Influencer marketing kan voor merken ongelooflijke resultaten opleveren en daarom maken veel merken er ook zo’n gretig gebruik van. Influencer Marketing Hub heeft in 2017 een onderzoek uitgevoerd en ontdekt dat de respondenten voor elke dollar die ze aan influencer marketing hebben uitgegeven een vergoeding van $ 7,65 hebben ontvangen. De resultaten varieerden wel. 15% ontving meer dan $ 20 voor elke uitgegeven dollar, maar 25% had ook verlies of verloor zelfs al hun geld. De meeste bedrijven, die hun geld zijn kwijtgeraakt, hadden voor slechte influencers kozen. Ze hebben niet eerst de authenticiteit van hun influencers gecontroleerd of gekeken of ze wel een echt publiek hadden.
Naarmate influencer marketing populairder wordt en zelfs bijna niet meer weg te denken is, wordt het kiezen voor een goede influencer nog belangrijker voor het succes van een campagne. De belangrijkste voorwaarde om een campagne te laten slagen, is dat er gebruik wordt gemaakt van echte influencers om de boodschap van het merk te verspreiden. Er zijn genoeg gewetenloze mensen online die dol zijn op de status en de voordelen waar influencers van profiteren terwijl ze er zelf niks aan doen om die status ook echt te bereiken. Bovendien hebben sommige bedrijven hun campagnes vanwege deze zogenaamde influencers zelfs moeten staken.
Kortom, een influencer moet mensen beïnvloeden, hun respect verdienen en hen aanmoedigen om actie te ondernemen en eventueel een aankoop te doen. Als een ‘influencer’ dat niet kan, zijn ze hun titel ook niet waard.
Analyseer elk Instagram-account om te bekijken of er nepvolgers en neplikes zijn
Je moet weten dat echte influencers met een echt publiek een score van 80 of hoger behalen. Iedereen die slecht scoort, voegt weinig waarde aan je bedrijf toe en het inhuren van dergelijk mensen is eigenlijk een verspilling van je investering. die je maakt om je product of dienst te promoten.
De meeste mensen hebben nep Instagram-volgers
De dagen dat je zou kunnen zeggen: “Het moet wel waar zijn, want ik heb het op het internet gelezen” zijn echt voorbij. Je kunt niet zomaar aannemen dat als iemand beweert dat ze een groot aantal volgers op Instagram hebben, deze mensen ook echt belangstelling tonen voor het account van de persoon of dat deze volgers überhaupt echte mensen zijn. Het schijnt dus dat Taylor Swift haar volgers voor minder dan de helft echt zijn (zie afbeelding hierboven)!
Gewetenloze mensen verhogen hun aantal volgers door gewoon volgers te kopen. Soms zijn dit echte mensen, die graag wat extra geld willen verdienen. Andere keren zijn dit gewoon nepaccounts, die zijn opgezet door bots. Het maakt niet uit hoe ze zijn aangemaakt, de nepvolgers zullen de posts van de ‘influencers’ niet bekijken en zijn dus van geen enkele waarde voor een merk dat met hem of haar wil samenwerken.
Instagram of andere social netwerken kunnen niet alle nepaccounts elimineren. Bepaalde oplichters zullen altijd wel een manier vinden om eventuele beveiligingsmechanismen op Instagram te kunnen omzeilen. Het is dus belangrijk om uit te zoeken of je nepvolgers kunt opsporen.
Het is wel belangrijk om te onthouden dat niet alleen mensen, die hun aantal volgers willen vergroten, nepvolgers hebben. Vrijwel iedereen op Instagram heeft wel een paar nepvolgers. Dus ook de echte influencers (en waarschijnlijk ook je eigen account) hebben wel nepvolgers.
Waarom kopen mensen volgers?
Sommige mensen denken zelfs ten onrechte dat de belangrijkste factor voor het succes van social media het aantal volgers is dat iemand heeft. Dus proberen ze zo snel mogelijk succes te bereiken en volgers te kopen. Ze stellen het aantal volgers dat je weergeeft gelijk aan je populariteitsniveau.
Dat is echter niet hoe social media werkt. Iedereen kan volgers kopen. Maar je zult pas een influencer zijn als je ook echt mensen kunt beïnvloeden. Je moet in een bepaalde niche interessante content maken en dan organisch je volgers opbouwen.
Het probleem met het kopen van volgers is dat je zo een zeer onevenwichtig account krijgt. Je hebt duizenden volgers, maar maar zeer weinig betrokkenheid. De enige persoon die je beïnvloedt, ben jijzelf en het is niet zo moeilijk voor iemand, die je account analyseert, om te ontdekken wat je hebt gedaan.
Tekenen van een nepvolger
Wat maakt een volger nu een nepvolger? Hoe kun je zeggen dat iemand geen echte volger is? In het volgende deel van het artikel bespreken we waar je op moet letten bij het analyseren van een Instagram-account.
1. Een account heeft zeer ‘ongebruikelijke’ aantallen
Echte accounts hebben, als het gaat om het aantal volgers, meestal vergelijkbare patronen. Ze hebben mensen die hun volgen en in meer of mindere mate betrokken zijn. Hoewel iedereen zijn accounts anders beheert en sommige “nieuwkomers” hun accounts zelfs helemaal niet beheren, kun je nog steeds gemakkelijk pieken opmerken.
Als je bijvoorbeeld ziet dat duizenden mensen iemand likes geven en volgen, maar de oprichter van het account niemand van zijn volgers ook volgt, dan weet je dat er iets niet in de haak is. Misschien posten ze ook maar weinig of geen content op het account. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze een bot zijn, maar het suggereert wel dat dit een volger zal zijn die geen waarde toevoegt. Ze beïnvloeden ook absoluut niemand en zijn dus geen influencer te noemen .
Echte influencers zullen meer volgers hebben dan de accounts die ze zelf volgen, maar ze volgen wel een paar accounts. Wij hebben bijvoorbeeld onlangs naar de Top 10 van bekendste fitnessmodellen op Instagram gekeken. Sommer Ray staat bovenaan die lijst. Ze heeft 18,2 miljoen volgers, maar volgt zelf slechts 264 accounts. Zelfs de nummer 10 op onze lijst, Izabel Goulart, volgt maar weinig mensen: ze heeft 4,2 miljoen volgers en ze volgt 340 accounts. Een gewone Instagrammer kan een percentage hebben dat dichter bij 1:1 ligt, maar niemand (behalve misschien een complete nieuwkomer) zou aanzienlijk meer accounts volgen dan dat hij eigen volgers heeft.
Je moet ook kijken naar de betrokkenheid van een potentiële influencer. Een goede waardevolle influencer heeft een betrokkenheid (krijgt likes, shares en reacties) van ongeveer 1,5 – 3% van zijn volgers. Als een influencer bijvoorbeeld 100.000 volgers heeft, zou je gemiddeld 1500 – 3000 likes en reacties moeten zien. Een betrokkenheid van 1% is voor veel influencers, afhankelijk van hun niche, ook al goed. Als de betrokkenheid van een ‘influencer’ voor zijn/haar berichten regelmatig ver onder dit percentage ligt, kun je wel achterdochtig worden.
Denk echter niet dat een hoger percentage noodzakelijkerwijs ook beter is. Een betrokkenheid van meer dan 10 % kan namelijk ook verdacht zijn. Als de percentages absurd hoog zijn, kan de influencer kunstmatige engagement technieken gebruiken. De influencer kan bijvoorbeeld deel uitmaken van een engagementgroep (influencers die samenwerken en elkaars berichten liken om zo hun statistieken te verbeteren).
2. Een paar dagen veel actie en soms maar heel weinig activiteit
Vaak gebruikt een nepaccount op de dag dat het account wordt aangemaakt een bot, die honderden of duizenden mensen volgt. Het kan zelfs op die dag ook wat content delen om het zo echt te laten lijken. Zodra de bot voldoende mensen heeft gevolgd, stopt het proces en vertrouwt het erop dat mensen hun accounts niet meer controleren en het nepaccount ook niet meer volgen.
Echte influencers hebben de neiging om een relatief gestage groei in hun aantal volgers te hebben. Het stijgingspercentage kan, als ze eenmaal als influencer zijn erkend, natuurlijk wel toenemen maar ze zullen nooit in een korte periode er heel veel volgers bijkrijgen (dit is bij de meeste nepaccounts wel het geval).
3. Lege, verborgen of gekopieerde profielsecties
Mensen, die nepaccounts aanmaken, doen meestal niet veel moeite om realistische content of een profiel te maken. Soms laten ze het profielgedeelte ook leeg of vullen ze de minimale gegevens in. Soms passen ze zelfs de instellingen aan om het profiel een verborgen profiel te maken. Dit maakt je onderzoek moeilijker, omdat je hun echte gegevens niet kunt bekijken. Je moet je echter afvragen hoe oprecht iemand die zijn profiel verbergt is. Hebben deze mensen boeiende, toegewijde volgers?
Het niet hebben van een profielfoto moet je vooral op een visueel platform zoals Instagram ook als verdacht beschouwen.
In sommige gevallen maken neppers ook een account aan en gebruiken dan de foto van iemand anders. Dit zijn vaak alleen afbeeldingen die ze hebben gedownload op sites met stockfoto’s.
4. Spam en irrelevante content
Sommige accounts, die zijn aangemaakt door slimmere bots of oplichters, kunnen opmerkingen echt laten lijken. Het probleem is dat deze opmerkingen generiek zijn en weinig inhoud bevatten. Je merkt bijvoorbeeld dat een account voortdurend op een nieuwe foto of bericht reageert. De reactie is waarschijnlijk alleen een like en geen echte opmerking.
Hoewel deze opmerkingen technisch gezien engagement zijn, hebben ze geen waarde voor een merk dat hoopt op een influencer die zijn/haar volgers ervan kan overtuigen om het product van het merk te kopen.
Sommige accounts laten ook irrelevante spamreacties achter of ze proberen overduidelijk iets te verkopen. Soms gebruiken ze slecht doordachte verkooptactieken. In andere gevallen zijn ze slinkser en moedigen ze je aan om contactinformatie achter te laten, zodat ze je identiteit kunnen stelen.