We hebben tien eenvoudige, goedkope en praktische tips verzameld om jouw internetverbinding sneller te maken zodat je niet meer hoeft te wachten totdat Netflix is gebufferd.
Iedereen wil graag een sneller internet, toch? Er is veel informatie te vinden en er zijn veel mogelijke oplossingen, die je kunt proberen, maar ze werken niet allemaal. Sommige tips zijn gewoon nep en andere zijn echt te technisch en/of te duur.
Wij zijn er om je te helpen om goedkoop jouw internet sneller te maken, zonder dat je talloze uren hoeft te besteden aan het uitzoeken hoe jouw router werkt. Laten we dit eens snel gaan bekijken.
1. Kies glasvezel internet
Met glasvezel kan je de hoogst mogelijke internetsnelheid bereiken. Je kan probleemloos je films downloaden op het moment dat je ook nog eens een Netflix-serie in topkwaliteit op je televisie kijkt. En dat terwijl iemand anders in huis muziek streamt tijdens het online gamen. Ondertussen is je laptop bezig met het versturen van vakantiefotoβs naar familie en vrienden. Met zoβn hoge glasvezelsnelheid weet je zeker dat snelheid nooit meer een probleem is!
2. Gun jouw router af en toe een pauze
Reset elke maand jouw router om het apparaat zo even een pauze te geven en je internetverbinding te vernieuwen. Als je ernstige problemen met de snelheid ondervindt, kun je ook overwegen om jouw router elke dag opnieuw op te starten.
Als je een apart modem hebt, moet je die ook opnieuw opstarten. Het resetten van je modem stimuleert de verbinding met de provider en dat is waar het allemaal om gaat.
Heb je hier eigenlijk niet zo veel zin in? Koop dan een timer zoals de programmeerbare timer van Century. Je kunt jouw modem en jouw router op een timer aansluiten waarmee het systeem voor jou wordt in- en uitgeschakeld. Stel de timer in om het systeem elke nacht opnieuw op te starten terwijl jij lekker in je bed ligt. Op die manier kun je elke ochtend wakker worden met dat frisse internetgevoel.
Houd er wel rekening mee dat het resetten van jouw router en jouw modem de hele trage internetverbinding niet op een magische wijze in een supersnelle verbinding verandert. Maar het zal wel wat helpen en het is een supergemakkelijke oplossing.
3. Zet jouw router op een andere plaats
Dit is een snelle oplossing. Bevindt jouw router zich in een afgelegen hoek van je huis? Zo ja, verplaats deze dan snel.
Als het wifi-signaal van de router je niet kan bereiken, heeft jouw internetverbinding hieronder te lijden. Plaats je router in het midden van je huis en bij voorkeur op de verdieping waar je het meeste zit. Als je al je tijd in de woonkamer op de begane grond doorbrengt, moet je daar ook de router neerzetten.
4. Omarm het ethernet
Iedereen gebruikt tegenwoordigΒ wifi, wat natuurlijk geweldig is. Draadloze verbindingen zijn geweldig en handig, maar ze zijn niet altijd even snel. Bekabelde verbindingen zoals het ethernet zullen altijd sneller en betrouwbaarder dan draadloze verbindingen zijn. De kabel brengt het signaal rechtstreeks naar jouw apparaat in plaats van te vertrouwen op de uitzendingen via de ether.
Als je kunt, moet je je belangrijkste apparaten via eenΒ ethernetkabel met het internet verbinden.
Verbind deze apparaten met het ethernet:
- TV
- PlayStation, Xbox of een andere gameconsole
- Laptop of een desktop computer
Vooral als je de neiging hebt om veel content zoals bijvoorbeeld videoβs op je tv te bekijken, zijn kabelverbindingen het allerbeste.
Oh ja, er is ook nog een bonus: het ethernet is automatisch veiliger dan wifi. Als jij je bankgegevens absoluut privΓ© wilt houden, is het beter om het ethernet te gebruiken.
5. Blokkeer advertenties
Bijna elke contentprovider geeft advertenties weer. Overal waar je online naar toe zult surfen, zijn er eindeloze advertenties, afbeeldingen, GIFβs en videoβs, die automatisch gaan afspelen.
Zelfs als jij het niet erg vindt om advertenties te bekijken, is jouw internetverbinding daar minder blij mee. Advertentiemedia vertragen jouw internetverbinding, dus soms is het het gemakkelijkst om ze gewoon te blokkeren. Installeer een plug-in voor het blokkeren van advertenties, die die data verslindende auto-play videoβs zal afsluiten. Op deze manier zal jouw verbinding wat sneller worden.
Onze aanbevolen plug-in voor het blokkeren van advertenties isΒ Adblock Plus. Het is gratis en het werkt in de meeste webbrowsers. Sommige VPN’s bieden ook adblockers aan, zoals bijvoorbeeldΒ NordVPN,Β Surfshark enΒ CyberGhost.
6. Gebruik een gestroomlijnde browser
Net zoals veel andere mensen, zul jij waarschijnlijk ook regelmatig tientallen tabbladen en vensters in je browser open hebben staan. Maar al die open media kunnen je verbinding vertragen en daarom bevelen wij aan om een back-upbrowser zoalsΒ Opera bij de hand te hebben.
Opera stroomlijnt alle data op de webpaginaβs om je zo een snellere browse-ervaring te kunnen bieden. Wij raden je af om Opera dagelijks te gebruiken, maar als je echt iets moet opzoeken en je wifi-verbinding bijzonder slecht is, kun je overschakelen naar Opera zonder je tabblad-ecosysteem te verstoren.
7. Installeer een virus/malware-scanner
Als je dit nog niet hebt gedaan, raden wij je ten zeerste aan om eenΒ anti-virus- en anti-malwaresoftware te installeren. Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat virussen of malware, die op je computer op de loer liggen, jouw internetsnelheid aanzienlijk zullen beΓ―nvloeden. Bovendien moet er in elk geval beveiligingssoftware zijn geΓ―nstalleerd.
Als je eenmaal wat goede software aan boord hebt, moet je je computer ook regelmatig op virussen en malware scannen. Als de software bestaande virussen of malware vindt (waardoor je trage internetsnelheden ondervindt), laat deze dan door een computertechnicus verwijderen en ga terug naar eenvoudig browsen.
8. Installeer een βcache wissenβ plugin
Als je nog nooit van een βcacheβ in je internetbrowser hebt gehoord, is dit hΓ©t moment om erachter te komen wat het is. Terwijl jij websites bezoekt en informatie invoert, verzamelen browsers kleine stukjes informatie over jou en vaak gebeurt dit in de vorm van cookies. Marketeers gebruiken jouw data om je relevante advertenties over dingen, die je misschien wilt kopen, op basis van je surfgedrag te kunnen toesturen. Als je ooit hebt gezien dat dezelfde advertentie je op internet volgt, ben je al met dit concept bekend.
Om al die cookies en trackers kwijt te raken, moet je de βcacheβ in je browser wissen. Je kunt dit handmatig doen, maar het is eenvoudiger om een plug-in zoalsΒ Clear Cache for ChromeΒ te installeren, zodat je het met één klik kunt doen. Maak er een gewoonte van om je cachegeheugen elke dag te wissen, zodat alle verzamelde data in elk geval niet jouw internetsnelheden beΓ―nvloeden.
9. Onderhandel met je internetprovider
Zelfs als er maar één provider in je stad is, heeft deze waarschijnlijk wel meerdere abonnementen. Als je snelheid je niet bevalt, kan jouw provider je een ander abonnement, dat je beter van dienst kan zijn, aanbieden. Ja, we weten dat het niet leuk is om elke maand meer geld te moeten betalen, maar als jouw internet je gek maakt en er geen betere provider te vinden is, is dit misschien wel de beste optie die je hebt.
Bel je provider en vraag naar alternatieve abonnementen of doe online wat onderzoek om erachter te komen wat andere gebruikers voor vergelijkbare abonnementen betalen. Mogelijk kun je online ook aanbiedingen vinden, waar het bedrijf je niet telefonisch over zal vertellen.
1. Overweeg jouw datalimiet
Datalimieten zijn één van de grootste boosdoeners van trage internetsnelheden. Providers maken om voor de hand liggende redenen geen reclame over hun datalimieten, maar die kunnen jouw verbinding wel ernstig verpesten.
Een datalimiet betekent dat je elke maand een bepaalde hoeveelheid data kunt gebruiken. Dit kan een paar honderd megabytes tot honderden gigabytes zijn. Als je je datalimiet overschrijdt, zal je internetprovider jouw internetsnelheid ernstig beperken. En dat zul je echt wel merken.
Als je niet weet of je een datalimiet hebt, controleer dan eens je factuur. De kans is groot dat je dat wel hebt en dat zal in de kleine lettertjes worden beschreven. Als je je datalimiet elke maand overschrijdt, overleg dan met jouw provider of het mogelijk is om een abonnement met een hogere datalimiet af te sluiten.