Je wachtwoord is de sleutel tot je online-identiteit, het houdt je account veilig voor hackers en oplichters. Hoe maak je een sterk wachtwoord waar ervaren hackers niet achter kunnen komen en hoe kies je een wachtwoord dat effectief is en gemakkelijk te onthouden? Wij geven je tips om al je online gegevens te beschermen.
De populairste wachtwoorden in Nederland
De populairste wachtwoorden in Nederland zijn “123456” en “wachtwoord”. Dit zijn echter geen sterke wachtwoorden. Een sterk wachtwoord is minstens 8 tekens lang en bestaat uit vier elementen; een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Kies een wachtwoord dat je gemakkelijk kunt onthouden, maar dat voor anderen, zowel vreemden als bekenden onmogelijk is om te raden. Let op dat je vaak gebruikte wachtwoorden niet gebruikt. Je kunt zulke veelgebruike wachtwoorden bijvoorbeeld zien in ditΒ Express VPN overzicht.Β Hier vind je een heleboel veelgebruikte wachtwoorden.
Waarom een sterk wachtwoord belangrijk isΒ
Een sterk wachtwoord is de beste manier om je online accounts te beschermen tegen kwaadwillenden. Hackers gebruiken meestal software die duizenden verschillende wachtwoorden proberen, totdat ze de juiste vinden. Dit wordt een ‘Brute Force’ aanval genoemd. Ook maken criminelen gebruik van ransomware, met andere woorden; gijzelsoftware. Cybercriminelen proberen je computer en onmisbare bestanden te blokkeren en te versleutelen.
Er zijn verschillende acties die je kunt ondernemen om te voorkomen dat je account gehackt wordt. Als je een sterk wachtwoord hebt dat dus langer is dan 8 karakters, is het veel moeilijker voor een hacker en zijn softwaresysteem om je wachtwoord te raden en toegang te krijgen tot je accountΒ volgens de consumentenbond.
Wat gebeurt er als mijn wachtwoord onverhoopt toch wordt gehackt?
Als je wachtwoord wordt gehackt, kan de hacker toegang krijgen tot je e-mail, sociale media en bankrekening. Oplichters kunnen je persoonlijke gegevens zo gebruiken om identiteitsdiefstal te plegen. Dit kan vooral financieel problematisch zijn. Een goede manier om een sterk wachtwoord te maken is een zin of reeks woorden te gebruiken die alleen voor jou gemakkelijk te onthouden zijn, maar voor iemand anders moeilijk te raden. Je kunt bijvoorbeeld de eerste letter van elk woord in een lievelingsliedje gebruiken bijvoorbeeld: ‘Met bloed zweet en tranen’: MBZET@2022!. Je kunt er ook cijfers en symbolen aan toevoegen om het nog sterker te maken.
De beste manier om je wachtwoorden veilig te houden is door een zogenaamde wachtwoordmanager. Dat is een softwareprogramma dat al je wachtwoorden in een gecodeerde database opslaat. Op die manier hoef je maar één hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Een andere optie is om je wachtwoorden in een versleuteld bestand op te slaan bijvoorbeeld in een veilige omgeving in de cloud.
3 tips voor het kiezen van een sterk wachtwoord:
- Gebruik een combinatie van letters, cijfers en symbolen en maak je wachtwoord minstens 8 tekens lang, maar nog liever tussen de 12-15 karakters.
- Vermijd gemakkelijk te raden woorden zoals “wachtwoord” of je naam / geboortedatum. Gebruik ook een ander wachtwoord voor ieder account dat je hebt.
- Wijzig wachtwoorden regelmatig en zorg dat je je laatste wachtwoord onthoudt, raadt RTLNieuws je aan. Schrijf je wachtwoorden nooit op in je agenda of notebook. Bewaar je wachtwoorden op een veilige plaats, zoals een wachtwoord-manager of een gecodeerd bestand in de cloud. Deel je wachtwoorden met niemand, ook niet met mensen die je denkt te kunnen vertrouwen.