Het kiezen van een internetprovider kan al snel een ontmoedigende taak worden, vooral als je niet weet welke vragen je moet stellen. Internet thuis vergelijken kan gelukkig heel makkelijk om zo de beste deal te vinden.
EΓ©n van de belangrijkste overwegingen voor het kiezen van de internetserviceprovider, is dat je alle informatie krijgt voordat je je handtekening op de stippellijn zet. Wij hebben een lijstje met vragen samengesteld, die je kunt stellen zodat je, als het gaat om jouw internetverbinding, een slimme consument bent.
Zijn er datalimieten?
Datalimieten zijn beperkingen, die een internetprovider kan stellen aan jouw internetgebruik. Niet alle internetproviders hebben een datalimiet en sommige hebben zachte of harde datalimieten. Een harde datalimiet houdt in dat je na het gebruik van een bepaalde hoeveelheid data toeslagen in rekening wordt gebracht of volledig wordt afgesneden. Zachte datalimieten betekenen dat je na het bereiken van een bepaalde hoeveelheid data het internet kunt blijven gebruiken, maar met een lagere snelheid. Dit leidt ons naar de volgende vraagβ¦
Gaan jullie mijn snelheden verlagen?
Hoewel de meeste internetproviders niet met datalimieten adverteren, kun je als je de kleine lettertjes leest of verder informeert, ontdekken dat ze je snelheden zullen vertragen wanneer je je zachte datalimiet overschrijdt. Sommige kunnen ook je snelheden verlagen als het netwerk overbelast is. Zoek uit of dit ook met hun internetservice zal gebeuren.
Wat zijn mijn snelheidsopties?
Jouw internetgebruik bepaalt welke snelheid het beste voor thuis of voor je bedrijf is. Het aantal apparaten, de hoeveelheid streaming en downloaden spelen allemaal een rol bij de snelheid, die je nodig hebt. Netflix raadt bijvoorbeeld een internetdownloadsnelheid van minimaal 5Mbps aan om HD-video’s te kunnen streamen. De meeste internetproviders bieden verschillende snelheidsopties aan voor de behoeften van hun klanten en vragen hen welke optie het beste voor je is. De snelheid is te merken op internet en tv, wanneer je bijvoorbeeld op tv aan het streamen bent. Let wel op dat niet elke internetsnelheid op ieder adres mogelijk is. Tegenwoordig kunnen er al internetsnelheiden gehaald worden van 1000 Mbit/s. Heb jij DSL internet en woon jij ver van de wijkcentrale af dan is het mogelijk dat er op jouw adres maar een snelheid van 50 Mbit/s mogelijk is.
Zijn de snelheden gegarandeerd? Wat gebeurt er als mijn snelheden niet snel genoeg zijn?
Helaas kunnen de meeste internetproviders hun snelheden niet garanderen, maar het kan geen kwaad om er toch naar te vragen. Zelfs als ze geen snelheidsgaranties hebben, ontdek je wat je kunt doen als je internet niet met de snelheid van je abonnement presteert. Soms zijn lage snelheden het gevolg van een storing in de apparatuur of zijn er te veel mensen, die je verbinding gebruiken. Het niet halen van de snelheden heeft veelal te maken met externe factoren, dit zou ook al de oven kunnen zijn of een te dikke muur in je huis. Om je internetsnelheid te testen, zijn er veel websites waar je dit gratis kunt doen!Β
Krijg ik een contract?
Het is belangrijk om te weten of je een contract krijgt en wat de contractduur is. Het kan ook nuttig zijn om uit te zoeken of er aanbiedingen zijn om in te stemmen met een langere contractduur. Sommige van deze aanbiedingen kunnen vergoedingen zijn, die worden kwijtgescholden of een lager maandtarief. Als het echter om contracten gaat, is het ook essentieel om te begrijpen hoe het proces van een vroegtijdige opzegging er bij de provider uitziet.
Kan ik mijn eigen router/apparatuur gebruiken?
Meestal heb je hier twee keuzes. Je kunt ofwel je eigen router aanbieden (als de provider dit toestaat) of de internetprovider kan je de mogelijkheid geven om er een bij hen te huren voor een maandelijks of een jaarlijks bedrag. Een groot pluspunt van het huren van apparatuur van de provider is, dat ze deze meestal zullen vervangen als er een nieuwe uitkomt en als er problemen zijn, ze dit oplossen. Als je er echter voor kiest om je eigen apparatuur te gebruiken, zullen de meeste providers deze niet gratis repareren of vervangen.Β
Wie gaat de apparatuur installeren?
Afhankelijk van de complexiteit van de benodigde apparatuur, kun je soms de optie hebben om een monteur je apparatuur te laten installeren. Maar zelf installeren kan natuurlijk ook. Iets om in gedachten te houden is dat er installatiekosten in het spel kunnen komen, als je een technicus moet laten komen en laten installeren.
Wat gebeurt er als er een probleem met mijn internetverbinding is?
Helaas zijn incidentele internetproblemen onvermijdelijk. Als die zich voordoen, wat is dan het proces om de provider op de hoogte te stellen? Sommige providers hebben een telefoonlijn voor technische ondersteuning, een online portal met informatie over storingen en onderhoud of een livechat. Het is ook handig om de openingstijden van de technische ondersteuning en de klantenservice te weten.Β
Welke extra kosten kan ik verwachten?
Ontdek naast de terugkerende maandelijkse kosten welke andere kosten bij deze internetprovider in rekening kunnen worden gebracht en wat je kunt doen om deze te vermijden? Enkele mogelijkheden zijn de installatiekosten, overschrijdingskosten als je een datalimiet overschrijdt, servicekosten als een technicus moet komen om je apparatuur te onderhouden of annuleringskosten.