Een mannenpak is een investering – maar als je er goed voor zorgt, kun je het jaren en jaren dragen. Met een beetje onderhoud kun je je pak veel langer laten meegaan.
Hier zijn acht manieren om je kostuum schoon te maken en te onderhouden:
- Borstel het na elk gebruik
- Maak het ter plekke schoon met een vochtige doek
- Stomerij je pak spaarzaam
- Hang het aan dikke houten hangers
- Laat je pak ademen
- Stoom je pak
- Pak je pak slim in
- Laat je kostuum rouleren
1. Borstel het na elk gebruik
Zelfs als je de hele dag alleen maar in een kantoor zit, verzamelt je kostuum vuil en stof. Als je er niets aan doet, zet dat vuil zich vast in de vezels van je pak, en de stof gaat na verloop van tijd pillen en verliest zijn integriteit. Instrumenten: Een pakkenborstel. We raden aan een borstel met zachte haren te kopen, gemaakt van natuurlijk dierlijk haar (in tegenstelling tot synthetisch materiaal), want die zijn minder grof. Borstel op dezelfde manier als je scheert, met vegende, neerwaartse bewegingen. Begin bij de schouders en werk zo naar beneden. Als je pak overdag pluisjes of haren heeft opgepikt, doe het dan ook even na met een pluisjesroller.
2. Maak vlekken schoon met een vochtige doek
Hoe voorzichtig je ook bent, vlekken zijn onvermijdelijk. Als je eten of wijn op je pak morst, kom dan in actie met een vlek reiniging. Dep de vlek zachtjes met een vochtige doek of ongeparfumeerde babydoekjes. Als je de vlek na een paar pogingen niet weg kunt krijgen, geef je hem over aan de vakman. Gooi je pak nooit in de wasmachine. Het zal zijn vorm verliezen.
3. Stomerij je pak spaarzaam
Denk er eens over na: Je pak wordt bij hoge hitte in een enorme wastrommel gegooid en volgepompt met chemicaliën. Na die (schrijnende) ervaring wordt het aan de lucht gedroogd en opgeklopt met een persmachine of een zwaar strijkijzer, dat het canvas kan beschadigen. Zoals je je kunt voorstellen, doet dit alles meer kwaad dan goed. Je pak kan maar een beperkt aantal droogkuis beurten verdragen voor het uit elkaar valt. Ons advies? Laat je pak maar een of twee keer per jaar chemisch reinigen, voordat je het voor het seizoen met pensioen stuurt. (Dit helpt ook om motten af te schrikken als je het opbergt). Als het pak tussen de wasbeurten een beetje rijp ruikt, laat het dan minstens een dag luchten voor je beslist of het naar de stomerij moet.
Ga naar een biologische stomerij als je nee kunt zeggen tegen stijfsel. Als je het alleen brengt voor een hardnekkige vlek, vraag dan of ze de getroffen plek even willen schoonmaken. Zowel je pak als je portemonnee zullen je dankbaar zijn.
4. Hang het aan dikke houten kleerhangers
Heb je er ooit over nagedacht waarom we houten kleerhangers voor schoenen gebruiken? Het hout helpt om vocht te absorberen dat zich in het canvas en de voering van je pak heeft opgehoopt. Vocht kan de tere vezels van je pak doen slijten, wat één reden is om de hangers die je bij de stomerij krijgt aan de kant te doen! Hier is er nog een: kleerhangers van draad kunnen je pak beschadigen. Een brede, houten kleerhanger met ronde randen ondersteunt de schoudervullingen, strijkt eventuele kreukels glad, en helpt je pak zijn vorm te behouden. Cederhout is een natuurlijk motwerend middel, dus het is onze keuze – maar plastic kleerhangers zijn ook prima. Slinger je pak ook niet over je bureaustoel. Houd nog een kleerhanger op je werk.
5. Laat je kostuum ademen
Bewaar je pak in een ademende kast – niet een die zo vol zit dat je er nauwelijks in kunt wurmen. Voor extra bescherming stop je het in een lichtgewicht stoffen kledingzak. Zo blijft je pak schoon en stofvrij, en kunnen motten hun vuile werk niet meer doen. Plastic en canvas houden vocht en gassen vast, terwijl stoffen zakken de luchtstroom bevorderen en eventuele kreukels er op natuurlijke wijze uit laten vallen. Wolflanel is een ademende stof, maar met deze eenvoudige trucjes hoef je minder vaak naar de stomerij.
Nu we het toch over kreukels hebben, probeer je colbert uit te trekken als je gaat zitten – vooral in de auto. Telkens als je met je jasje aan zit, rek je de armsgaten en rugnaden uit, waardoor het sneller kan verslijten.
6. Stoom je pak
Leg het strijkijzer neer, heren. Pakken zien er het mooist uit als ze gestreken zijn, maar de hitte van het strijkijzer kan de vezels van je pak verschroeien. Een handstomer werkt net zo goed. Het ontspant eventuele kreukels en frist de geur op zonder de vezels te verbranden. Je kunt ook de schouders en de borst van je pak stomen, en de vorm verandert er niet door. Tot je een stoomapparaat in handen krijgt, omarm je de douche. Drapeer het jasje en de broek over aparte hangers, zet het hete water 30 minuten aan en laat de stoom zijn ding doen. Zit je vast aan een strijkijzer? Gebruik een theedoek als barrière, en druk niet te hard.
7. Pak je pak slim in
Als je een handbagage man bent en een kledingzak is uit den boze, geen stress. Om je pak onderweg te beschermen, zweren we bij deze strategie. Klap het jasje binnenstebuiten, en druk de schouders op elkaar, zorg dat de naden en revers op één lijn liggen. Rol dan losjes van onder naar boven op. Doe hetzelfde voor de pak broek . Door dit te doen minimaliseer je kreukels en voorkom je dat stof dat zich in je bagage kan bevinden aan je pak blijft kleven. Als je op je bestemming aankomt, hang je het pak op en stoom je het. Een andere manier om meer kilometers uit je pak te halen is om de buitenzakken dichtgestikt te laten. Zo zullen je sleutels en portemonnee het niet uit de vorm buigen.
8. Roteer je pakken
Je pak gaat langer mee als je het niet elke dag draagt. Draag elk kostuum twee keer per week (max), en geef de vezels dan de tijd om te rusten en te ontspannen. Net als je spieren na een zware training, heeft je pak een beetje herstel nodig. De vuistregel is: 24 uur voor lichtere pakken, en 48 uur voor zwaardere pakken. Voordat je je pak in de kleerkast opbergt, volg je de tips hierboven: borstel het, dep het, hang het op, en doe het in een zak. Als je het in een rokerige of stinkende omgeving gedragen hebt, hang het dan een paar uur buiten op om eventuele geurtjes te laten luchten. Leg een collectie pakken aan in neutrale kleuren die je kunt mixen en matchen. Niet zeker over de beste kleuren voor kostuums?