Thuis een biefstuk van restaurant-kwaliteit bereiden is gemakkelijk haalbaar als je een paar eenvoudige technieken achter de hand hebt. Met alle vleesmythes die er zijn, kan het moeilijk zijn uit te zoeken wat feit is en wat fictie. Deze gids is je spiekbriefje voor een perfecte steak of zelfs een lamskotelet. Het begint allemaal met de kruiden!
Hoe een biefstuk kruiden
Kruid goed! Rood vlees kan veel meer zout verdragen dan de meesten denken. Wees niet bang om je biefstuk royaal te kruiden met koosjer zout. Dit hangt grotendeels af van de dikte van de biefstuk, maar je wilt dat het zout in het vlees kruidt – niet alleen aan de oppervlakte!
Laat het vlees rusten na het bakken: Zo kunnen de biefstuksappen zich opnieuw over het vlees verdelen. Als je het rustproces overhaast, verlies je de sappen aan je bord als je er in snijdt.
Gebruik een thermometer: Het is de snelste en gemakkelijkste manier om er zeker van te zijn dat je vlees op de gewenste temperatuur is.
Welke kruiden moet ik op biefstuk gebruiken?
Bij het kruiden van een biefstuk kun je niet fout gaan met de klassieke vers gekraakte zwarte peper en koosjer zout. Afwerkzout zoals schilferig zeezout en kan aan het eind als finishing touch worden aangebracht.
Voeg wat gehakte kruiden zoals tijm, rozemarijn of salie aan je zout toe om een smaakzout voor je biefstuk te maken.
Voor steaks van restaurantkwaliteit bedruip je ze tijdens de laatste paar momenten van het bakken met boter en kruiden. Dit geeft de heerlijke botersmaak die je kent en liefhebt van je favoriete steakhouse.
Een snelle en gemakkelijke tip die veel smaak geeft is je gekookte biefstuk inwrijven met een teentje knoflook. Snijd je knoflook gewoon doormidden en wrijf de gesneden kant over je rustende biefstuk.
Probeer een eigen kruidenmengsel te maken door een willekeurig aantal gedroogde smaakmakers, zoals knoflookpoeder, uienpoeder, gerookt paprikapoeder, rozemarijn, tijm, komijn, chilipoeder en bruine suiker, door elkaar te mengen. Bewaar in een luchtdichte mason jar om klaar te hebben wanneer nodig.
Trucs voor het dichtschroeien van biefstuk
Omgekeerd dichtschroeien voor een gemakkelijke garing: Deze methode is de laatste jaren steeds populairder geworden, en niet voor niets. Het is een geweldige methode omdat ze je wat handenvrije tijd geeft terwijl de biefstuk in de oven gaart.
In de oven kun je het vlees nog even doorbakken voor een mooie korst: Schroei je vlees op het fornuis dicht en zet het daarna snel onder de broiler van je oven om die steakhouse korst na te bootsen.
Maak warmtezones: Dit is speciaal voor bij het bakken op een grill. Je wilt de biefstuk naar verschillende zones kunnen verplaatsen, afhankelijk van de gaarheid van je biefstuk. Als je biefstuk te snel gaart, verplaats je de biefstuk naar de koelere kant van het rooster. Als hij nog niet helemaal gaar is als je zou willen, verplaats je de biefstuk naar de zone met meer warmte. Zorg er natuurlijk wel voor dat je biefstuk van hoge kwaliteit koopt, zoals bijvoorbeeld bij https://bollensteak.nl/.