CFD’s (Contracts For Differences) zijn financiële derivaten, waarbij het contract tussen een belegger en een broker wordt gesloten. Met CFD’s kan de handelaar blootstelling tot de onderliggende markt en haar activa verkrijgen, en speculeren op de waarde van de betrokken activa zonder deze daadwerkelijk in bezit te hebben.
Het resultaat van de handel is gebaseerd op de verandering van de prijs bij de ingang van het contract naar de prijs bij de beëindiging van het contract, waarbij winst wordt gemaakt of verlies wordt geleden als gevolg van het verschil in waarde van het onderliggende actief.
Lees verder om meer te weten te komen.
Hoe werkt handelen in CFD’s?
Beleggers kunnen door middel van CFD’s handelen op alle belangrijke financiële instrumenten, waaronder aandelen, goederen, valuta’s en indices. Via één CFD-handelsplatform krijg je bijvoorbeeld toegang tot de forex trading Nederland, maar kun je ook speculeren op de meeste populaire aandelen in de VS, het VK of Duitsland.
Het doel van handelen in CFD’s is meestal een kortetermijninvestering, waarbij je de prijsverandering op een bepaalde markt voorspelt, en winst maakt (of verlies lijdt) afhankelijk van deze verandering en de grootte van de ingenomen positie.
Het contract heeft een koopprijs en verkoopprijs die gebaseerd zijn op die van het onderliggende actief, maar meestal iets hoger of lager liggen dan de werkelijke marktwaarde. Het verschil tussen de twee prijzen wordt de ‘spread’ genoemd.
Het speculeren op de waarde van de activa houdt, naast het feit dat er geen eigendom bij betrokken is, ook in dat handelaren een positie kunnen innemen op zowel een stijgende als dalende markt, waarbij de prijs van het CFD die van de onderliggende waarde weerspiegelt.
Als een handelaar bijvoorbeeld denkt dat de prijs van een aandeel gaat stijgen, dan zou hij een aankooppositie innemen via een CFD, wat ook bekend staat als ‘going long’, met het doel het contract te beëindigen (het CFD te verkopen) als de prijs van het aandeel stijgt, en te profiteren van het prijsverschil.
Als een handelaar echter voorspelt dat de prijs van het onderliggende actief – zoals een aandeel, valuta of goed – zal dalen, kan hij een verkooppositie aannemen via een CFD. Dit wordt ook wel ‘going short’ genoemd, en het is hierbij de intentie het contract te beëindigen (het CFD terug te kopen) als het actief een lagere prijs bereikt heeft. De winst, of het verlies, hangt af van het verschil tussen de twee prijzen tijdens de ingang en beëindiging van het CFD.
In beide gevallen hangt de winst of het verlies af van het al dan niet innemen van de juiste positie, en of de handelaar correct voorspelt of de waarde van het onderliggende actief stijgt of daalt.
What is de hefboomwerking?
Een van de belangrijkste kenmerken van de CFD-handel is dat het een hefboomwerking bevat. Dit stelt handelaren in staat meer blootstelling aan de financiële markten te verkrijgen, maar met minder kapitaal dan nodig zou zijn als ze de onderliggende activa daadwerkelijk zouden bezitten of als ze aan traditionele handel zouden deelnemen.
Daarom wordt het handelen in CFD’s gezien als een effectief gebruik van kapitaal, omdat beleggers een veel grotere positie op de markten kunnen innemen, zonder dat zij daarvoor het volledige bedrag te hoeven storten.
Bij deze vorm van handel wordt met hefboomverhoudingen gewerkt. Een hefboomwerking kan de winst die met het CFD is behaald vermenigvuldigen, maar ook een verlies kan vermenigvuldigd worden. Dit komt omdat de uitkomst van de belegging nog steeds gebaseerd is op de volledige waarde, en niet op het bedrag dat oorspronkelijk is geïnvesteerd.
Het is belangrijk om te weten dat je het proces van de hefboomwerking altijd helemaal moet onderzoeken, evenals de hefboomverhoudingen die betrokken zijn bij het handelen in CFD’s. Vanwege de risico’s die met een hefboomwerking gepaard gaan, wordt het handelen in CFD’s voornamelijk door ervaren handelaars beoefend.