Ik gebruik de iPhone 13 Pro nu iets meer dan twee weken als mijn primaire telefoon, na te zijn overgestapt van de iPhone 11 Pro. Persoonlijk vind ik de iPhone 13 Pro de beste van alle iPhones die in september 2021 werden aangekondigd, en hier is wat ik tot nu toe van de ervaring vind.
iPhone 13 Pro: Ontwerp
De iPhone 13 Pro is iets groter en breder, maar ook dunner in vergelijking met de twee jaar oude iPhone 11 Pro; door de karakteristieke matte toets aan de achterkant in combinatie met de roestvrijstalen rand (die hoog staat van iPhone 4 nostalgie) voelt de iPhone 13 Pro voortreffelijk premium aan in je handpalm.
De rand is een beetje een vingerafdrukmagneet, maar het is niets dat een vlugge veeg niet kan verhelpen. Esthetisch gezien geeft het de iPhone 13 Pro beslist meer glans dan de gebogen randen op de iPhone 11 Pro, waardoor het een aantrekkelijke telefoon is om mee te nemen. En dat is geweldig voor de totale pronkwaarde van de iPhone 13 Pro, ook al is het ontwerp niet veel veranderd ten opzichte van de iPhone 12 Pro. Bottomline, het is een iPhone.
De iPhone 13 Pro is Apple’s meest premium iPhone ooit, behalve de iPhone 13 Pro Max. Maar in vergelijking met de iPhone 13 Pro Max is de iPhone 13 Pro praktischer in het gebruik met één hand – of je nu apps opstart, een bericht typt, foto’s maakt of video’s opneemt.
Behalve dat de iPhone 13 Pro IP68 waterbestendig is, beweert Apple dat het de iPhone 13 Pro zowel aan de voor- als achterkant van keramisch schildglas heeft voorzien, waardoor hij steviger is en ongevoeliger voor schade door ongelukkige vallen. Ik weet nog steeds niet hoe effectief het werkt, zelfs niet nadat ik de iPhone 13 Pro in de allereerste week per ongeluk van mijn werktafel had gestoten. Zowel de iPhone 13 Pro als het doorzichtige hoesje overleefden de val zonder er iets van te merken, wat een hele geruststelling is en een opsteker voor Apple’s bewering.
iPhone 13 Pro: Scherm
De iPhone 13 heeft een 6,1-inch OLED beeldscherm, maar het maakt eindelijk een grote sprong voorwaarts ten opzichte van het scherm van de iPhone 11 Pro en iPhone 12 Pro wat betreft de verversingssnelheid. Ja, eindelijk rechtvaardigt de iPhone 13 Pro zijn ‘Pro’ facturering met een 120-Hz ProMotion beeldscherm, dat in geschikte scenario’s dynamisch terugschaalt naar 10-Hz om de batterij te sparen zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken. Het 120-Hz scherm met hogere verversingssnelheid schittert pas echt als je omhoog veegt om te ontgrendelen, zodat je voor het eerst echt van de ProMotion goedheid proeft.
Vergeleken met de iPhone 11 Pro voelt het OLED scherm van de iPhone 13 Pro over het geheel genomen zeker vloeiender, scherper en minder wazig aan. Op dit moment is de volledige kantelbare 120-Hz verversingssnelheid ervaring alleen beperkt tot iOS 15, Apple’s eigen ingebouwde apps, en tijdens kinetisch scrollen in apps van derden (zoals wanneer je dieper in een lang tekstartikel probeert te scrollen), maar de ondersteuning voor ProMotion wordt verwacht in populaire games en andere apps van derden zodra die zichzelf updaten.
Behalve het 120-Hz ProMotion scherm biedt het OLED scherm van de iPhone 13 Pro een geweldige algemene kijkervaring, of het nu gaat om tekst of bewegende beelden, in lichte of donkere modus. Het scherm gaat zo helder als 1000 nits en is out-of-the-box uitstekend gekalibreerd met ondersteuning voor een breed kleurengamma, wat een natuurgetrouwe kleurweergave mogelijk maakt. Eenvoudig gezegd kan het scherm van de iPhone 13 Pro de subtiele verschillen in kleurschakeringen in een foto of video weergeven zoals ze bedoeld zijn, realistischer op zijn scherm dan veel telefoons op de markt die details proberen op te krikken voorbij het echte leven.
De Face ID inkeping is nog niet verdwenen, want hij wordt langzaam deel van de identiteit van de iPhone. Dat gezegd hebbende, is de Face ID inkeping op de iPhone 13 Pro iets kleiner dan die op het scherm van de iPhone 12 Pro en iPhone 11 Pro. Ondanks al het toegenomen scherm-oppervlakte slaagt de inkeping er nog steeds niet in de batterij-percentage-indicator in de rechter bovenhoek te proppen, wat gewoonweg vervelend is.
iPhone 13 Pro: Fotografie
Omdat Apple de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max eigenlijk op de markt brengt voor makers en professionals, wordt de ervaring met camera-opnamen een cruciale onderscheidende factor voor mensen die voor de iPhone kiezen.
Apple zet een verbeterde trifecta van 12MP telefoto-, groothoek- en ultra-groothoeklenzen in als onderdeel van het achterste camerasysteem. Er zijn incrementele verbeteringen in bijna elk aspect van de iPhone 13 Pro’s cameraspecificaties ten opzichte van de iPhone 11 Pro en 12 Pro, waarvan de 3x optische zoom het meest opvalt als je hem opstart. De cameraringen zelf zijn iets groter geworden — en de camerabult ook — op de achterkant van de iPhone 13 Pro om plaats te maken voor enkele van deze verbeteringen. Dit alles maakt het mogelijk dat de iPhone 13 Pro’s fotografie en video-opname spel tot de beste in de branche behoren.
Mijn ervaring is dat de hoofdcamera van de iPhone 13 Pro gevoeliger is voor licht dan die van eerdere modellen, zodat je over het geheel genomen een beter uitziende foto krijgt in omstandigheden buiten, binnen en bij weinig licht. De camera van de iPhone 13 Pro stelt sneller scherp en sluit naadlozer op het onderwerp aan dan voorheen — zelfs in de nachtstand bij extreem weinig licht. Portretfoto’s lijken scherper met een beter bokeh-effect en dieptecontrole, scherpere scheiding van de randen en minder artefacten. Dankzij Apple’s invoering van optische beeldstabilisatie met sensor verschuiving behoren wazige foto’s tot het verleden — zolang je maar stilstaande onderwerpen fotografeert.
De nieuw geΓ―ntroduceerde macromodus op de iPhone 13 Pro is erg leuk om te gebruiken — op de typische Apple manier is er geen “modus” die je in de Camera app kunt kiezen, hij start automatisch als de cameralens extreem dicht bij het onderwerp komt. De macromodus van de iPhone 13 Pro camera is een nieuwe functie die echt bijdraagt aan de algemene fotografie kwaliteit van het toestel.
De 12MP selfie camera op de Face ID inkeping van de iPhone 13 Pro is grotendeels ongewijzigd en presteert goed bij het vastleggen van foto’s en FaceTime videogesprekken bij helder omgevingslicht, maar heeft moeite om de suprematie van de achterste camera van de iPhone 13 Pro te evenaren bij weinig licht.
Fotografische Stijlen is een andere interessante nieuwe toevoeging aan het cameraspel van de iPhone 13 Pro, want hiermee krijg je toegang tot de ISP van de iPhone om de standaard toon, levendigheid en contrast die in al je foto’s op de iPhone worden vastgelegd te tweaken. Met fotografische stijlen als Rijk contrast, Levendig, Warm, en Koel kun je de standaard standaard bron getrouwe beeldopname motor kantelen tot kleine verbeteringen die het uiteindelijke beeld dat aan je persoonlijke smaak voldoet verbeteren. Voor gebruikers die de bron getrouwe beeldopname van de iPhone te vlak of neutraal vinden, zijn Fotografische Stijlen een goede eerste stap om de prestaties van de camera als nooit tevoren aan te passen.
iPhone 13 Pro: Videoprestaties
Het grootste gespreksonderwerp hier is de Cinematic mode, die probeert de “rack focus” technieken van high-end professionele videocamera’s in de handzame vormfactor van de iPhone 13 Pro te persen. De cinematic mode is in wezen de portretstand van de iPhone in video, waarbij de scherpstelling naadloos automatisch wisselt tussen een voorwerp op de voorgrond en een onderwerp op de achtergrond.
Bij mijn terloopse tests trok de Cinematic modus van de iPhone 13 Pro de automatische wissel van de scherpstelling met twee gezichten in beeld, zodat ik de scherpstelling kon aanpassen terwijl ik de video bewerkte, meteen ter plekke in de Camera app zelf — wat geweldig is wat gebruiksgemak betreft. Net als bij het vroege debuut van de Portretmodus is het diepte-effect van de Cinematic modus wat ruw rond de randen wanneer het automatisch verschuift, maar het is niets dat Apple niet in een toekomstige iOS update kan verhelpen. Als het erom gaat makers en kunstenaars een out-of-the-box voorinstelling te geven om intuΓ―tief videoclips in bioscoop stijl te schieten, werkt de iPhone 13 Pro zoals geadverteerd, zonder een slag over te slaan.
Wat betreft video-opname en prestaties is er niet veel veranderd ten opzichte van de iPhone 12 Pro die overgaat in de iPhone 13 Pro, maar dat komt ook deels omdat alles al zo verdomd goed is. Of het nu gaat om 4K opnamen bij 60 fps of 1080p slow-mo bij 240 fps, over een grote verscheidenheid aan lichtomstandigheden binnen en buiten, de iPhone 13 Pro maakt consequent video’s van hoge kwaliteit met Dolby Vision HDR ondersteuning die bijna altijd een snede boven de rest uitsteken.
In mijn ervaring is in de loop der jaren geen enkel vlaggenschip van een Android telefoon in de buurt gekomen van de video-opname prestaties van de iPhone, en die lat wordt door de iPhone 13 Pro nog hoger gelegd — zijn videokwaliteit is nog steeds de beste die je op een smartphone kunt hopen te krijgen.
iPhone 13 Pro: Batterij + iOS
Apple beweert dat de batterij van de iPhone 13 Pro 90 minuten langer meegaat dan die van de iPhone 12 Pro — hoewel ik die bewering niet kan verifiΓ«ren, is hij zeker langer dan die van de twee jaar oude iPhone 11 Pro. De nieuwste iPhone 13 Pro profiteert van de vermogensverbeteringen op chipniveau in de A15 Bionic en ook van de winst die in latere iOS 15 updates is geboekt.
De batterij van de iPhone 13 Pro heeft het bij mijn gebruik gemakkelijk meer dan 18 uur uitgehouden — met gemiddeld bijna 6 uur scherm-aan-tijd. Mijn typische iPhone 13 Pro gebruik omvat veel WhatsApp, muziek streamen, snoepen van YouTube video’s als snelle pauzes, Google Meet en FaceTime gesprekken, werk verspreid over Chrome en Edge webbrowsers, en GSM-gebaseerde spraak telefonie. Ik geloof niet dat ik ooit een cyclus van 18 uur heb gehaald waarbij het batterijpercentage van de iPhone 13 Pro onder de 10 procent dook, en dat is toch wel schitterend. Een van de redenen waarom de iPhone 13 Pro zo’n verbazingwekkende batterijlevensduur biedt, is de nauw geΓ―ntegreerde hardware-software tech stack van Apple, die er gewoon beter in slaagt dat laatste onsje batterij sap te onttrekken, vergeleken met Android telefoons.
Van tekst lezen tot video’s bekijken, van muziek luisteren tot casual uitbarstingen van gamen, de iPhone 13 Pro verwerkt al deze taken en meer met een geeuw. Van Geekbench 5 tot UL Benchmarks, allerlei synthetische tests hebben de iPhone 13 Pro / Max vastgepind als de huidige prestatie koning van de smartphone, en dat is echt te voelen. Het vastleggen van 240 fps slow-mo video gaat razendsnel qua bewerking toegang, en zelfs 4K video tweaks worden in een oogwenk aangebracht, en het gamen van Call Of Duty Mobile of meer grafisch intensieve battle royale spellen is het moment waarop je de iPhone 13 Pro echt het zweet begint te doen uitbreken om eerlijk te zijn. Simpel gezegd zijn de prestaties van de iPhone 13 Pro gewoon erg goed.
iOS 15 is duidelijk de laag waardoor gebruikers de iPhone 13 Pro grotendeels ervaren, en alle functieverbeteringen die de iPhone heeft gekregen — Focus modus, meldingen overzicht, Android FaceTime gesprekken, Live tekst in Foto’s app, en meer — maken de iPhone 13 Pro natuurlijk nog beter in gebruik. De iOS 15 integratie op de iPhone 13 Pro is beslist veel beter dan vanilla Android op Google Pixel of OxygenOS op OnePlus toestellen, iets dat je moet ervaren om het te begrijpen en ten volle te waarderen.
Conclusie
Als je een iPhone 12 Pro gebruiker bent, moet je niet upgraden naar de iPhone 13 Pro, simpelweg omdat de winst niet spectaculair is. Maar als je een iPhone 12, iPhone 11 Pro of een oudere iPhone gebruiker bent, dan is upgraden naar de iPhone 13 Pro zinvol. Niet alleen zal het ontwerp van de iPhone 13 Pro nieuw aanvoelen, maar alles, van camera prestaties tot batterijduur en elk gebruiksscenario dat je je kunt voorstellen, zal op de nieuwste iPhone aanzienlijke verbeteringen vertonen.