BPM dien je te betalen als je een nieuw motorvoertuig aanschaft in Nederland, of laat importeren vanuit het buitenland. Er zijn ook enkele andere specifieke gevallen waarin je BPM dient te betalen, bijvoorbeeld wanneer je voertuig een hogere uitstoot aan CO2 heeft na een bepaalde aanpassing, maar voor deze tekst zullen we hier niet dieper op ingaan. Hier zullen we een erg belangrijk aspect van BPM behandelen, namelijk hoe je het berekent.
Want hoe kun je gemakkelijk en snel je BPM berekenen? Dat is een vraag die velen zichzelf zullen stellen wanneer ze een nieuw motorvoertuig aan willen schaffen. Wil ook jij weten hoe je gemakkelijk en snel je BPM berekenen kan? Lees dan vooral snel verder om erachter te komen!
Waar hangt het BPM van af?
De uitkomst van de BPM berekening hangt van diverse aspecten af. Koop je een personenauto, dan wordt het tarief bepaald aan de hand van de hoeveelheid CO2 die het voertuig uitstoot. Dit gaat anders wanneer je een motor, bestelauto of kampeerauto aan wilt schaffen. In dit geval wordt het BPM-tarief dat je dient te betalen afgeleid van een percentage van de netto-catalogusprijs.
Koop je een voertuig dat nieuw is en nog nooit is gebruikt, dan wordt de toepassing van het correcte BPM-tarief bepaald door de datum waarop je je voertuig inschrijft bij het kentekenregister. Is je rijtuig reeds door een ander gebruikt? Dan kan je ervoor kiezen om het meest gunstige tarief toe te passen dat geldig was tussen de periode van twee maanden voor de datum van de allereerste toelating en de datum waarop je voertuig goedgekeurd werd door de RDW.
Het meest gunstige BPM-tarief bepalen – hoe doe je dat?
Welk BPM-tarief is gunstiger voor je; de oude of de nieuwe? Dan kan je dat aan de hand van diverse punten uit gaan zoeken. Een van deze punten is door de uitkomst van het oude met het nieuwe tarief te vergelijken. Een ander aspect om op te letten, is of er nog bijzonderheden zijn uit het verleden van je motorrijtuig. Denk hierbij aan zaken als het energielabel, de euro-6-norm, de CO2-uitstoot, het roetfilter, de fijnstofuitstoot en natuurlijk of het voertuig wel of geen hybride is. Tot slot is het nog erg belangrijk om het bruto BPM-tarief te bepalen alvorens je de afschrijvingsmethode toepast.
Door wie laten berekenen?
Nu dat je weet wat de BPM inhoudt, is het natuurlijk nog de vraag hoe je de BPM berekening maakt. Dit wordt over het algemeen gedaan door specialisten of door gratis online calculators. Zaak is dus wel dat je goed kijkt naar welke calculator je gebruikt hiervoor.