullen je bedrijfsplan willen bekijken om er zeker van te zijn dat je een plan hebt over hoe je geld wilt gaan verdienen en hoeveel er naar verwachting zal binnenkomen. Je denkt misschien dat dit de enige informatie is, die dan in je bedrijfsplan moet worden opgenomen, maar er is meer.
Je bedrijfsplan moet het hele proces omvatten. Je moet je strategie voor het management tot de marketingstrategie op papier zetten. Ook moet je denken aan IT zoals bijvoorbeeld een server huren of de juiste computer kopen. Dit helpt om te kunnen bepalen of je de juiste strategie hebt om het geld dat je hebt geleend weer terug te verdienen. Je kunt een bank niet vertellen dat je van plan bent om in het eerste jaar β¬100.000 te willen gaan verdienen, terwijl je nog geen marketing- en verkoopstrategie hebt. Wat je wilt bereiken, komt niet realistisch over als deze twee strategieΓ«n niet in je plan staan.
Zelfs als je geen lening van een bank nodig hebt, moet je nog steeds een bedrijfsplan opstellen om je acties te onderbouwen. Je wilt geen fouten maken, die de groei van je bedrijf kunnen belemmeren. Een bedrijfsplan zal je helpen om je doelen en je doelstellingen te identificeren en legt uit hoe deze zullen worden bereikt. Dit geeft je een exact actieplan, dat je moet volgen om je doelen te kunnen bereiken.
Maak niet de fout om het belang van een bedrijfsplan te onderschatten. Je bedrijfsplan hoeft niet 100 pagina’s lang te zijn en exact elk detail van je bedrijf te omvatten, maar het moet wel een bepaald beeld geven. Een te groot plan kan voor uitstelgedrag zorgen omdat je dan probeert om je bedrijf perfect te maken. Geen enkel bedrijf of onderneming is perfect. Je zult natuurlijk enkele fouten maken, maar de grootste fout is dat je geen bedrijfsplan voor je nieuwe onderneming hebt. Het enige dat je hoeft te doen, is je strategie uitstippelen en nee, je hoeft geen heel boek te schrijven.
Dit is de informatie, die in je bedrijfsplan moet worden opgenomen:
- VisieΒ β het model waar je naartoe werkt bij het ontwikkelen van je bedrijf.
- AchtergrondΒ β waarom je in staat bent om het soort bedrijf te runnen, dat je aan het opzetten bent.
- DoelenΒ β doelen die je bedrijf moet behalen om als succesvol te kunnen worden beschouwd.
- MensenΒ β de achtergrond en de ervaring van de mensen, die je zullen helpen om je bedrijf op te zetten.
- ProductenΒ β het soort producten en diensten die je op de markt wilt gaan aanbieden.
- ConcurrentieΒ β de andere bedrijven waarmee je concurreert en hoe je bedrijf zich zal onderscheiden.
- MarketingΒ β de strategie, die zal worden gebruikt om effectief te kunnen communiceren met je doelgroep.
- FinancieringΒ β de bron van financiΓ«le investeringen, die zullen worden gebruikt om je bedrijf op te zetten en te kunnen laten draaien.
- GrootteΒ β de voortgang van je bedrijf om ervoor te zorgen dat je bedrijf zich volgens plan voortbeweegt.
- Stoppen β een plan voor hoe het bedrijf zal doorgaan nadat je bent gestopt of als je je bedrijf hebt verkocht.
2. Proberen om de onderneming alleen te beginnen of juist te veel partners hebben
Niemand zet een bedrijf helemaal alleen op. Zelfs als je geen werknemers hebt, is er wel iemand die je helpt om de verschillende functies binnen je bedrijf uit te kunnen voeren. De fout maken door te denken dat je alles in je eentje kunt doen, zal je snel vernederen. Het is onmogelijk om elke afzonderlijk aspect van je bedrijf te behandelen terwijl je tegelijkertijd probeert om een succesvol bedrijf op te zetten. Je zult merken dat je snel opgebrand raakt, als je zoveel dingen alleen probeert te doen.
Als je het inhuren van medewerkers niet kunt betalen, probeer dan om een partner te vinden, die je kan helpen bij het runnen van je bedrijf. Hierdoor kun je de taken onderling verdelen, zodat je niet alles alleen hoeft te doen. Daarnaast moet je ook een plan opzetten die ervoor zorgt dat alles op het gebied van IT in orde is. Op IRENT.systems kan je bijvoorbeeld jouw eigen server huren.
Een andere fout, die moet worden vermeden, is juist met te veel partners in zee gaan. Er zijn dan te veel mensen die het eens moeten worden over het nemen van een beslissing, waardoor het moeilijk kan worden om het bedrijf te laten groeien. Er zijn dan ook te veel ego’s bij elkaar en dat kan nooit goed gaan. Deze verwarring kun je het beste vermijden door maximaal twee partners binnen te halen.
3. Proberen een onderneming op te zetten, die niet loopt
De reden dat een bedrijf of een onderneming niet van de grond kan komen, is omdat je niet het nodige marktonderzoek hebt gedaan om het bedrijf te valideren. Ervan uitgaande dat consumenten je product of je dienst alleen kopen omdat jij het aanbiedt, is een zeer ernstige fout. Je zult uiteindelijk tijd en geld verspillen aan een bedrijf, dat geen kans van slagen heeft. Het maakt dan niet uit hoe hard je probeert om je bedrijf op poten te krijgen, het zal niet overleven als klanten niet in je aanbod geΓ―nteresseerd zijn.
Daarom is het erg belangrijk dat je, voordat je je onderneming start, feedback krijgt van je doelgroep. Met dit proces kun je achterhalen wat je consumenten met betrekking tot producten of diensten die je verkoopt wel of juist niet willen. Dit helpt ook om te voorkomen dat je iets produceert dat niet zou worden gekocht en dat je in plaats daarvan iets creΓ«ert waar echte vraag naar is.
Maak niet de fout om advies aan familie en vrienden te vragen. Ze zullen je vertellen dat je bedrijfsidee geweldig is omdat ze je niet verdrietig willen maken. Je hebt in plaats van wat aardige woorden echte kritiek nodig. Om ervoor te zorgen dat je bedrijfsidee de moeite waard is om te volgen, kun je soms beter wat echte kritiek krijgen. Vertrouw alleen op de mening van degenen die zelf een bedrijf hebben geleid of momenteel er een runnen. En vertrouw vooral op de mening van je doelgroep.
4. Gebrek aan focus en identiteit
Wanneer je een onderneming start, moet je je volledig concentreren op het opzetten van het bedrijf. Zelfs als je moe en gestrest bent, mag je het ontwikkelingsproces van je bedrijf nooit onderschatten of laten versloffen. Wanneer je constant stopt en weer opnieuw moet beginnen, verlies je de voortgang die je had en het is soms heel moeilijk om die energie weer terug te winnen. Om nog maar te zwijgen over wat er nog meer kan gebeuren. Wanneer jij stopt met werken aan je bedrijf, gaat je concurrentie nog steeds door met het ontwikkelen van hun bedrijf – het verwerven van dezelfde consumenten, die jij nodig hebt om je bedrijf te laten groeien en te kunnen laten bestaan.
Ondernemer zijn betekent dat je volledig voor je bedrijf moet gaan. Bij het opzetten van je bedrijf heb je letterlijk geen vrije dagen. De weekends zijn geen weekends meer. Het zijn jouw werkdagen. Je zult bijna 24/7 moeten werken om je bedrijf van de grond te kunnen krijgen. Maar dit is het soort toewijding dat nodig is als je van plan bent om een succesvol bedrijf op te kunnen bouwen.
Je moet ook bepalen waar je bedrijf voor staat, zodat het je acties begeleidt. Dit zijn de kernwaarden waaronder je bedrijf opereert. Stel deze waarden vast zodat je de exacte standaard kent, die je wilt dat jouw bedrijf hanteert. Zelfs als je geen werknemers hebt, zullen je waarden je er voortdurend aan herinneren, zodat je gefocust blijft.
5. Je te veel vasthouden aan je idee
Blijf niet zo erg vasthouden aan je idee, dat je niet een beetje wilt afwijken om ervoor te zorgen dat je bedrijf succesvol kan worden. De houding van ‘het is op mijn manier of niet’ werkt niet als het gaat om ondernemerschap. Soms werkt het eerste idee dat je had gewoon niet. Wanneer dit het geval is, moet je bereid zijn om je plan bij te stellen, zodat je je bedrijf vooruit kunt helpen. Als je koppig bent, verlies je alleen maar tijd en geld.
Als je oorspronkelijke idee niet werkt, moet je bepalen wat je het beste kunt doen om je bedrijf succesvol te maken. Er zijn tegenwoordig veel succesvolle bedrijven die hun oorspronkelijke concept, toen het niet succesvol bleek te zijn, hebben aangepast. Ze plaatsten hun idee in een nieuwe markt of hebben hun concept aangepast zodat het door hun doelgroep wel interessant werd gevonden. Maar de enige reden waarom de tweede keer wel succes werd behaald, was omdat ze openstonden om van hun eerste idee af te wijken. Daarom moet je bereid zijn om wat niet werkt los te laten.
6. Onderschatting van financiΓ«le vereisten
Start nooit een onderneming zonder eerst te weten hoeveel geld er precies nodig is om het bedrijf te starten, maar ook om het bedrijf draaiende te houden. Zo veel bedrijven gaan op de fles omdat ze hun financiΓ«n niet op orde hebben. Ze kunnen nog geen klantenbestand hebben om hun uitgaven te dekken terwijl ze wel elke maand een bedrag moeten terugbetalen aan de bank. Of misschien hebben ze veel inkomsten, maar blijven ze in de schulden zitten omdat hun uitgaven zo hoog zijn. Daarom is het voor een bedrijfseigenaar erg belangrijk om de financiΓ«le vereisten, die nodig zijn om zijn bedrijf draaiende te houden, goed te begrijpen. Zonder dat je deze informatie kent, zul je je afvragen waarom je zakelijke bankrekening elke maand in de min staat.
Je moet al je uitgaven, die verband houden met het opstarten en het runnen van je bedrijf, vermelden. Vermijd kosten die niet onmiddellijk nodig zijn, zodat je op de kosten bespaart. Vervolgens moet je bepalen hoeveel geld er moet worden verdiend en hoe het zal worden verdiend. Dit zal ervoor zorgen dat je je doel kunt behalen. Zo zit je niet te wachten totdat je klanten je vinden. Jij gaat klanten zoeken zodat je bedrijf geld kan gaan verdienen.
7. Niet om hulp vragen
Wees niet zo trots dat je niet om hulp wilt vragen. Het heeft geen zin om koppig te zijn als daardoor je bedrijf op de fles gaat. Je hebt nog nooit een bedrijf gerund en de cursus, die je misschien hebt gevolgd, bereid je niet echt voor op de ervaring als bedrijfseigenaar. Daarom is het verstandig om advies en raad te vragen aan degenen, die de kennis en de ervaring wel hebben, die jij niet bezit.
Wanneer je net met je nieuwe onderneming begint, moet je een coach of een mentor hebben, die je kan helpen voorkomen dat je kostbare fouten maakt. Als je geen coach kunt betalen, zoek dan een mentor. Mentoren zijn mensen met een ruime ervaring op zakelijk gebied en zij zijn bereid om hun kennis met jou te delen. Het is raadzaam om meer dan één mentor te zoeken. Je wilt zoveel mogelijk kennis opdoen en van veel verschillende mensen advies krijgen, zodat je gegarandeerd succesvol wordt. Hoe meer je weet, hoe groter de kans op succes is.
8. Te veel tijd besteden aan productontwikkeling en niet genoeg aan de verkoop
Ja, je wilt voordat je het op de markt aanbiedt, de beste versie van je product ontwikkelen. Maar hoe meer tijd je besteedt aan de productontwikkeling, hoe minder geld je verdient. In feite verdien je dan helemaal geen geld omdat je probeert je product perfect te maken. Stop met het proberen om het perfecte product te maken. Je zult niet weten hoe goed je product is, als je geen klant hebt die het product koopt.
Je moet op de verkoop gefocust zijn. Verkoop is hoe je je bedrijf draaiende houdt en hoe jij jouw boterham verdient. Zelfs als klanten problemen hebben met het product, kun je het verbeteren terwijl je het verkoopt. Het verkoopproces omvat niet alleen hoe je geld binnenhaalt, maar ook hoe je leert je product nog beter te maken. Dit helpt om je verkopen te verhogen. Maar niets van dit alles kan worden bereikt als je de verkoop niet tot een prioriteit maakt.
9. De kloof tussen verkoop en winst niet herkennen
Maak niet de fout om te denken dat β¬50.000 aan inkomsten hetzelfde is als β¬50.000 aan winst. Dit is helemaal niet het geval. Wat je over hebt nadat je je uitgaven hebt betaald, is de winst. Maar je moet weten dat als je uitgaven hoog zijn, je een lage of geen winst hebt. Daarom is het belangrijk om je uitgaven zo laag mogelijk te houden, zodat je winst maakt op je verkopen. Je wilt niet één van die bedrijven zijn met veel inkomsten, maar die als gevolg van hun uitgaven geen geld verdienen.
Je kunt je winst op twee manieren verhogen. Of je moet meer geld gaan verdienen of je moet je uitgaven verminderen. Het is het beste om beide te doen, zodat je zoveel mogelijk geld verdient en overhoudt. Zo kun je continu in je bedrijf investeren en tegelijkertijd geld sparen voor noodgevallen. Winst betekent contant geld, dat je kunt gebruiken wanneer dat nodig is.
10. Genoegen nemen met goed genoeg in plaats van te streven naar ideaal
Wanneer je net met je bedrijf of je onderneming begint, moet je genoegen nemen met hoe de situatie op dat moment is zodat je snel klanten kunt werven. Maar naarmate je bedrijf blijft groeien en je klantenbestand zich uitbreidt, moet je de waarde, die je aanbiedt, verbeteren. Als je bedrijf maar middelmatig is, zul je snel merken dat je klanten je in de steek laten voor je concurrenten, die een betere kwaliteitsservice bieden.
Je wilt altijd manieren vinden om je bedrijf te blijven verbeteren. Zelfs als je denkt dat het goed is, zoek dan naar manieren waarop het nog beter kan. Dit helpt je bij het opbouwen van een bedrijf dat volledig voldoet aan de behoeften van je klanten. Wanneer je hen een waarde biedt, die nergens anders te vinden is, zal het voor hen erg moeilijk zijn om te vertrekken en een beter bedrijf te vinden dan wat jij hebt.