Het heeft het uiterlijk van een iPhone 8 met de mogelijkheden van een iPhone 11 Pro, wat neerkomt op een combinatie van functies, die nog nooit eerder op een 4,7” iPhone zijn gezien.
De iPhone SE uit 2020 heeft het uiterlijk van een iPhone 8 met de mogelijkheden van een iPhone 11 Pro. Maar het is méér dan alleen een iPhone 8S of 9 met een interne specificatie. De krachtige A13 Bionic-chip transformeert de telefoon en biedt nieuwe functies, die nog nooit eerder op een 4,7” iPhone zijn vertoond. Gelukkig zijn er ook nog goedkope telefoonhoesjes te vinden voor de iPhone SE.
De mix van een oud ontwerp en een nieuwe kracht betekent dat je de nieuwe SE met Touch ID kunt ontgrendelen, wat handig is nu gezichtsmaskers een must zijn. Je hebt ook de verwerkingskracht om toekomstige iOS-software updates langer te ondersteunen dan met een iPhone 8, met zijn tweeënhalf jaar oude A11-processor.
1. Zet de data van je oude telefoon over zonder iCloud of iTunes
Waarschijnlijk is het allereerste dat je moet doen, jouw bestanden uit jouw oude iPhone op jouw nieuwe plaatsen. Als het alweer een tijdje geleden is dat je dat hebt overgedragen, heb je een paar opties.
De eerste optie zou zijn om een back-up van jouw oude telefoon naar iTunes te maken en vervolgens de back-up op jouw nieuwe iPhone te herstellen. Je kunt dit ook doen met iCloud, maar dan heb je misschien niet genoeg opslagruimte en wil je misschien niet meer bij Apple kopen.
Dus de derde manier is misschien wel de ideale manier: je kunt jouw data rechtstreeks vanaf jouw oude iPhone overbrengen. Lees dit artikel dat je stap voor stap door het proces leidt om bestanden van jouw oude iPhone naar jouw nieuwe iPhone SE te verplaatsen.
Ik moet er wel bij zeggen dat de directe dataoverdrachtsmethode misschien wel de gemakkelijkste van de drie is, maar het duurt wel langer dan het herstellen vanaf een iCloud- of een iTunes back-up.
2. Neem een foto met de portretmodus
Als je een iPhone 6, 6S, 7 of 8 had, heb je nog nooit het plezier ervaren van het maken van een foto met een kleine scherptediepte, dat ook wel bekend staat als de portretmodus. Het kan je alledaagse achtergrond in een romig, wazig wonderland veranderen. Dankzij het geavanceerde camerasysteem en de A13 Bionic-chip profiteer je van de portretmodus, waarmee je de achtergrond onscherp maakt om het onderwerp beter uit te laten komen. Ook wanneer je selfies maakt.
Om het uit te proberen, ga je naar de Camera-app, veeg je naar Portret, centreer je je onderwerp en maak je een foto. Voordat je de foto maakt, kun je een voorbeeld bekijken van hoe deze eruit zal zien door op de knop Portretmodus onderaan te tikken en vast te houden en door de verschillende looks te draaien. Je kunt zelfs de hoeveelheid achtergrondonscherpte aanpassen door op de Diafragma-knop in de rechterbovenhoek van het scherm te tikken. Gebruik de schuifregelaar onderaan om het minder of meer wazig te maken.
Als je een portretfoto hebt gemaakt, maar toch aanpassingen wilt maken, heb je geluk. Zoek een foto in portretmodus die je wilt aanpassen en tik op de knop Bewerken. Om de hoeveelheid achtergrondvervaging aan te passen, ga je naar de linkerbovenhoek van het scherm en tik je op het diafragma-pictogram. Gebruik de Diafragma-schuifregelaar, die onderaan het scherm verschijnt, om de achtergrond meer of minder wazig te maken.
Je kunt de Portretverlichting van Apple ook achteraf wijzigen door naar de linkerbovenhoek van het scherm te gaan en op het pictogram portretmodus te tikken. Swipe met de draaiknop die onderaan verschijnt door de verschillende modi.
Als het gezicht van jouw onderwerp te donker is, ga je terug naar de Bewerkingsmodus en draai je de draaiknop voor portretmodus omhoog naar een ander lichteffect dan natuurlijk licht. Er verschijnt een schuifregelaar, die je kunt aanpassen om het belichtingseffect op jouw onderwerp te vergroten of te verkleinen.
Nog een laatste tip voor de portretmodus: de iPhone SE kan alleen foto’s van mensen in portretmodus maken. Sorry, maar de foto’s van jouw kat hebben geen mooie wazige achtergronden.
3. Maak een selfie in de portretmodus
Weet je nog wat ik zojuist heb gedeeld over de portretmodus? Nou, gelukkig voor jou is het ook van toepassing op de portretmodus op de achter- en selfiecamera van je telefoon. Dat betekent dat je met de portretbelichtingseffecten epische en artistieke selfies kunt maken. Zorg er wel voor dat je een iPhone SE (2020) hoesje gebruikt, zodat je de iPhone nog steeds kan gebruiken als je hem perongeluk laat vallen.
4. Bewonder het gecentreerde logo van Apple
De nieuwe iPhone SE is bijna identiek aan de iPhone 8 uit 2017. Maar er is een manier om het verschil tussen beide te zien. Kijk naar het Apple-logo op de achterkant. Op de iPhone 8 staat deze hoger. Maar op de nieuwe iPhone SE zit hij precies in het midden. Dit komt overeen met de plaatsing van het logo op andere nieuwe iPhones. Neem even de tijd en bewonder het logo in het midden op de achterkant van je iPhone SE. (OK, het potentieel voordeel van deze tip kan variëren.)
5. Gebruik Quick Take om een video op te nemen
Een ander cool ding dat je op de iPhone SE kunt doen, is beginnen met het opnemen van een video, zelfs als je niet in de videomodus bent. Houd vanuit de Camera-app gewoon de ontspanknop ingedrukt om de opname te starten (zoals bij Instagram of Snapchat). Als je het loslaat, stopt het met opnemen. Als je een lange video aan het filmen bent, die je met Quick Take bent begonnen, sleep je eenvoudig jouw vinger van de ontspanknop naar de vergrendeling aan de rechterkant.
6. Gebruik een case
Ik houd niet van cases, maar er is mij verteld dat de meeste normale mensen cases op hun telefoon zetten. Als je je afvraagt of een iPhone 8 case op je iPhone SE past, is het antwoord ‘ja’. Maar er komen ook nieuwe cases voor de telefoon. Ik heb nog steeds liever geen case. Waarom zou je dat mooie gecentreerde logo gaan bedekken?
7. Maak een foto met SmartHDR
Eén van de meest verbazingwekkende functies van de SE is ook één van de minst opzichtige. Het is SmartHDR-fotoverwerking. Er zijn een paar smaken van Apple’s computationele software voor hoog dynamisch bereik geweest, maar die op de iPhone SE doet indrukwekkend werk door een scène met veel schaduwen en felle lichten vast te leggen. Bekijk de foto hieronder die ik heb gemaakt van een boom tegen een stralend blauwe lucht.
8. Verbind AirPods en AirPods Pro via iCloud
Net als andere recente iPhones heeft de nieuwe SE geen hoofdtelefoonaansluiting. Kijk, ik snap dat je van streek bent, maar ik denk niet dat dat iets zal veranderen. Als je een mooie draadloze oortjes van Apple of een draadloze hoofdtelefoon Beats bezit, is er enige verlossing in de vorm van iCloud.
Als je je AirPods, AirPods Pro oortjes of Beats draadloze hoofdtelefoon al hebt gekoppeld aan een Apple-apparaat dat hetzelfde iCloud-account gebruikt, zouden ze automatisch moeten worden gekoppeld aan je nieuwe iPhone SE.
Het enige dat je hoeft te doen, is ze verbinden. Om dit te doen, selecteer je in de Bluetooth-instellingen jouw hoofdtelefoon in de lijst en tik je op verbinden. Als jouw andere Apple-apparaten zijn uitgeschakeld, maakt jouw hoofdtelefoon mogelijk automatisch verbinding wanneer je deze in of op jouw oren plaatst.