Hoe vaak moet je eigenlijk nieuw ondergoed kopen? Dat is de vraag en het antwoord is minder eenvoudig dan het op het eerste gezicht lijkt. Een groot deel van de mannen zal waarschijnlijk denken dat ze hun ondergoed pas moeten vervangen als het helemaal uitgescheurd is. Diezelfde mannen negeren echter mogelijk zaken zoals schadelijke bacteriën, die zich in de loop van de tijd kunnen ophopen en en voor infecties kunnen zorgen.
Als je geen zin hebt om meer dan 1.000 woorden over je ondergoed te hoeven lezen, laat ons een lang verhaal dan kort maken. Volgens de meeste experts moet je je oude ondergoed ééns in de 6-12 maanden door nieuw ondergoed vervangen. Hoewel dat misschien wel snel lijkt, zijn er vast ook mannen die al meer dan tien jaar hetzelfde ondergoed en slips dragen, dus het is eigenlijk vrij persoonlijk.
Ondergoed en bacteriën: de echte waarheid
Je ondergoed sluit nauw op de huid van je geslachtsdeel aan en neemt daardoor veel levende bacteriën op. Bovendien is de wasmachine lang niet zo schoon als dat je denkt. Zelfs nadat je het hebt gewassen, kunnen je heren boxershorts naar verluidt nog tot wel 10.000 levende bacteriën bevatten, waaronder E.coli.
Hoewel de meeste levende bacteriën van nature niet schadelijk voor je gezondheid zijn, kunnen sommige van hen dat na verloop van tijd wel worden. Doordat ondergoed meer dan een jaar te blijven gebruiken, kan alles van E.coli tot huisstofmijten zich ophopen. Dit kan uiteindelijk tot problemen zoals urineweginfecties, huiduitslag of allergieën leiden.
Hoe vaak moet je nieuw ondergoed kopen?



Bijna alle experts op dit gebied zijn het erover eens dat je je oude ondergoed eens in de 6-12 maanden door nieuw ondergoed moet vervangen. Als je het soort man bent dat een hele la vol boxers en slips heeft en daarom bijna nooit dezelfde slip aanhebt, kun je langer met je ondergoed doen.
Aan de andere kant, als je het soort man bent dat de afgelopen zes maanden vier onderbroeken heeft gedragen is het nu echt tijd om je ondergoed te vervangen.
Er zijn ook andere factoren waarmee je rekening moet houden en waarvan er vele per persoon verschillen. Misschien heb je bijvoorbeeld specifiek ondergoed dat je naar de sportschool draagt of tijdens wandelingen en joggen aandoet. Natuurlijk slijt dat soort ondergoed sneller en zal het ook meer bacteriën verzamelen. Om voor de hand liggende redenen moeten ze eerder worden vervangen dan je andere ondergoed
Hoe vaak moet je je ondergoed wassen?
Over het algemeen mag je je ondergoed niet langer dan een volledige dag dragen en moet je het, voordat je het weer draagt, wassen. Is het een ramp als je twee dagen achter elkaar dezelfde onderbroek draagt? Nee, natuurlijk niet. Het zal misschien een beetje gaan jeuken.
Gebruik bij het wassen van je ondergoed heet water om zoveel mogelijk levende bacteriën te kunnen doden. Je moet de wasmachine zelf ook schoonmaken door eenmaal per maand een wasprogramma met warm water en zonder kleding te laten draaien. Ook dit zal helpen om veel voorkomende bacteriën te doden. Vergeet niet als je je kleding wast om een goed wasmiddel te gebruiken.
Hoe weet je wanneer het tijd is om je ondergoed te vervangen?
Een aantal mannen weet niet meer wanneer ze hun ondergoed hebben gekocht, wat het lastiger kan maken om te weten wanneer het tijd is voor nieuwe slips. In dit scenario kun je vertrouwen op fysieke aanwijzingen om te bepalen wanneer je ondergoed zijn beste tijd heeft gehad. Als het materiaal bijvoorbeeld begint door te slijten, de kleur begint te vervagen of de elastische tailleband het begeeft, is het tijd voor iets nieuws.
Nogmaals, de bacteriën die in je ondergoed leven, zullen je niet doden. Bij vervanging van ondergoed gaat het meer om het comfort en de prestaties dan om je persoonlijke gezondheid, zelfs als je na verloop van tijd risico loopt op het oplopen van bepaalde soorten infecties of het krijgen van huiduitslag. Je wilt natuurlijk niet dat dat de gevoelige gebied gaat jeuken of geïrriteerd zal raken omdat je te lang hebt gewacht met het kopen van nieuw ondergoed.
Hoeveel ondergoed moet een man hebben?



Geen twee mannen zijn precies hetzelfde en dat geldt natuurlijk ook voor hun levensstijl. Sommige mannen gaan regelmatig naar de sportschool, anderen weer niet. Sommige mannen reizen voor hun werk, anderen komen nooit ergens. Desalniettemin zijn de meeste experts het erover eens dat elke volwassen man minstens 20 onderbroeken in zijn kledingkast zou moeten hebben liggen.
Wat is de beste stof voor ondergoed?
Uiteindelijk wil je een materiaal dat duurzaam, goed ademend en nauwsluitend is. Als alleen maximaal comfort en prestaties voldoende zijn, zoek dan niet verder dan 100% biologisch katoen. Deze soort is gemaakt van het meest donzige deel van de plant en is zowel zachter als duurzamer dan het standaard katoen.
Als basismateriaal in ondergoed, boxershorts, t-shirts en andere kleding levert dit soort katoen een gladde textuur en een eersteklas ondersteuning, terwijl het ook een beetje koel op de huid aanvoelt. Simpel gezegd: dit is het perfecte materiaal om de hele dag door te dragen. Je lies zal je zeker dankbaar zijn.
Stretch katoen is iets voordeliger. Door 95% katoen te combineren met 5% spandex, zorgt het voor een zachte textuur, een strakke pasvorm en het perfecte vleugje elasticiteit.
Maak het je gemakkelijk
We snappen het: je bent een man en mannen letten niet op zaken zoals wanneer ze hun ondergoed moeten vervangen. Maak het proces gemakkelijk door een grootverpakking te kopen of je aan te melden voor een abonnementsdienst. Als je dit doet, stel je je lichaam en geest gerust, wetende dat je la altijd gevuld is met vers en schoon ondergoed. Je bespaart zo meestal ook nog wat geld.