Bij het kopen van uw eigen blokhut om het hele jaar door te wonen, is het gewoon noodzakelijk om speciale aandacht te besteden aan de isolatie ervan. Hoogwaardige isolatie zal niet alleen de verwarming rekeningen in het koudste seizoen verlagen, maar zal ook het wooncomfort en de gezelligheid van het huis bepalen. Er is immers geen gezelliger gevoel dan op een koude winteravond terug te keren naar je zoete huis, waar de warmte van de open haard lang binnen blijft vanwege de uitstekende isolatie.
Om ervoor te zorgen dat de hoogwaardige isolatie van blokhutten gemakkelijker wordt, hadden we besloten om de belangrijkste tips over het onderwerp in dit artikel te delen. We zullen ook een van de belangrijkste vragen beantwoorden – hoeveel professionele isolatie van een houten huis kan kosten.
4 stappen naar kwaliteit isolatie
Kijkend naar de praktijk, is de verwarming van een houten cabine voor veel klanten nog steeds beperkt tot het installeren van een kachel of open haard, maar dit is verre van de enige taak als u het hele jaar door wilt genieten van een comfortabele temperatuur in uw blokhut. Om ervoor te zorgen dat een blokhut kopen alle weersomstandigheden warmte vasthouden, moet u zorgen voor de kwaliteit van de vier belangrijkste isolatiewerken.
1. Zorg voor kwaliteitsvolle muurisolatie
Als u van plan bent om het hele jaar door tijd door te brengen in een blokhut en de oppervlakte groter is dan 30 m2, moet de vraag of het huis extra isolatie nodig heeft , niet eens worden overwogen. Het zorgt er niet alleen voor dat de warmte in het verwarmde pand lang blijft, maar voorkomt ook dat grote hoeveelheden vocht het huis binnendringen tijdens het koude seizoen en kou wanneer het niet wordt verwarmd.
Als u besluit om uw houten huis te isoleren, is het vooral belangrijk om niet onmiddellijk na de bouw met isolatiewerkzaamheden te beginnen. Als je niet kunt wachten, moet het feit dat na de bouw een houten huis ongeveer 4-6% van de hoogte bezinkt, goed worden gewaardeerd. Als de muur van het huis bijvoorbeeld 4,5 m is, neemt de hoogte ervan na het bezinken met 20 cm af. Daarom wordt het, indien mogelijk, aanbevolen om te wachten met de isolatie van de huismuren. Anders zullen gepolijste styreen, schuim of andere materialen waarschijnlijk worden beschadigd als het huis onmiddellijk na de bouw wordt geïsoleerd.
Hoogwaardige isolatie van blokhutten muren wordt meestal geassocieerd met het feit dat alle mogelijke muurisolatie werken – van buitenaf worden uitgevoerd. Volgens de basiskennis is de isolatie van het huis van binnenuit niet praktisch. Om de binnenmuren van een huis dat al goed is gebouwd te isoleren, is het heel vaak nodig om de vloer te demonteren, en als het werk niet in de hoogste kwaliteit wordt gedaan, biedt een dergelijk proces ook uitstekende omstandigheden voor knaagdieren of schimmel. Extern geïsoleerde blokhutten sets hebben ook een lagere wand temperatuurbelasting – de temperatuur van muren blijft het hele jaar door stabiel.
Als het gaat om de keuze van de materialen die worden gebruikt voor isolatie, zijn er veel mogelijke opties. Bij het kiezen van een isolatiemateriaal raden we echter aan om erop te letten dat het gebruikte materiaal dampdoorlatend is. Het moet ook “ademen”, mag geen vocht accumuleren en bestand zijn tegen de groei van micro-organismen. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de thermische geleidbaarheid coëfficiënt – hoe lager de coëfficiënt is, hoe minder isolatiematerialen nodig zijn en de geleidbaarheid zal op de lange termijn reageren op verwarmingskosten.
Onlangs wordt een bijzonder populair isolatiemateriaal beschouwd als polystyreenschuim, dat tijdens het isolatie proces rechtstreeks aan houten muren wordt bevestigd. Bij het isoleren van houten huizen op deze eenvoudige manier worden speciale polyester panelen direct aan het hout bevestigd. Hoewel deze methode vanwege zijn eenvoud aan populariteit wint, is het volgens experts geen optie die de hoogste isolatiekwaliteit garandeert vanwege de luchtdichtheid van het polyester materiaal. Veel meer aanbevolen materiaal vanwege de uitzonderlijke kwaliteit wordt onlangs beschouwd als polyurethaan, direct op het muuroppervlak gespoten.
Blokhutten zijn vaak geïsoleerd met minerale steenwol, wat wordt beschreven als een andere, veel betere keuze dan polyesterschuim. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het gebruik van deze methode bovendien een polyethyleenfilm vereist om waterdamp te helpen absorberen die schadelijk is voor de muur. Steenwol wordt vaak vervangen door eco-wol, wat veel belangrijke pluspunten heeft. Hoewel veel leveranciers de weerstand van eco wol gelijkstellen aan de weerstand van steenwol, veroorzaken de verbindingen die de steenwol verbinden, in tegenstelling tot het gebruik van eco-wol, een aanzienlijke hoeveelheid warmteverlies. De vezelige structuur van het materiaal, die kenmerkend is voor steenwol, begint in zeldzame gevallen ook vocht op te hopen, wat na verloop van tijd de muren van het huis vernietigt. In tegenstelling tot steenwol geeft sproeiwol opgehoopt water af en de cellulose in de wol zorgt ervoor dat het zich goed aanpast aan het houtoppervlak. Eco-wol staat ook bekend als een niet-ontvlambaar materiaal, dus door deze isolatiemethode te kiezen, zorgt u niet alleen voor hoogwaardige thermische isolatie, maar geniet u ook van extra bescherming tegen brand.
Het is waar dat welke isolatiemethode u ook kiest, het belangrijk is om aandacht te besteden aan de coëfficiënten van warmteoverdracht en hittebestendigheid R. Aan de hand van het warmteoverdracht criterium kan de thermische isolatie of de hoeveelheid warmte die door de isolatiewand kan dringen, worden beoordeeld. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er zal binnendringen. Kijkend naar de coëfficiënt van thermische weerstand, hoe hoger de weerstand, hoe warmer de scheidingswand.
2. Isoleer de vloer
Hoewel blokhutten isolatieoplossingen zich vaak richten op de muren van het huis, kunnen we de koude vloer noemen als een van de belangrijkste problemen in houten huizen, wat moeilijk is om het echte tapijt op de vloer op te lossen. Een bijzonder innovatief materiaal, polyurethaan, dat vooral geschikt is voor de isolatie van houten vloeren, wordt gekenmerkt door het feit dat het thermische, waterdichtings- en geluidsisolatie functies kan combineren. Het materiaal hecht perfect aan de isolerende laag, is homogeen, dus het vereist geen extra afdichting en de dichtheid zorgt voor weerstand tegen belastingen.
Het wordt ook aanbevolen om polyurethaan te kiezen voor de isolatie van houten huis vloeren omdat dit een veel hogere thermische isolatie mogelijk maakt in vergelijking met dezelfde hoeveelheid andere materialen die in het proces worden gebruikt. Wanneer u besluit polyurethaan te gebruiken, wordt de vloer vaak direct van bovenaf gespoten, waardoor de penetratie van koude lucht door de vloer wordt gestopt als deze niet volledig luchtdicht is. Als u het echter niet hebt over een volledig nieuw huis met een houten plank of een andere oude vloer, raden we u aan deze af te breken voordat u het polyurethaan spuit. Bij het gebruik van dit materiaal voor vloerisolatie is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan het feit dat de isolatielaag op de muren er minstens 10-15 cm op rust, waardoor de “koudebruggen” worden vermeden die vaak worden gevormd tijdens vloerisolatie.
3. Verzeker de dichtheid van het dak
Koudebruggen worden niet alleen gekenmerkt door slechte isolatie van de vloer, maar ook van het dak. Daarom wordt aanbevolen om te investeren in dakisolatie voor blokhutten om ze warmte lang vast te houden. De waarheid is dat als het dak wordt gebruikt als een eenvoudige zolder, de focus kan worden gelegd op de isolatie van de plafonds. Om ervoor te zorgen dat de warme lucht in de kamer blijft nadat deze is opgestegen, moet het plafond extreem goed worden geïsoleerd – het mag niet de minste scheuren bevatten. Als het gaat om de materialen die worden gebruikt om het dak van een houten cabine te isoleren, wordt schuim waarschijnlijk het meest gebruikt voor isolatie van het plafond. Het is belangrijk om te weten dat de prijs ervan grotendeels afhangt van de dichtheid van dit materiaal. Als u isolatie van hogere kwaliteit overweegt, raden we u aan schuimplaten met een gefreesde rand te gebruiken. Ze hebben een bijzonder uitstekende hechting, wat helpt om een goede thermische isolatie te garanderen.
4. Investeer in kwaliteit deuren en ramen
Om de hoogste isolatie resultaten in het huis te bereiken, is het vooral belangrijk om in gedachten te houden dat hoe goed de warmte zich aan een blokhut zal hechten, niet alleen afhangt van de isolatie van de muren, het dak en het plafond. Volgens algemene schattingen verliest maar liefst 25% van de warmtehuizen meestal als gevolg van slechte geïsoleerde ramen en deuren, en 10-15% vanwege het plafond. Om deze reden, wanneer u besluit om isolatiewerkzaamheden uit te voeren, moet u allereerst de zwakke punten van uw blokhutten op het gebied van warmte ontdekken. Er zijn veel gevallen waarin extra investeringen worden gedaan in de isolatie van het plafond, de muren of de vloer van het huis wanneer de grootste problemen slechte kwaliteit, lekkende ramen of deuren van het huis zijn.
Het is gemakkelijk te raden dat de meest populaire optie die een hoge thermische isolatie garandeert, kunststof ramen en betrouwbare kwaliteitsdeuren zijn. Er zijn echter gevallen waarin dergelijke deuren en ramen in blokhutten geen keuzes zijn vanwege de authenticiteit van het huis. Het is de moeite waard om te weten dat u zelfs in deze situaties de thermische isolatie op andere manieren kunt verhogen. In het geval van houten ramen kan bijvoorbeeld de optie worden overwogen om het glas te vervangen door een dikker glas. Voor ramen die de authenticiteit van het huis behouden, kunnen ook luiken worden aangebracht.
Een andere mogelijke optie is om een speciale kit aan te brengen op de plaatsen waar het glas aan het raamkozijn is bevestigd. Indien nodig kan ook de glazen frame tape worden vervangen. Zolang de buitentemperatuur onder nul is, kan er ook een speciale isolatietape over de gehele omtrek van de kozijnen worden gelijmd. Scheuren in de kozijnen die met het blote oog zichtbaar zijn, kunnen worden gedicht met watten, parallon resten of ander verwarmingsmateriaal.
Als het gaat om de deuren van een houten huis, moet speciale aandacht worden besteed, niet alleen aan de voordeur, maar ook aan alle deuren die naar de koude kamers of gang leiden. De belangrijkste optie van isolatie zou kunnen zijn om de openingen tussen de deurkozijnen op te vullen. Als u wordt geconfronteerd met een situatie waarin koude lucht de kamer binnenkomt via de onderkant van de deur, probeer dan speciale borstels aan de onderkant te bevestigen die u zelf kunt kopen of maken van speciaal rubber.
Blokhutten: hoeveel kost de isolatie?
Met betrekking tot de kosten van hoogwaardige geïsoleerde blokhutten, is het belangrijk om te benadrukken dat de prijs van de materialen die voor isolatie zijn gekozen waarschijnlijk de grootste invloed heeft op alle uitgaven. Gezien de ruime keuze aan materialen is het moeilijk om voorlopige berekeningen te maken van de gemiddelde kosten van het isoleren van een houten huis. Als u echter de prijs kent van de materialen die zijn geselecteerd voor isolatie en de noodzakelijke afmetingen van het toekomstige huis, berekent u de kosten van alle werken, inclusief materialen, heel eenvoudig. Om het berekenings principe begrijpelijker te maken, hebben we besloten om hieronder een echt voorbeeld van dergelijke berekeningen te delen.
We berekenen de kosten van muurisolatie voor een middelgroot blokhuis van één verdieping met een zolder. De afmetingen van de muren van dit huis zijn 10×10 m, de gemiddelde hoogte van de muren is 4,5 m, de gemiddelde breedte van de luchtspleet is 7 cm (0,07 m), het oppervlak van ramen en deuren is ongeveer 30 m². Het bewerkingsproces ziet er als volgt uit:
- Bereken de totale oppervlakte van de muren (inclusief het gebied van ramen en deuren): (10 + 10 + 10 + 10) x 4,5 = 180 m²
- Bereken het isolatiegebied (exclusief het oppervlak van ramen en deuren): 180 – 30 = 150 m²
- Bereken de geschatte hoeveelheid thermisch schuim die nodig is voor isolatie in m³: 150 x 0,07 = 10,5 m³
Geschatte geschatte kosten van huisisolatie
10.5 m³ x 130 € / m³ = 1365 € + BTW
Het is belangrijk om te weten dat het berekende volume theoretisch tot 20% kan variëren, afhankelijk van de constructie van het gebouw. In de praktijk varieert dit verschil met ongeveer 10%. De berekening van de prijs zou de kosten van het injecteren van thermisch schuim, het boren en vullen van gaten en landschapsarchitectuur omvatten.