Superdudes
  • LIFESTYLE
    • HEALTH
    • TRANSPORT
  • TRAVEL
  • LIVING
  • FASHION
  • BUSINESS
  • TECH
Superdudes
Likes
Followers
Followers
Superdudes
  • LIFESTYLE
    • HEALTH
    • TRANSPORT
  • TRAVEL
  • LIVING
  • FASHION
  • BUSINESS
  • TECH
ijsland-kerk
  • LIFESTYLE

Een Kerk beginnen: De Complete Handleiding

Total
1
Shares
1
0
0

Elke kerk is een spirituele gemeenschap, die verbonden wordt door een gemeenschappelijke gemeenschap. Als je met de plaatselijke kerk niet tevreden bent, kun jij jouw eigen kerk volgens jouw eigen overtuigingen beginnen. Alles wat je in de beginfase nodig hebt, is een groep mensen die jouw mening delen. Er zijn veel redenen om een kerk te beginnen, maar het belangrijkste is wel jouw passie voor het geloof. Het zou ook geweldig zijn om steun te krijgen van jouw spirituele gemeenschap, aangezien het proces van het starten van een nieuwe kerk een behoorlijke uitdaging kan zijn.

Als je zelf een kerk wilt starten, wees er dan op voorbereid dat jouw geloof als nooit tevoren op de proef zal worden gesteld. Het proces zal naar verwachting ook moeilijk zijn, waardoor je aan jouw roeping kunt gaan twijfelen. Het organiseren van een huiskerk vereist geen speciale vaardigheden in gebouwbeheer of strategieën om mensen te bereiken. Het is ook niet nodig om een leider te zijn, maar sommige leiderschapsvaardigheden kunnen je echter wel van pas komen. Met andere woorden, om een kerk te beginnen, hoef je alleen maar je huis voor gelijkgestemde denkers open te stellen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een kerk kunt starten.

Bereid je voor om prediker te worden 

Hoe start je een kerk zonder enige kennis van prediking? De juiste stappen om prediker te worden, zijn afhankelijk van de kerk en de belijdenis, die je kiest. Sommige predikers moeten cursussen op een seminarie gaan volgen of de universiteit afronden, terwijl anderen misschien een cursus moeten gaan volgen, die in overeenstemming met een specifieke bekentenis is. Je kunt ook een online aanvraag invullen. 

Bepaal wat voor soort prediker je wilt gaat worden

group of people waving their hands

Afhankelijk van de belijdenis die je kiest, heb je bijvoorbeeld ook een theologische opleiding of een graad in religieuze studies nodig. Sommige christelijke organisaties en kerken stellen helemaal geen specifieke vereisten voor hun predikers. En de leer van sommige denominaties vereist dat hun predikers een paar specifieke cursussen afronden in plaats van een formele graad te behalen. Bekijk voor meer informatie de websites van evangelische hogescholen.

Wees toegewijd en probeer je best te doen

Voordat je je leven als prediker begint, moet je je afvragen of je het wel echt wilt doen en of je voldoende vertrouwen in jouw geloof hebt om het met anderen te delen. Leren om een prediker te zijn, vereist veel tijd en energie, dus zorg ervoor dat je de juiste beslissing neemt en wees bereid om je aan de zaak te wijden.

Je moet jezelf ook afvragen of je ook echt de passie voelt om prediker te worden en of je sterk met andere mensen meeleeft.

Ontmoet vertegenwoordigers van de kerk, waarin je geïnteresseerd bent, om te praten over de vereisten om prediker te worden en om andere details te kunnen bespreken. Maak van tevoren een lijst met vragen die je wilt gaan stellen. Vraag naar jouw toekomstige verantwoordelijkheden en plichten. Gewoonlijk biedt een prediker verschillende soorten diensten aan. Je moet weten hoe je bruiloften, begrafenissen en dopen moet leiden, hoe je rouwbegeleiding kunt geven, hoe je een religieuze instructie voor volwassenen en de lessen voor de zondagsschool moet regelen, activiteiten voor de gemeenschap moet plannen, enzovoort.

Kies een universiteit

Zoek naar een onderwijsinstelling met goede religieuze studieprogramma’s. Een opleiding is belangrijk om een prediker te kunnen worden. In de regel moet een prediker een 4-jarige opleiding hebben gevolgd om aan een carrière te kunnen beginnen. De majors voor een religieuze leiderschapscarrière omvatten bijbel- of pastorale studies, theologie en evangeliebediening. De programmacursussen omvatten onderwerpen uit het Oude en het Nieuwe Testament, ethiek, theologie, sociologie en pastorale studies. Opgemerkt moet worden dat het bovenstaande echter geen essentiële vereiste is. Verschillende gemeenten en kerken hebben namelijk verschillende eisen. Sommigen van hen hebben misschien een sterke achtergrond in bijbelstudies of verschillende bijbehorende cursussen nodig. Andere religieuze groepen hebben mogelijk een bachelor- of masterdiploma van het seminarie nodig. Over een masterdiploma gesproken, we moeten opmerken dat de meeste van deze programma’s praktijkervaring bevatten. Een student prediker kan bijvoorbeeld naar een plaatselijke kerk of naar een studentenprogramma worden gestuurd.

Ervaring met prediken 

Om een baan van assistent-prediker of medeprediker te krijgen, moet je praktijkervaring opdoen. Als alternatief kunnen predikers ook ervaring in andere delen van de kerk opdoen zoals bijvoorbeeld muziek tijdens een dienst.

Bereid je voor op de wijding

photo of brown church

Nadat je alle formele studies hebt afgerond, moet je je gaan voorbereiden op de wijding. Voorbereidingen omvatten het bestuderen van de leer van de kerk die je gekozen hebt en het klaar zijn voor het onderzoek door een inwijdingsraad, wat wel enkele uren kan duren.

Bereid een non-profitorganisatie voor

De volgende stappen zullen je door het proces leiden om een non-profitorganisatie te beginnen. Laten we die eens gaan bekijken. 

Begrijp de regels en de richtlijnen van belastingvrijstelling en de structureer jouw bedrijf

Jouw kerk moet aan deze eisen voldoen:

  • De organisatie moet alleen maar werken voor religieuze, wetenschappelijke, educatieve of andere liefdadigheidsdoelen.
  • De nettowinst mag niet naar aandeelhouders of particulieren gaan.
  • De activiteiten van de organisatie mogen niet illegaal zijn en mogen zich niet mengen in politieke campagnes, de wetgeving beïnvloeden of het fundamentele openbare beleid schenden.

Raadpleeg een advocaat

Het zou een verstandige stap zijn om voordat je een aanvraag voor de oprichting en de belastingvrijstelling indient het papierwerk voor te bereiden en een advocaat te raadplegen. Een specialist zal je meer informatie kunnen geven over hoe jij jouw eigen kerk kunt beginnen. Controleer altijd al het werk dat je hebt gedaan twee keer, want je kunt echt wat geld besparen als je zoveel mogelijk zelf doet. 

Ontvang de oprichtingsdocumenten van jouw staat

Als je al een overtuigingsverklaring hebt opgesteld en zakelijk aan alle vereisten voldoet, heb je de helft van het werk al gedaan. Zorg ervoor dat je meerdere exemplaren van dezelfde documenten verkrijgt. Op deze manier kun je opnieuw beginnen als je een fout maakt.

Open een bankrekening voor jouw kerk 

Dit is een noodzakelijke stap, die genomen moet worden. Op basis van de voorbereide documenten moet je voor de fondsen van jouw kerk een bankrekening openen. Analyseer de markt van banken en bekijk welke banken door andere kerken voor dit doel worden gebruikt.

Begin met een gemeenschap

man holding his hands on open book

Je werd prediker en weet hoe je een kerk moet stichten. Hier zijn de volgende stappen.

Begin een spirituele discussiegroep thuis 

Voordat je de non-profitstatus van jouw kerk aanvraagt en deze ook officieel maakt, moet je een fatsoenlijke gemeenschap van mensen opbouwen, die dezelfde overtuigingen delen. Begin met een ontmoeting van medegelovigen en organiseer regelmatige bijeenkomsten.

Bepaal de reikwijdte van de kerk

Je kunt een kerk op verschillende niveaus vestigen. Het vaststellen van de belastingvrije status van jouw kerk hangt af van hoe duidelijk jij jouw doelen ervoor definieert. Zo verschilt het vormen van een corporatief gestructureerde kerk van het opzetten van een spiritueel samenzijn. Je moet rekening houden met de grootte van jouw gemeenschap, de locatie van de kerk, jouw inzet (wordt dit een fulltime of parttime baan), jouw financiële doelen (accepteert je kerk ook donaties) enzovoort.

Geef jouw kerk een naam

Een belangrijke stap is om jouw nieuwe kerk een naam te geven. Bedenk hoe je de focus van jouw kerk kunt verbinden aan een naam. Het wordt aanbevolen om namen te vermijden, die al door andere kerken in jouw omgeving al worden gebruikt. De naam van een kerk zou haar status kunnen verhogen en ook het vertrouwen in jouw gemeenschap kunnen vergroten.

Ontwerp statuten voor de kerk en een geloofsverklaring

Wanneer je een geloofsverklaring opstelt, moet je de kernovertuigingen definiëren, beslissen waarom je een kerk begint en welke geloofsbelijdenis en doctrine jouw kerk van anderen zullen onderscheiden.

Het vormen van een religieuze organisatie vereist het opstellen van statuten, een soort boek met richtlijnen voor de werking van jouw kerk, om jouw organisatie te besturen. Deze statuten bepalen of jouw kerk begrafenissen of bruiloften houdt of niet en de gemeenschapsprogramma’s waaraan jouw kerk zal deelnemen.

Wijs bedrijfsfunctionarissen toe

Om een aanvraag in te dienen voor opname bij de staat, heb je een raad van bestuur, bedrijfsfunctionarissen en een lidmaatschap nodig. Zorg er dus voor dat je de juiste mensen vindt voor verschillende boekhoudkundige en procedurele functies, die jouw kerk helpen goed te functioneren. Je hoeft niet vanaf het begin secretaresses of conciërges in te huren, maar het is wel belangrijk om mensen voor de raad van bestuur te hebben en iemand die bij de fondsenwerving betrokken kan worden. Al het benodigde personeel moet aanwezig zijn en hun taken kennen voordat je verder gaat. 

Weet voor wie je geroepen bent 

Een andere belangrijke stap om te begrijpen hoe je een kerk moet oprichten, is te weten tot wie ze geroepen zijn. Breng mensen uit jouw kring samen die invloed hebben. Misschien heb je niet-christelijke collega’s, die je al een tijdje kent. Nodig ze bijvoorbeeld bij je uit om de beginselen van het organiseren van zaken te bestuderen, waarbij je een boek met uitspraken als leerboek gebruikt. Het belangrijkste hier is om jouw discussies soepel te laten verlopen en strenge regels te vermijden. Begin geleidelijk aan gebed en aanbidding in jouw gesprekken te introduceren en sommige van jouw collega’s kunnen na verloop van tijd christen worden en de kern van jouw kerk gaan vormen. Als jouw kerk begint, begin dan allereerst met het zoeken naar prechristenen of nieuwe gelovigen, die zich bij jou willen aansluiten; je kunt ook mensen vinden om te helpen. Sommige nieuwkomers willen misschien gewoon de kerk bezoeken, anderen zijn wellicht geïnteresseerd in de laatste christelijke rage. Om nieuwe gelovigen aan te trekken, kun je overwegen om deze mensen te vragen niet naar de bijeenkomsten te komen. Veel oude christenen in jouw groep zouden nieuwe gelovigen een ongemakkelijk gevoel kunnen geven.

Bedenk momenten waar mensen samenkomen

Elke huiskerkbijeenkomst zou niet alleen de gebruikelijke zondagochtendbijeenkomsten op kleinere schaal moeten organiseren. In plaats daarvan moeten alle microkerkelijke bijeenkomsten belangrijke componenten bevatten: bijeenkomsten, eten, kleine groepen en ‘de bijeenkomst na de bijeenkomst’.

1. Bijeenkomst

Huiskerken dienen voornamelijk bijeen te komen voor aanbidding, studie en om te bespreken hoe het geschrift op het leven van toepassing is.

2. Eten

Mensen, die naar huiskerken gaan, zijn dol op eten. Alle deelnemers dienen eten mee te nemen.

3. Kleine groepen

Als de huiskerk uit meer dan zes of zeven mensen bestaat, kunnen dergelijke groepen behoorlijk effectief zijn. Ze vinden meestal tijd om elkaar te ontmoeten buiten de microkerkelijke bijeenkomsten. Meestal komen nieuwkomers dankzij kleine groepen overeen om hun leven te bespreken en te leren bidden met anderen.

Bovendien kunnen genderspecifieke kleine groepen ook effectief zijn. Een huiskerk, die uit tien of twaalf mensen bestaat, kan een paar kleine mannengroepen en een paar vrouwengroepen bevatten. Leiders van huiskerken kunnen maandelijkse bijeenkomsten houden met leiders van deze groepen om hen aan te moedigen en op te leiden. Sommige van deze kleine groepsleiders beginnen soms zelfs hun eigen microkerken.

4. De bijeenkomst na de bijeenkomst

Na diensten in conventionele kerken gaan mensen meestal naar huis. Maar in huiskerken zijn de dingen een beetje anders – hun leden vinden het leuk om samen te zijn. De daadwerkelijke bijeenkomst duurt gewoonlijk ongeveer één tot drie uur, afhankelijk van de deelname van elk lid.

Speciale evenementen

Het houden van speciale evenementen is een geweldige manier om interesse en nieuwe mensen aan te trekken. Nodig gastsprekers, musici en mogelijk andere voorgangers of gemeenschappen uit. Deze stap zou jouw mensen kunnen aanmoedigen en kan nieuwe leden opleveren. Probeer verschillende stijlen en focus te combineren om verschillende leeftijdsgroepen en doelgroepen te bereiken. Het wordt sterk aangemoedigd om amateuroptredens in jouw kerk te promoten, want die zal haar reputatie kunnen versterken.

Enkele tips bij het opstarten van een kerk

  1. Haast je niet om mensen aan te nemen, maar laat vrijwilligers zich wel ontwikkelen.
  2. Met eerlijkheid en een zachte hand kom je een heel eind. Dit betekent dat je geen haast hoeft te maken met het opstarten van nieuwe dingen, zoals verschillende programma’s en diensten. De tijd voor hen zal geleidelijk komen en het is niet nodig om dat te versnellen.
  3. Negeer de critici. God zal jouw geloof testen en het belangrijkste doel is om in jouw roeping te geloven.
  4. Probeer het gezin en activiteiten, die verband houden met het opstarten van een kerk, te scheiden. Je hebt kracht en energie nodig, dus probeer het niet te verspillen.
  5. Negeer andere plaatselijke kerken en diensten niet. Natuurlijk zijn de basisprincipes van verschillende kerken vaak niet in overeenstemming met elkaar. Maar dit is geen reden om de omgeving te negeren en te verwaarlozen.

Aankondiging

ijsland-kerk

Reclame maken, is nodig om nieuwe mensen aan te trekken. Overweeg de aankoop van reclame in kranten of op de radio of televisie. Vermijd de online advertenties op sommige lokale websites niet. Voor adverteren is natuurlijk geld nodig en als je niet veel geld hebt, vestig dan jouw aandacht op verschillende radio- en televisiestations, die gratis kerknieuws of aankondigingen kunnen aanbieden.

Als geld geen probleem is, overweeg dan om een mailinglijst voor jouw regio te kopen en flyers of briefkaarten uit te delen. Een vergunning voor het verzenden van grote partijen is van het postkantoor vereist.

Bouw je kerk 

De hoeveelheid tijd, die nodig is om een kerk op te richten, hangt af van jouw vaardigheden en vastberadenheid. Om de kerk op te bouwen, moet je allereerst prediker zijn, dus je zult een goede opleiding moeten volgen. De duur ervan hangt af van de bekentenis, die jij gaat kiezen. Het kan enkele maanden tot 2-3 jaar duren om de graad te behalen. Het bepalen van de reikwijdte van jouw kerk, het opstellen van de statuten en de richtlijnen en het vormen van lidmaatschap kan ongeveer een jaar duren, afhankelijk van jouw capaciteiten en bereidheid om mensen aan te trekken. Vergeet ook niet de voorbereiding van documenten om een non-profitorganisatie op te richten. In totaal kan de oprichting van jouw eigen kerk dus 1-4 jaar duren. Het voorbereidingsproces mag ook niet worden versneld of worden vertraagd. Je moet stap voor stap nemen en verschillende valkuilen en vijanden proberen te vermijden. Weiger geen enkele hulp, die je op deze manier zou kunnen worden aangeboden. De wereld zit vol aardige en goede mensen, die hun hulp en diensten kunnen aanbieden om jou bij jouw uitdagende taak te helpen.

Bepaal de grootte van de huiskerk

Als je een huiskerk runt, kun je al snel het probleem van voldoende ruimte tegenkomen. Sommige nieuwe gelovigen kunnen hun familie en vrienden uitnodigen en na enige tijd kan jouw huis te klein voor jouw bijeenkomsten worden.

Het wordt aanbevolen om het aantal personen tussen de 6 en 12 per bijeenkomst te houden. De ervaring leert dat de groepen van minder dan 6 personen na verloop van tijd meestal uit elkaar vallen door het onvoldoende aantal relaties en communicatie. De groepen van meer dan 12 gelovigen worden echter beïnvloed door het gebrek aan hechte vriendschappelijke betrekkingen en de mogelijkheden tot deelname van elk lid. Daarnaast moet je ook denken aan het juiste aantal kerkbanken en kerkstoelen.

Controleer de frequentie van bijeenkomst 

De bijeenkomsten in huiskerken moeten minstens één keer per week worden gehouden om een gevoel van verbondenheid te behouden. Opgemerkt moet echter worden dat het vermogen om flexibel te blijven ook belangrijk is. Sommige microkerkelijke bijeenkomsten worden elke week op dezelfde plaats gehouden, terwijl andere op verschillende locaties samenkomen, bijvoorbeeld bij de leden thuis. Sommigen komen vaker samen, anderen weer niet. Sommige huiskerken houden hun samenkomsten doordeweeks en sommige doen het in het weekend. Het is belangrijk dat jouw bijeenkomsten als een uiting van de wens van leden om een gemeenschap op te bouwen dienen en niet alleen als aanvulling op hun reeds gevulde schema’s. Als de bijeenkomsten gericht zijn op eten en communicatie, helpen ze om mensen zich op hun gemak te laten voelen. Kies een geschikte tijd voor alle deelnemers en probeer dan de hele tijd met de andere leden contact te houden. De oprichting van een spirituele familie vergt meer dan een paar uur per week.

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
LEES OOK
mannen-avond-zonsondergang
Bekijk bericht
  • LIFESTYLE

4 Stappen om de perfecte Mannenavond te organiseren

  • Rick
  • maart 21, 2023
koffie-date-man-vrouw
Bekijk bericht
  • LIFESTYLE

Top 5 beste Datingsites van Nederland!

  • Rick
  • maart 20, 2023
koppel-man-vrouw-achter-laptop
Bekijk bericht
  • LIFESTYLE

5 Manieren om de Kosten van jouw Bruiloft laag te houden

  • Rick
  • maart 16, 2023
tattoo-handen-hoofd-man
Bekijk bericht
  • LIFESTYLE

5 Manieren om Spijt van een Tatoeage te voorkomen

  • Rick
  • maart 10, 2023
business-man-lopen-pak
Bekijk bericht
  • LIFESTYLE

Wat is een High Value Man?

  • Rick
  • maart 10, 2023
man-yoga
Bekijk bericht
  • HEALTH

10 Redenen waarom Mannen Yoga zouden moeten doen

  • Rick
  • maart 8, 2023
Bekijk bericht
  • HEALTH

Deze 4 Vitamines zijn belangrijk om te nemen voor je Haar

  • Rick
  • maart 2, 2023
hond-tulp-bek
Bekijk bericht
  • LIFESTYLE

Leuke Cadeaus voor Katten en Hondenbezitters

  • Rick
  • februari 21, 2023
1 comment
  1. Marijke van Dijk schreef:
    november 22, 2022 om 10:55 am

    Bedankt voor dit goede artikel. Hier kan ik iets mee. Ik heb wel een paar vraagjes.

    We komen al enige tijd samen in een schuur. Hier houden we Avondmaal en na afloop drinken we weleens een wijntje/biertje.
    Heb je hier een tap-vergunning voor nodig en hoe zit het met de brandveiligheidsvoorschriften? Moeten we hier als huisgemeente aanvoldoen?

    Ik hoor graag meer,

    Groet Marijke

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TRENDING
  • beste-wifi-versterker 1
    Top 10 Beste Wifi Versterkers van 2021!
  • website-seo 2
    5 Logische Redenen om in SEO te Investeren
  • verf-roller-blauw 3
    Dit moet je weten voordat je Verf koopt
  • mercedes-sprinter-zwart 4
    Wat mag je verwachten van een Crossover onder de Bestelwagens?
  • boom-autoruit-gevallen 5
    Aansprakelijkheidsverzekering kiezen? Hier let je op!
Open
Walking into the weekend like 😎
#menwithdogs #manenhond #mannenhond #manmethond
Open
Doe mij ze maar allebei 🤩. #astonmartin #villa #lifegoals #luxeleven #menslifestyle
Open
Keep it simple 🤤.
Open
Casual meetup 😎
Open
Thinking hard about my lockdown escape 🧠
Open
Friday mood 🍟
Superdudes
  • CONTACT
  • OVER SUPERDUDES
  • ADVERTEREN
  • PRIVACY POLICY

Input your search keywords and press Enter.