Als je veel traint, is het inwinnen van advies bij een ervaren fysiotherapeut echt de moeite waard. Het is algemeen bekend dat fysiotherapeuten een grote rol in de zorg en het verbeteren van de prestaties van atleten spelen, maar hoe kan een fysiotherapeut ook de gewone man van dienst zijn?
Vanuit atletisch oogpunt lijkt het inhuren van een fysiotherapeut vrij voor de hand liggend, maar ook jij en ik kunnen voordeel ervaren van een bezoekje aan de fysiotherapeut en in dit artikel zullen we bespreken waarom.
Laten we eens nader bekijken wat een fysiotherapeut je kan bieden.
Welke diensten biedt een fysiotherapeut?
Om goed te begrijpen wanneer je een fysiotherapeut zou moeten bezoeken, is het belangrijk om een idee te hebben welke diensten een fysiotherapeut je kan bieden.
Niet elke fysiotherapeut doet precies hetzelfde, maar over het algemeen biedt een fysiotherapeut hulp bij revalidatie, biedt hij of zij informatie en ondersteuning en kan deze professional je helpen bij verlichting van stress. Veel fysiotherapeuten hebben verschillende certificeringen en daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een fysiotherapeut, die jou kan helpen bij jouw specifieke probleem.
Je kunt het beste op zoek gaan naar een fysiotherapeut, die voldoende gekwalificeerd en ervaren is en een breed scala aan technische vaardigheden en geavanceerde apparatuur heeft.
Hieronder staan vijf redenen waarom je een fysiotherapeut zou moeten bezoeken en leggen we uit wat ze kunnen doen om een oplossing voor jouw specifieke probleem te kunnen vinden.
1. Voorkomen van letsel
Atleten zijn goed afgestemd op hun fysiotherapeut, maar voor de gewone man of vrouw kan een bezoekje aan de fysiotherapeut best vreemd zijn. Om te beginnen zijn fysiotherapeuten gespecialiseerd in het voorkomen van blessures en letsel. Dit doen ze door het aanpassen van je houding en je bewegingspatronen om zo het risico op het oplopen van letsel te verminderen. Ze kunnen ook helpen bij het verlichten van de pijn bij al bestaand letsel.
Meestal vragen volwassenen advies aan een fysiotherapeut als ze een blessure in de sportschool of bij crossfit hebben opgelopen, als ze een nieuwe fitnessroutine gaan volgen of omdat ze letsel hebben opgelopen op het werk (zoals bijvoorbeeld lage rugpijn of terugkerende nekpijn). Een fysiotherapeut kan je begeleiden bij je revalidatie, je helpen om je kracht terug te krijgen en deze professional kan je leren welke dingen je kunt veranderen om de kans op het opnieuw verwonden van jezelf te minimaliseren. Voorkomen is beter dan genezen, dus is het een goed idee om, voordat je aan een routine in de sportschool begint of meedoet aan bootcamp, eerst wat advies te krijgen van een fysiotherapeut. Onthoud dat een fysiotherapeut zowel je trainingsdoelen als hoe je die het beste kunt bereiken begrijpt.
Wanneer je een fysiotherapeut voor letselpreventie bezoekt, word je eerst grondig geëvalueerd. Eerst zullen er enkele vragen worden gesteld om je voorgeschiedenis, je huidige situatie en je toekomstige doelen te kunnen evalueren. Vervolgens zal de fysiotherapeut een fysieke beoordeling uitvoeren om zo een beter begrip te krijgen van hoe jij je beweegt en om eventuele zwakke punten te identificeren. Zodra hij een diagnose heeft gesteld, kan de fysiotherapeut direct een plan uitstippelen om je te helpen om je doelen te bereiken en om blessures te voorkomen.
Als je vatbaar bent voor blessures, kan het verstandig zijn om voor het sporten een fysiotherapeut te bezoeken om zo het risico op het krijgen van blessures zo snel mogelijk te verminderen. Dit kan je veel pijn, geld en vrije tijd besparen.
2. Verbeteren van de houding
Er zijn veel redenen waarom je hier of daar last kunt hebben van een zeurende pijn, maar je houding is misschien wel één van de meest kritische componenten om zeurende pijnen te kunnen voorkomen. Je houding is misschien niet iets waar je de hele werkdag goed op let, maar als er pijn of letsel aan je rug, je nek en je benen begint te verschijnen, dan kan je houding een oorzaak zijn.
Eén van de meest voorkomende redenen voor veelvuldige hoofdpijn bij kantoorpersoneel is een slechte houding als gevolg van een onjuiste ergonomie. Met dat in gedachten kan een fysiotherapeut je helpen om een beter bewustzijn over je positie te krijgen. Ook kun je advies krijgen over het aannemen van verschillende houdingen gedurende de dag en over het beter gebruiken van je spieren, zodat je die zeurende houdingspijnen kunt vermijden.
Over het algemeen zal een fysiotherapeut specifieke oefeningen ontwikkelen om de spieren te versterken en je tijdens je genezingsproces te begeleiden.
3. Verlichten van gegeneraliseerde pijn
Misschien heb je geen specifieke blessure, die pijn veroorzaakt. Wijdverbreide, gegeneraliseerde pijn kan in verband worden gebracht met aandoeningen zoals fibromyalgie, hypermobiliteit en vele andere systemische reumatologische aandoeningen. Maar er is veel wat een fysiotherapeut kan doen om je pijn te verlichten.
Fysiotherapie maakt gebruik van ‘helende handen’ (praktische technieken) om pijn te verlichten door bepaalde zenuwbanen minder gevoelig te maken. Ze kunnen ook voorlichting geven over manieren om met vermoeidheid om te gaan, over hoe je je fysieke activiteit en je dagelijkse taken het beste kunt afstemmen en hoe je geleidelijk aan je vermogen om de dingen te doen, die je moet doen en vooral de dingen die je graag doet, kunt vergroten. Ze kunnen je ook helpen om pijn te verminderen en meer conditie, kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Een fysiotherapeut kan een zeer positieve impact op de kwaliteit van je leven hebben.
Hoewel fysiotherapeuten kunnen dienen als pijnstillende genezers, is het belangrijk om te begrijpen dat ze niet altijd alle pijn kunnen wegnemen. Pijnen op een lager niveau, zoals vaak zeurende pijnen en een doffe hoofdpijn zijn een veel voorkomende reden om een fysiotherapeut te bezoeken. Laat deze zeurende problemen niet maanden of jaren doorslepen, als je er ook vandaag nog iets aan kunt doen – breng een bezoekje aan een fysiotherapeut.
4. Uitstrekken en flexibiliteit
Als je de hele dag aan een bureau zit te werken, denk je misschien dat je af en toe eens uitrekken of je strekken niet belangrijk is omdat je niet veel hebt bewogen, maar langdurig zitten kan een beklemming in je onderrug en van de hamstring spieren veroorzaken. Regelmatig opstaan en bewegen en regelmatig eenvoudige strekoefeningen doen, kan een groot verschil maken voor werkgerelateerde pijntjes en kwalen. Het onderbreken van het zitten, is ook belangrijk voor je algemene gezondheid.
Als je veel tijd achter een computer besteedt, kun je overwegen om je onderarm- en polsspieren de hele dag te strekken. Heb je nekpijn? Overweeg dan om een strekprogramma te volgen om zo de spieren, die je hoofd bewegen, los te maken.
Een fysiotherapeut is een expert op het gebied van de gezondheid van je spieren en ze kunnen gedetailleerde mobiliteits-/strekoefeningen voor je samenstellen.
Voor sommige mensen zal strekken echter niet helpen om een gevoel van benauwdheid of stijfheid te verminderen. Dit kan een symptoom van hypermobiliteit (te veel flexibiliteit, ook wel ‘dubbelgewricht’ genoemd) zijn. In dit geval helpt strekken niet en kan het zelfs het probleem verergeren. Een fysiotherapeut met expertise op dit gebied kan ervoor zorgen dat je de oefeningen krijgt, die bij je passen.
5. Genezing na een ingewikkelde chirurgische ingreep
Eén van de minder bekende dingen waarmee een fysiotherapeut je kan helpen, is genezing na gecompliceerde operaties. Na de operatie kun je mogelijk geruime tijd niet meer actief zijn of sporten. Dit kan resulteren in veel spierzwakte en verlies van fysieke fitheid, waardoor het veel moeilijker wordt om weer terug te keren naar je normale activiteiten.
Een fysiotherapeut kan je helpen om met een postoperatief revalidatieprogramma, waardoor je je spierkracht en je conditie veilig en effectief kunt herwinnen.