Laten we het eens over KAAS hebben!
In 99% van de gevallen dat je gezellig samenkomt met vrienden of een feestdag of andere gelegenheid vier, mag een kaasplank natuurlijk niet ontbreken. (Het is ook een onmisbaar gerechtje op de dagen dat je te lui ben om te koken).
En ja – dit artikel heet “Hoe stel je een kaasplank samen” maar je kunt deze basisstappen ook volgen om allerlei feestelijke schotels te maken!
In dit artikel bespreken we hoe je een seizoensgebonden kaasplank kunt opmaken, welke ingrediΓ«nten je het beste kunt gebruiken voor je kaasplank en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kaasplank betaalbaar blijft (omdat je waarschijnlijk een BUDGET hebt). Maar laten we beginnen met de OPMAAK. Kaasplateaus of kaasplankjes kunnen er heel netjes en chique uitzien, maar we zullen je een geheimpje vertellen: het is namelijk HEEL GEMAKKELIJK om een luxe kaasplank samen te stellen – je moet alleen bij de opmaak wel een bepaalde volgorde aanhouden.
Wees niet bang om er je eigen touch aan te geven en er plezier in te krijgen – je bent al goed op weg om elke keer weer een perfect kaasplank samen te stellen!
HOE KUN JE STAP VOOR STAP EEN KAASPLANK MAKEN?
Laten we het onderverdelen in een aantal stappen.
1. BEGIN EERST MET DE GROTE ITEMS: SCHAALTJES EN KAAS
Begin met de dingen die de meeste ruimte op een kaasplank innemen – je vult later de lege ruimtes op!
Veel mensen beginnen graag met de kaas, maar ik geef er de voorkeur aan om eerst een paar schaaltjes rond het kaasplank te plaatsen. Waarom? Omdat het me helpt om zo al van tevoren een deel van het kaasplank te kunnen maken. Als ik weet dat ik een kaasplank voor een feestje maak, bereid ik de dingen die ik van tevoren kan maken al voor. Dit scheelt op de dag zelf tijd. Je kunt, als je wilt, de schaaltjes ook weglaten, maar ik gebruik ze graag voor bijvoorbeeld dipsausjes en kleinere ingrediΓ«nten en de hoogte en ronde vorm helpt ook het kaasplank op te delen waardoor het er mooier uitziet. (PS – je kunt ook uitgewassen potjes van de jam of honing, geroosterde rode pepers of pesto gebruiken!)
Voeg vervolgens de kazen toe. Kaas moet echt op kamertemperatuur worden geserveerd, wat betekent dat je het uit de koelkast moet halen en 30 minuten tot één uur moet laten rusten voordat je het serveert (meer informatie hierover vind je verderop in het artikel). Je kunt dit op twee manieren doen: één, haal de kazen uit de koelkast, leg ze op het aanrecht en leg ze later op het kaasplateau. Of twee, pak de kazen uit de koelkast en snijd ze vervolgens. Leg ze dan op het plateau en laat ze op temperatuur komen (extra tip: bedek de kaas met plasticfolie om te voorkomen dat het zal uitdrogen).
Ik serveer graag kaas in verschillende vormen om het plateau zo visueel aantrekkelijk te maken. Zachte kazen, zoals de brie en geitenkaas zoals op deze foto, kun je in de originele vorm serveren. Maar harde kazen, zoals de cheddar en parmezaanse kaas, kun je in plakjes of blokjes snijden en op het plateau stapelen – dit maakt het gemakkelijker voor gasten om een stukje te pakken want ze hoeven zo de harde kaas niet met een kaasmes door te snijden en het kaasplank ziet er zo ook aantrekkelijker uit.
2. VOEG VLEESWAAR, BROOD EN CRACKERS TOE
Voeg vervolgens de vleeswaren aan je kaasplank toe!
Je kunt je vleeswaar op verschillende manieren neerleggen: in een eenvoudig stapeltje (bespaart tijd als je haast hebt), in een waaier of in een halve cirkel (is het meest geschikt voor grote borden omdat dit meer ruimte in beslag neemt) of je kunt grotere stukken in leuke vormen vouwen (neemt minder ruimte in beslag en maakt het plateau aantrekkelijk).
Vouw vleeswaren op verschillende manieren op en leg ze dan op de kaasplank:Β
- Vouw grote, dunne, ronde plakjes door de helft en vervolgens weer door de helft om er een driehoek van te maken. Leg de punten van de driehoeken strak tussen een groot stukje kaas en tussen de schaaltjes (dit helpt het op zijn plaats te houden!). Stapel meestal een flink aantal stukken op en waaier het vervolgens uit. Dit is de techniek die we ook hebben gebruikt voor de soppressata aan de onderkant van dit kaasplank (recht boven het handvat)
- Vouw grote, dunne, ronde plakjes doormidden en rol ze vervolgens op. Leg de puntjes van de rolletjes strak tussen een stukje kaas en een schaaltje om ze zo op hun plaats te houden. Dit is de techniek die we hebben gebruikt voor de deli salami aan de linkerkant van het kaasplateau.
- Voor dunner vleeswaar zoals prosciutto, houd je elk plakje verticaal boven het kaasplateau, laat je het voorzichtig zakken en draai je je hand een beetje terwijl er ruimtes mee opvult. Dit is de techniek die we voor de prosciutto hebben gebruikt, iets rechts van het midden op dit kaasplateau.
- Als je worst gebruikt, snijd je de worst in dunne plakjes en waaier je de plakjes in een rij uit.
Vervolgens het brood! Omdat je zoveel mogelijk plek voor de kaas op het plateau wil overlaten leg je slechts een handjevol crostini of crackers op het plateau en zet je een schaaltje met extra crackers of toast naast het plateau neer. Leg de crackers of crostini langs de randen van het kaasplank zodat ze gemakkelijk te pakken zijn.
3. VUL GROTE GATEN OP MET FRUIT EN NOTEN
Nu de grote stukken op ons kaasplank liggen, is het tijd om de gaten op te vullen! Nu zal het kaasplank echt vorm krijgen (en die WOW-factor waardoor je gasten je zullen vragen om HEN te leren hoe ze een kaasplank moeten samenstellen!)
Voeg eerst wat fruit toe. Je kunt elke soort fruit (of groenten!) die je in huis hebt gebruiken. Snij het fruit in relatief kleine stukjes en strooi het dan op een paar plaatsen over het bord – leg de druiven aan weerszijden van dit kaasplank om het er in balans uit te laten zien (en het voor gasten gemakkelijk te maken om van beide kanten een druif te kunnen pakken!)
Voeg vervolgens de noten toe! Denk aan walnoten en amandelen. Laat op de kleinere lege ruimtes in het midden van je bord wat noten vallen om wat textuur toe te voegen en open plekken te bedekken. Laat langs de randen wat ruimte vrij voor olijven of extra’s die je nog toevoegt!
4. VOEG ENKELE OLIJVEN TOE EN ZET OOK EEN SCHAALTJE OLIJVEN NEER
Als je olijven wilt gebruiken, voeg ze dan nu toe! Je kunt ze waar je maar wilt op het plateau leggen. Je kunt alles wat je maar wilt in de schaaltjes doen – olijven, noten, fruit, enz. Je kunt de schaaltjes ook vullen met honing en grof zeezout. Andere favorieten zijn pesto, gezouten boter, vijgen- of bramenjam, geroosterde bietendip (of een ander dipsausje!) en cornichons (kleine augurkjes!)
5. VUL DE RUIMTE DIE NOG LEEG IS OP MET GROEN
JE BENT BIJNA KLAAR! Op dit punt heb je al een geweldig kaasplank samengesteld. Het enige dat je nog hoeft te doen is de lege gaten op te vullen om je kaasplank er nog lekkerder uit te laten zien.
Ik kies er ALTIJD voor om de laatste kleine gaatjes op te vullen met iets groens. Ik vind dat het helpt om kleur toe te voegen omdat kaasplateaus de neiging hebben om er heel rood/wit of geel/bruin uit te zien. Voor dit kaasplank kozen wij voor verse rucola, maar je kunt ook verse kruiden gebruiken (het is ook mooi om een rozemarijntwijg aan een kaasplank toe te voegen!) Arugula gebruik ik ook vaak omdat het bijna altijd in mijn koelkast ligt en de bladeren klein en flexibel genoeg zijn om het echt in de kleine ruimtes te stoppen (en een crostini met brie, rucola, walnoten, een druif en honing is HET LEKKERSTE DAT ER BESTAAT).
Leg een paar stukjes groen op de lege plekjes aan rond de randen om het kaasplank er mooi uit te laten zien (dat “visuele aspect” is zo belangrijk!)
TA-DAAAAAA! Zie je wat ik bedoel? JIJ KUNT DIT OOK.
Laten we voor de beste resultaten nog enkele essentiΓ«le tips en technieken doornemen om je zo te helpen een mooi kaasplank te kunnen maken!