Een huis kopen, is eigenlijk een heel emotioneel proces. Als die emoties de overhand krijgen, kun je een aantal veelvoorkomende fouten bij het kopen van een huis maken. Omdat een eigen woning bezitten verstrekkende gevolgen heeft, is het belangrijk om jouw emoties onder controle te houden en een zo rationeel mogelijke beslissing te nemen.
Jouw doel is om een huis te krijgen dat je leuk vindt en voor een prijs, die jij je kunt veroorloven. Maar helaas doen veel mensen dingen, die hen verhinderen om die droom te verwezenlijken. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste fouten, die mensen maken op het gebied het kopen van een huis en hoe ze dan wel op de juiste manier een huis kunnen vinden volgens de dehuisopkoper.be.
Belangrijkste tips voor het kopen van een huis
- Wees voordat je begint met rondkijken realistisch over wat jij je kunt veroorloven en pas jouw zoekopdracht daarop aan.
- Het bagatelliseren van gebreken kan een kostbare fout zijn, evenals het overschatten van jouw vermogen om zelf voor klusjesman te spelen.
- Te snel toehappen of te lang wachten om een bod uit te brengen, zijn zowel in termen van kosten als wat voor soort huis je zou kunnen krijgen riskant.
- Overbiedt niet uit angst om te verliezen, aangezien dit problemen kan veroorzaken met de taxatie, de hypotheek en het doorverkopen van het huis.
1. Niet goed weten wat je budget voor een huis is
Als je eenmaal op een bepaald huis verliefd bent geworden, is het moeilijk om dat uit je hoofd te zetten. Je begint te dromen over hoe geweldig jouw leven zou zijn als je al die geweldige dingen had, die het huis te bieden heeft, zoals de mooie met bomen omzoomde laan, het bubbelbad, de ruime keuken met professionele apparatuur, enz.
Als je dat huis echter niet kunt betalen, doe je jezelf pijn door je voor te stellen dat je er al in zit. Dus om die verleiding te vermijden, kun je het rondkijken het beste beperken tot huizen, die je je kunt veroorloven. Als je naar huizen kijkt, die buiten jouw prijsklasse vallen, zul je uiteindelijk verlangen naar iets dat buiten jouw bereik ligt. Dat kan je in de gevaarlijke positie brengen om te proberen jouw financiΓ«le middelen te boven te gaan of om ervoor te zorgen dat je je ontevreden voelt over wat je wel kunt kopen.
Begin jouw zoektocht aan de onderkant van jouw prijsklasse. Als je daar wat aantreft, dat je tevreden stelt, hoef je niet hoger te gaan. Onthoud dat als je nog eens β¬ 10.000 uitgeeft om een huis te kopen, je niet alleen β¬ 10.000 extra betaalt; je betaalt ook een extra β¬ 10.000 plus rente, wat kan uitkomen op een verdubbeling van dat bedrag of meer gedurende de looptijd van jouw lening. Het is daarom belangrijk om ook de laagste hypotheekrente te vinden.
2. Pre-goedkeuring van hypotheek overslaan bij het kopen van een huis
Zoals we allemaal hadden moeten leren van de hypotheekcrisis, is wat de bank zegt dat je je kunt veroorloven versus wat je weet dat je je kunt veroorloven (of comfortabel bent met betalen), niet noodzakelijk hetzelfde is. Omgekeerd, wat jij denkt dat je je kunt veroorloven en wat de bank bereid is om jou te lenen, komt mogelijk niet overeen, vooral als je een slechte kredietwaardigheid of een onstabiel inkomen hebt.
Zorg ervoor dat je voor een lening vooraf bent goedgekeurd voordat je een bod op een huis plaatst of zelfs voordat je serieus op huizenjacht gaat. Als je dat niet doet, verspil je de tijd van de verkoper, de tijd van de makelaar en als je een contract tekent, kun je later te ontdekken dat de bank je niet zal lenen wat je nodig hebt of dat ze dat alleen doen onder voorwaarden, die jij onaanvaardbaar vindt. Het voorafgaande goedkeuringsproces kan je ook helpen bij het vinden van de buurt voor jouw expedities op het gebied van huizenjacht.
Houd er rekening mee dat zelfs als je vooraf bent goedgekeurd voor een hypotheek, jouw lening op het laatste moment nog kan mislukken als je iets doet dat jouw kredietwaardigheid wijzigt, zoals bijvoorbeeld het financieren van de aankoop van een auto. Als jouw daden ervoor zorgen dat de overeenkomst teniet gaat, ben je mogelijk elke aanbetaling of het geld kwijt, dat je hebt gestort toen je het contract aanging.
3. Niet genoeg rondkijken tijdens het kopen van een huis
Hoewel je realistisch moet zijn in je zoektocht en tot op zekere hoogte bereid moet zijn om een compromis te sluiten, moet je niet toegeven aan belangrijke dingen. Koop bijvoorbeeld geen huis met twee slaapkamers als je weet dat je van plan bent om kinderen te krijgen en drie slaapkamers wilt hebben. Op dezelfde manier, koop geen condo omdat het goedkoper is dan een huis als een van de belangrijkste redenen dat je het leven in een appartement hebt beΓ«indigd, is dat je een hekel hebt aan de muren delen met je buren. Het is waar dat je waarschijnlijk een aantal compromissen zult moeten sluiten om je eerste huis te kunnen betalen, maar sluit geen compromis dat een grote belasting zal zijn.
Tenzij je een high-end koper bent, die naar huizen op maat kijkt, is de kans groot dat voor elk huis dat je bevalt er nogal wat anderen zijn, die er dichtbij komen. De meeste buurten hebben meerdere woningen, die vergelijkbaar zijn met of hetzelfde model hebben want ze zijn waarschijnlijk allemaal door dezelfde aannemer gebouwd. Zelfs als je geen identiek model te koop kunt vinden, kun je waarschijnlijk wel een huis vinden met veel van dezelfde kenmerken. Als je een appartement of een huis in de stad overweegt, zijn de kansen ook in jouw voordeel.
Als je openstaat voor het voortzetten van jouw zoektocht, voorkom je dat je overhaaste beslissingen neemt waar je later misschien spijt van krijgt. Er zijn tal van onroerend goed websites en -apps die je kunnen helpen bij het stroomlijnen van het huizenjachtproces, zodat je binnen een paar uur vanuit jouw luie stoel honderden huizen kunt gaan bekijken.
4. Geen makelaar inschakelen bij de aanschaf van een huis
Als je eenmaal serieus op zoek bent naar een huis, loop dan geen open huis binnen zonder een makelaar. Makelaars zijn gehouden aan de ethische regel, dat ze moeten handelen in het belang van zowel de verkoper als de koper. Maar je kunt zien dat het je misschien niet in de beste onderhandelingspositie brengt als je zaken gaat doen met een vertegenwoordiger van een verkoper voordat je contact opneemt met een van jouw eigen makelaars.
5. Gebrek aan visie
Soms voelt een huizenkoper zich als Goudlokje in het huis van de drie beren: dit is te groot, dat is te klein. Onderscheid maken tussen wat kan worden opgelost en wat niet, is een belangrijk onderdeel van de huizenjacht. Zelfs als je het je nu niet kunt veroorloven om dat afschuwelijke behang in de badkamer te vervangen, is het misschien de moeite waard om een tijdje met de lelijkheid te leven in ruil voor een huis dat je je kunt veroorloven. Als het huis wel aan jouw behoeften voldoet, wat betreft de grote dingen die moeilijk te veranderen zijn zoals locatie en de grootte, laat je dan niet afleiden door fysieke onvolkomenheden.
Tegelijkertijd moet je niet worden verblind door kleine upgrades en cosmetische reparaties. Dit zijn goedkope trucs, die verkopers gebruiken om op je emoties in te spelen en een veel hoger prijskaartje uit te lokken. Verkopers kunnen β¬ 2.000 betalen voor minimale upgrades en dan een veel hogere prijs vragen. Bovendien is het zelf uitvoeren van een renovatie, zelfs als je een aannemer moet inhuren, vaak goedkoper dan het betalen van de verhoogde woningwaarde aan een verkoper, die het werk al voor je heeft gedaan. En je kunt het ook naar jouw eigen smaak doen en niet naar die van iemand anders.
6. Belangrijke tekortkomingen over het hoofd zien van een huis
Zoek, vooral als je een strikt budget hebt, naar huizen waarvan het volledige potentieel nog moet worden gerealiseerd. De toename van het eigen vermogen aan de hand van jouw renovaties zal je helpen om de waarde van jouw huis te vermeerderen.
Als je een huis gaat kopen waar nog het nodige aan moet worden gedaan, koop dan geen opknapper die duurder is dan je in termen van tijd, geld of je eigen kunnen aankunt. Als je bijvoorbeeld denkt dat je het werk zelf kunt doen en je dan realiseert dat je dat niet kunt, zullen de kosten waarschijnlijk twee keer zo duur uitvallen als je dat moet uitbesteden en dat valt dan misschien niet meer binnen jouw budget.
Bovendien zou je rekening moeten houden met de kosten, die gemoeid gaan met het repareren van alles waarmee je begonnen bent, inclusief het vervangen van materialen, die je hebt verspild. Evalueer eerlijk jouw capaciteiten, jouw budget en hoe snel je moet verhuizen voordat je een woning koopt, die nog niet klaar is om er in te trekken.
7. Het negeren van de buurt bij een koophuis
Concentreer je niet alleen op de woning, maar kijk ook goed naar de omgeving. Het is natuurlijk onmogelijk om de toekomst van de door jou gekozen buurt perfect te voorspellen, maar door nu te informeren of door onderzoek te doen naar de mogelijkheden ervan kun je onaangename verrassingen in de loop van de tijd voorkomen.
Enkele vragen die je zou moeten stellen, zijn onder meer:
- Welke ontwikkelingsplannen zijn er voor de buurt in de maak?
- Wordt de straat waarschijnlijk een hoofdstraat of een populaire binnendoorweg in de spits?
- Is er sprake van een brug of een snelweg, die binnen vijf jaar heel dichtbij gebouwd moet worden?
- Wat zijn de bestemmingsplannen in het gebied?
- Is er veel braakliggend land in de buurt? Wat wordt daar waarschijnlijk gebouwd?
- Is de waarde van de woningen in de buurt gedaald of gestegen?
Als je tevreden bent met de antwoorden op deze vragen, kan de locatie van jouw potentiΓ«le huis zijn roze glans behouden.
8. Je haasten om een bod uit te brengen op een huis
In een warme markt kan het nodig zijn om snel een bod uit te brengen als je een huis vindt dat je bevalt. Je moet echter een evenwicht vinden tussen de noodzaak om een snelle beslissing te nemen en de noodzaak om ervoor te zorgen dat het huis geschikt voor je is. Verwaarloos belangrijke stappen niet, zoals ervoor zorgen dat de buurt zowel ‘s avonds als overdag veilig aanvoelt (probeer de buurt op verschillende tijdstippen te bezoeken) en het onderzoeken van mogelijke geluidsproblemen zoals een nabijgelegen treinlijn.
Idealiter kun je ten minste een nacht de tijd nemen om over de beslissing te slapen. Hoe goed je die nacht slaapt en hoe je je ‘s ochtends voelt, zal je veel vertellen over de vraag of de beslissing die je gaat nemen de juiste is. Als je de tijd neemt om de beslissing te overwegen, krijg je ook de kans om te onderzoeken hoeveel het onroerend goed echt waard is en om een passende prijs te bieden.
9. Te lang aarzelen bij het kopen van een huis
Het is een moeilijke evenwichtsoefening om ervoor te zorgen dat je een zorgvuldige beslissing neemt, maar het duurt niet te lang om die te maken. Het kan hartverscheurend zijn om een woning te verliezen waarop je bijna klaar was om een bod te doen omdat iemand jou voor was. Het kan ook economische gevolgen hebben. Stel dat je een zelfstandige bent. Misschien is tijd, meer dan voor anderen, geld voor je. Hoe meer tijd en energie je uit jouw normale bezigheden haalt om een huis te zoeken, hoe minder tijd en energie je beschikbaar hebt om te werken. Het kopen van een huis niet onnodig lang laten duren, is misschien het beste voor jouw bedrijf en het aanhoudende succes van jouw bedrijf is essentieel voor het betalen van de hypotheek.
Als je niet snel beslist, kan iemand anders dat wel doen en moet jij blijven zoeken. Onderschat niet hoe tijdrovend en routine-verstorend het zoeken naar een huis kan zijn.
10. Te hoog bieden op een huis
Als er veel concurrentie op jouw markt is en je een huis vindt, dat je echt leuk vindt, is het maar al te gemakkelijk om in een biedoorlog meegezogen te worden of om te proberen een biedoorlog te voorkomen door in de eerste plaats een hoge prijs te bieden. Maar hier zijn een aantal mogelijke problemen mee gemoeid. Ten eerste, als het huis niet op of boven het bedrag van jouw bod wordt getaxeerd, zal de bank je de lening niet geven, tenzij de verkoper de prijs verlaagt of jij het verschil contant betaalt. Als dit gebeurt, moet het tekort op jouw bod in tegenstelling tot jouw hypotheek uit eigen zak worden betaald. Ten tweede, wanneer je het huis gaat verkopen en de marktomstandigheden zijn vergelijkbaar met of slechter zijn dan toen je het huis kocht, kan het zijn dat je niet in staat bent om het huis te verkopen.
Zorg ervoor dat de koopprijs voor het huis dat je koopt redelijk is voor zowel het huis als voor de locatie door vergelijkbare verkopen te onderzoeken en de mening van jouw makelaar te vragen voordat je een bod doet.
11. Verzuimen om te inspecterenΒ
Je hebt het perfecte huis gevonden, jouw bod is geaccepteerd en je hebt een overeenkomst. Voordat je de verkoop sluit, moet je wel weten in welke staat het huis verkeert. Je wilt niet vast komen te zitten in een bodemloze put door het uitvoeren van veel onverwachte (en mogelijk dure) reparaties. Daarom is een grondige inspectie van het onroerend goed nodig – jouw hypotheekverstrekker kan er zelfs om vragen. Door jouw gevoelens onder controle te houden totdat je een volledig beeld hebt van de fysieke toestand van het huis en de degelijkheid van jouw potentiΓ«le investering, kun je voorkomen dat je een ernstige financiΓ«le fout maakt.
12. Wanhopig worden tijdens de huizenjacht
Als je al een tijdje op zoek bent en je ziet niets wat je leuk vindt – of erger nog je wordt overboden op de huizen die je wel wilt – is het gemakkelijk om wanhopig te worden. Als je echter naar een woning verhuist, die je uiteindelijk niet bevalt, kunnen de transactiekosten om ervan af te komen duur zijn. Je moet een makelaarscommissie betalen (tot 5% tot 6% van de verkoopprijs) en je moet de afsluitingskosten voor de hypotheek op jouw nieuwe huis betalen. Je zult ook te maken krijgen met het gedoe en de kosten van opnieuw verhuizen.
Als je voldoende tijd hebt, is het okΓ© om te wachten tot er iets komt, dat ook echt bij je past. Zolang jouw eisen realistisch voor jouw budget zijn, zul je ongetwijfeld iets vinden waarmee je kunt leven. Elke dag komen er weer nieuwe huizen op de markt.
Conclusie voor het kopen van een huis
Een huis kopen is een grote beslissing, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Omdat het echter zo natuurlijk is dat emoties een rol spelen, moet je ervoor zorgen dat je rationele keuzes maakt, in plaats van je te verdiepen in het idee van een droomhuis of jezelf als klusjesman te zien. Als je je van tevoren bewust bent van de problemen, kun je jezelf tegen kostbare fouten beschermen en met vertrouwen rondkijken.
Kortom, als het gaat om het kopen van een nieuwe woning, wees dan realistisch. Neem de tijd, handel niet impulsief en neem uiteindelijk een beslissing over de aankoop van een huis, dat zowel voor jouw gevoel als voor jouw financiΓ«n goed is.