Als je opzoek bent naar een geschikte zakelijke laptop dan kun je misschien overrompeld worden door het grote aanbod. Daarnaast is het ook nog eens lastig om te bepalen of een laptop geschikt is voor zakelijke doeleinden of niet. In dit artikel vertellen we je wat een zakelijke laptop is, wat de voordelen van een zakelijke laptop zijn en hoe je de keuze maakt voor een geschikte zakelijke laptop.
Wat is een zakelijke laptop
Het verschil tussen een zakelijke laptop en een reguliere laptop is eigenlijk best wel minimaal. Beiden zien ze er aan de buitenkant hetzelfde uit. Zelfs de hardware zal ongeveer hetzelfde zijn. Beide apparaten hebben een processor, harde schijf en RAM-geheugen. Waar zit het verschil dan precies in? Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een zakelijke laptop en een reguliere laptop. De belangrijkste indicatie van het feit dat een laptop zakelijk is, is het besturingssysteem.
Merken hebben vaak aparte zakelijke lijnen. Die laptops zijn voorzien van een zakelijk besturingssysteem. Bijvoorbeeld Windows 10 Pro. Andere besturingssystemen die geschikt zijn voor zakelijke doeleinden zijn MacOS en ChromeOS. Hier zit niet zoals bij Windows niet een verschil tussen een zakelijk en regulier besturingssysteem. Het ChromeOS is prima geschikt voor particulieren maar wordt ook regelmatig gebruikt op bijvoorbeeld scholen
Voordelen van een zakelijke laptop
Een zakelijke laptop heeft naast het zakelijke besturingssysteem nog een paar belangrijke voordelen.
Betere beveiliging
Een zakelijke laptop is beter beveiligd dan een reguliere laptop. Dit komt omdat er in het zakelijke besturingssysteem als het ware een extra beveiligingslaag zit en daarnaast is de zakelijke laptop voorzien van een interne TPM-chip. Deze chip beveiligd de laptop op hardware niveau. Een belangrijke eigenschap aangezien er vaak gevoelige informatie te vinden is bij zakelijke apparaten.
Makkelijker upgraden
Als je opzoek bent naar een bepaalde hardware combinatie voor een laptop dan kan je een zakelijke laptop vaak gemakkelijk upgraden. De laptops zijn redelijk βuniverseelβ gebouwd waardoor je bijvoorbeeld een harde schijf makkelijk kunt vervangen. In tegenstelling tot reguliere laptops waarbij ze soms zo zijn gebouwd dat het lastig is om iets te vervangen, heb je dit probleem niet bij een zakelijke laptop.
Uitgebreide garantie
Bij een zakelijke laptop heb je vaak de mogelijkheid om het garantiepakket uit te breiden. Zo kan je de tijd dat de garantie geldt vergroten maar er zijn ook bepaalde merken die extra service bieden. Zo zijn er ook opties waar je kunt kiezen voor next-day-on-site-warranty. Hiermee ben je er zeker van dat als een laptop kapot gaat, een monteur de volgende dag op locatie komt om het te maken.
Hoe kies je een geschikte zakelijke laptop?
Dit begint eigenlijk bij de vraag waar je de laptop voor wilt gaan gebruiken. Een merk zoals HP heeft vaak verschillende laptop families voor verschillende doeleinden. De HP ProBook is bijvoorbeeld uiterst geschikt voor de alledaagse zakelijke taken en is perfect voor tekstverwerking, multitasken of het maken van presentaties. Voor wat betere prestaties en een wat beter bouw is er de HP EliteBook. Dit is een krachtige laptop die net wat betere prestaties levert dan de ProBook en net wat meer extra features heeft zoals toetsenbordverlicht en een volledig aluminium behuizing. Tot slot is er de HP ZBook voor de zware grafische taken. Dit zijn laptops met een grafische kaart. De meeste aanbieders van zakelijke laptops houden zoβn zelfde structuur aan. Kijk dus goed wat voor je de laptop gaat gebruiken en kies een laptop die die werkzaamheden kan volbrengen.