Voor sommigen kan het investeren in whisky in plaats van het te drinken ervan als een kardinale zonde worden beschouwd. Maar met de snel stijgende prijzen, kiezen veel verzamelaars ervoor om hun passie voor de drank te combineren met een beetje speculeren. Echte liefhebbers krijgen van een gespecialiseerde winkel of een distilleerder eerder een zeldzame fles aangeboden. Ga naar proeverijen en veilingen, woon shows bij en leer zoveel mogelijk mensen kennen.
Als je echt geluk hebt, krijg je misschien zelfs de kans om een vat te kopen. Deze worden maar zeer zelden te koop aangeboden, maar als ze dat wel worden, zijn ze zeer gewild. Directe toegang tot zeldzame vaten van merken met de optie op een originele botteling, is het ultieme in het verzamelen van zeldzame whisky’s. Er zijn in Schotland ongeveer 120 malt whisky-distilleerderijen actief en ongeveer 40 ‘spook’ of ‘stille’ distilleerderijen, die zijn gesloten maar waarvan de oude whisky nog steeds wordt vrijgegeven als het is gerijpt. De romantiek en de zeldzaamheidsfactor maken de flessen van deze distilleerderijen zeer gewild. Als het gaat om het volgen van de markt, zijn de veilinggegevens van bijvoorbeeld de Knight Frank Rare Whiskey 100-index samengesteld door Rare Whiskey 101 belangrijk omdat het privé of op een veiling een maatstaf biedt voor toekomstige biedingen en het ook kan ook helpen om de volgende opkomende trend te identificeren. Maar gegevens kunnen echter maar slechts een deel van het verhaal vertellen.
De meest cruciale informatie, die we verzamelen, is afkomstig van de particuliere markt. Als we bijvoorbeeld weten hoeveel flessen van een zeer beperkte editie whisky zijn gedronken, krijgen we een goed idee van de potentiële waarde van de resterende flessen. Eindelijk is het tijd om het mysterie op te lossen: wat is het verband tussen angels en whisky? De alcohol, die verdampt terwijl de whisky in het vat zit, wordt angel genoemd. Als de alcohol van het volume van een vat onder de 40% daalt, kan het niet langer als whisky worden verkocht. Dus als de angels er te veel van drinken, is het behoorlijk serieus.
Ken de taal
Zoals bij elk vakgebied heeft whisky ook zijn eigen taal en definities. Hier zijn de basisprincipes.
Malt whisky
Een whisky die uitsluitend wordt gemaakt van gemoute gerst, gist en water – whisky is eigenlijk gedistilleerd bier. Single malts zijn afkomstig van slechts één distilleerderij, single cask malts(enkel vat) van slechts één vat, terwijl blended malts van meer dan één distilleerderij afkomstig zijn.
Blended Scotch whisky
Een mix van malt whisky’s en whisky’s gemaakt van volle granen anders dan gerst. Andere soorten whisky (of whisky zoals in de VS en Ierland) zoals Amerikaanse bourbon hebben hun eigen specifieke productie- en graanbehoeften.
Angel Share
De alcohol die verdampt terwijl de whisky in het vat rijpt. Als de ABV (alcohol per volume) van een vat onder 40% daalt, kan het niet langer als whisky worden verkocht. Whisky moet minstens drie jaar op het vat worden gerijpt voordat het whisky mag worden genoemd. Voordien stond het bekend als ‘new-make spirit’.
Hoe je van whisky geniet en weet wat je drinkt
Charles Maclean, auteur van 17 boeken over whisky, wordt vaak de peetvader van de Schotse whisky genoemd. Hij neemt even een pauze van zijn drukke schema van het proeven en toeren om zijn tips over hoe je je whiskyreis kunt beginnen te delen.
Er zijn zoveel whisky’s en stijlen om uit te kiezen. Hoe kom je erachter wat bij jouw smaak past?
Ik zeg meestal dat het het beste is om een bar te vinden met een goede selectie malt whisky’s, een deskundige barman en daarheen te gaan wanneer het niet te druk is. Vraag de barman om drie whisky’s van verschillende stijlen te kiezen.
Vraag vervolgens om drie verschillende soorten van jouw favoriet om het verder te verfijnen. Drink en herhaal! Het gaat erom je je ervan bewust wordt dat elke malt anders is.
Wat is de beste manier om whisky te proeven?
Als je met name een blended whisky puur voor je plezier drinkt, kun je alles drinken wat je lekker vindt – ijs, water, zelfs mixen – hoewel ik niet zou adviseren om een een dure single malt te mixen.
Als je echter een whisky echt wilt waarderen, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. De eerste is dat smaak een combinatie is van drie dingen – geur, smaak en textuur – dus het gebruik van het juiste soort glas is belangrijk.
Een tumbler glas is geweldig om te drinken, maar eigenlijk niet goed om te proeven. Een open-up glas zoals bijvoorbeeld een Glencairn-glas heeft een fatsoenlijke kom die smaller wordt en taps toeloopt naar de rand toe, zodat je de whisky kunt laten walsen en de geuren kunt vangen.
Een glas voor witte wijn of een klein cognacglas werkt ook. Neem altijd de tijd om te ruiken voordat je proeft en wees niet bang om een beetje water toe te voegen. Dit opent het aroma en maakt het gemakkelijker om de whisky in je mond te houden en om alle verschillende smaken te waarderen.
Welk deel van het productieproces heeft de grootste invloed op de smaak?
Het soort water, de gerst, de gebruikte still plus de complexiteit van het destillatieproces zullen allemaal een impact hebben, maar ik zou zeggen dat de overgrote meerderheid, zeg maar 85%, van de smaak van een malt whisky van de tijd dat het wordt gerijpt in zijn vat komt. Het soort eik, Europees of Amerikaans, gebruikt om het vat te maken, wat er vroeger in het vat zat, meestal sherry of bourbon (malt whisky wordt zelden gerijpt in nieuwe vaten) of het vat al is gebruikt om whisky te laten rijpen (eerst vulling of bijvullen) en hoe lang de whisky in het vat heeft gezeten, zal allemaal invloed hebben op de smaak, de textuur en de kleur.
Hoe belangrijk is de leeftijd? Is ouder altijd beter?
Dit is een lastige. Oude whisky’s zijn over het algemeen duurder en kunnen interessantere en complexere smaken hebben, maar leeftijd is geen garantie voor kwaliteit. Je kunt in 12 jaar een zeer goede whisky produceren, maar ik zou zeggen dat je pas na 18 jaar een goed evenwicht tussen smaak en prijs krijgt.
Als de fles een etiket met de leeftijd draagt, is dit die van de jongste component. Het is zo dat whisky niet verder rijpt zodra het is gebotteld. Als je eenmaal halverwege een fles bent, zou ik het binnen vier maanden op drinken, omdat de smaak zal veranderen als het wordt gemengd met lucht.
Drinkt de echte kenner alleen single malt whisky uit Schotland?
Absoluut niet. Hoewel malt whisky algemeen wordt erkend als de meest complexe drank, drink ik voor mijn plezier blended whisky en er worden over de hele wereld een aantal geweldige whisky’s geproduceerd. Ze verschillen vaak van Scotch, maar ze zijn qua ontwerp allemaal verschillend.
Hoe creëer je een whiskey-verzameling?
Met letterlijk duizenden flessen voor de beginnende whisky-enthousiast om uit te kiezen, zou het gemakkelijk zijn om een verzameling te beginnen door te gaan voor de namen waar je al van hebt gehoord. Maar om jou als een echte kenner lat laten overkomen, vroeg The Wealth Report de toonaangevende verzamelaar, retailer en tutor Sukinder Singh om zijn beste tips te delen en 10 minder bekende opties te kiezen uit de regio’s van Schotland en de rest van de wereld, die allemaal minder dan € 60 kosten.
De beste algemene tips om in whisky te investeren
- Beperk jezelf niet tot één whisky. Whisky gaat over emotie en gevoel, dus je hebt er minstens vijf nodig voor je verschillende gemoedstoestanden.
- Houd er rekening mee dat whisky in batches wordt geproduceerd, zodat zelfs hetzelfde merk in de loop van de tijd kan variëren. Je kunt verliefd worden op je favorieten.
- Leer etiketten lezen. Ze bevatten veel informatie, vooral die over flessen die zijn geproduceerd door onafhankelijke bottelaars.
- Blijf jezelf ontwikkelen. Ga naar whiskyproeverijen en gespecialiseerde winkels. De besten willen dat je zowel leert als koopt.
- Ga er niet vanuit dat speciale edities allemaal speciaal zijn. Sommige zijn geweldig, maar sommige verzilveren gewoon de stijgende vraag.
Top 10 whiskeys om in te investeren voor beginners
- Caol Ila 12-year Islay single malt. Dit is een goede Islay whisky op instapniveau. Niet te turfachtig, maar veel punch en fruitige smaken.
- Talisker 10-year single malt van Skye. Dit is een stapje hoger dan Speyside malt met een rokeriger, ziltig karakter en tonen van zeewier.
- The Arran 14-year single malt. Deze wordt met liefde gemaakt door een distilleerderij gemaakt, dat een familiebedrijf is. Het heeft een kustsmaak, dat in evenwicht gehouden wordt door de zoetheid van vanille en perziken.
- The Balvenie 14-year Caribbean cask single malt. Een Speyside whisky die ongeveer zes maanden in rumvaten heeft gerijpt om heerlijke tonen van vanille en toffee te geven.
- Glenfarclas 15-year Highland single malt. Kerstmiscake in een glas. Gerijpt in goed gekozen sherryvaten door een familie distilleerderij en dit is veel waar voor je geld.
- Clynelish 14-year coastal Highland single malt. Geproduceerd tegenover de legendarische ‘stil’ distilleerderij Brora in het uiterste noorden van Schotland, dit is een rijke, honingachtige, wasachtig drankje.
- Redbreast 12-year single pot still Irish whiskey. Gemaakt met zowel gemoute als ongemoute granen, is dit echt anders dan een enkele malt en heeft elementen van tropisch fruit. Ik ben er dol op.
- Kavalan Classic Taiwanese single malt. Zeer jong maar het equivalent van een veel oudere Scotch omdat het in het warmere Aziatische klimaat sneller rijpt. Licht, zoet en eiken, eigenlijk hoe sommige Schotse single malts vroeger proefden.
- Hibiki Japanese Harmony blended malt and grain whisky. Dit is een heerlijke en gemakkelijk drinkende Japanse whisky met zachte tonen van sinaasappelschil en witte chocolade.