Goed aangebrachte kruipruimte-isolatie is een cruciaal onderdeel van de bouwschil. Kruipruimte-isolatie wordt gebruikt om de geconditioneerde en ongeconditioneerde delen van je huis van elkaar te scheiden.
Goed aangebrachte kruipruimte-isolatie kan de temperatuurschommelingen in je huis verminderen, de energie-efficiรซntie verbeteren en resulteren in een betere luchtkwaliteit. Helaas kan slecht onderhouden of slecht aangebrachte kruipruimte-isolatie de duurzaamheid, de luchtkwaliteit binnenshuis en de energie-efficiรซntie van je huis beรฏnvloeden.
Wat is een kruipruimte?
Een kruipruimte is een soort fundering waar de eerste verdieping van een huis ongeveer 0,3 – 0,9 meter van de grond verhoogd is. De vloer van de kruipruimte kan gewoon van aarde zijn. Of hij kan bedekt zijn met grind of met platen die als dampscherm dienen.
Kruipruimten worden gebruikt in streken van het land waar de bodemgesteldheid of vochtigheid is verhindert. In koudere streken kan de vries-dooi cyclus een kritische factor zijn die bepaalt welk type fundering je kiest.
Waarom is kruipruimte-isolatie belangrijk?
Kruipruimte-isolatie wordt gebruikt als een manier om je bouwschil in stand te houden als je begane grondvloer van de grond is verhoogd. De isolatie in je kruipruimte werkt om temperatuurschommelingen in de geconditioneerde ruimte van je huis te verminderen.
Goed aangebrachte en onderhouden kruipruimte-isolatie zal:
- De energie-efficiรซntie van je huis verbeteren.
- Je huis koeler houden op warme dagen en warmer op koude dagen.
- De luchtkwaliteit van je huis verbeteren.
Hoe wordt kruipruimte-isolatie geรฏnstalleerd?
Er zijn verschillende manieren om je kruipruimte in te richten en ze kunnen een grote invloed hebben op de luchtkwaliteit en energie-efficiรซntie van je huis. Deze ruimtes zijn meestal ofwel een geventileerde kruipruimte, ofwel een ongeventileerde. Als je isolatie in een kruipruimte plaatst, zal het type kruipruimte dat je hebt grotendeels dicteren waar je je isolatie plaatst. Dit helpt je ook bij het bepalen van het soort isolatie dat je wilt, zoals glasvezelisolatie of schuim. Het is belangrijk dat je het verschil begrijpt tussen een geventileerde kruipruimte en een ongeventileerde kruipruimte voor je de volgende stap in het isolatieproces zet.
Geventileerde kruipruimte
Als je huis een kruipruimte heeft, is die hoogstwaarschijnlijk geventileerd. Geventileerde kruipruimtes hebben luchtroosters die passief lucht met buiten uitwisselen. In een geventileerde kruipruimte is de lucht in de kruipruimte ongeconditioneerd. Gewoonlijk wordt isolatie aangebracht tussen de vloerbalken onder de ondervloer. Deze isolatie vormt de onderste omtrek van de gebouwschil. Anders gezegd, alle lucht boven de kruipruimte isolatie is geconditioneerd.
Het kernprobleem met geventileerde kruipruimten is dat ze vaak niet ontworpen zijn met voldoende vochtbescherming of een vochtbarriรจre op zijn plaats. Tijdens warmere maanden komt er warme lucht in de kruipruimte en koelt af. Terwijl het afkoelt condenseert het en vormt vocht. Als er geen dampscherm gebruikt wordt, condenseert dat vocht op de onderkant van de ondervloer en de isolatie. Als er niets aan gedaan wordt vormt dat vocht schimmel op de natte isolatie terwijl het ook dieper in de ondervloer lekt en uiteindelijk meerdere of slechts รฉรฉn vloerbalk, je kruipruimte muur, of de kruipruimte vloer aantast.
Ongeventileerde kruipruimte
Als je nieuwsgierig bent naar hoe je een kruipruimte kunt isoleren, is de methode die de meeste ingenieurs aanraden je kruipruimte te behandelen als een mini-kelder. Dit staat bekend als een ongeventileerde kruipruimte. In een ongeventileerde kruipruimte wordt een vochtscherm langs de grond aangebracht. Daaroverheen kan wat vloerbedekking gelegd worden zoals een betonvloer. De wanden van de kruipruimte zijn geรฏsoleerd, terwijl de ondervloer dat niet is. Deze manier van isoleren breidt de bouwschil naar beneden uit, zodat ook de kruipruimte bij de geconditioneerde ruimte van het huis hoort.
Ongeventileerde kruipruimten hebben deze belangrijke voordelen boven geventileerde kruipruimten:
- Betere vochtbeheersing.
- Betere duurzaamheid in de loop van de tijd.
- Hogere luchtkwaliteit in het hele huis.
- Hogere energie-efficiรซntie.
- Minder schommeling in temperatuur.
Nieuwe isolatie aanbrengen? Zorg voor specialisten
Als je je kruipruimte-isolatie een tijdje genegeerd hebt, moet je sterk overwegen om een professionele inspectie te laten doen door een isolatie-aannemer. Als je van plan bent nieuwe kruipruimte-isolatie aan te brengen, laat dat dan beslist ook door vaklui doen om zeker te zijn dat de juiste isolatiemaatregelen genomen worden. Je kruipruimte isoleren moet je dan ook vrij serieus nemen om grote problemen te ontlopen. Als de isolatie in je kruipruimte niet met de juiste vochtbeperkende maatregelen wordt aangebracht, zul je later veel problemen krijgen. Bij het isoleren van een geventileerde kruipruimte moet je een manier hebben om de vorming van vocht op de ondervloer te minimaliseren. Of dit nu een vochtscherm of glasvezelisolatie omvat, dit zal een belangrijk onderdeel zijn van een goed isolatieproces. Bovendien moet het aanbrengen van isolatie in de kruipruimte volgens de plaatselijke bouwvoorschriften gebeuren, wat meestal ook het gebruik van een dampscherm inhoudt om vochtproblemen uit te sluiten.
Professioneel aanbrengen van kruipruimte-isolatie zal ervoor zorgen dat er geen luchtspleten zijn waardoor vocht uit de kruipruimte naar boven kan stromen. Dit beschermt de duurzaamheid van je huis, en resulteert in een betere luchtkwaliteit en verhoogde energie-efficiรซntie.
Bovendien kan het nodig zijn dat je een kruipruimte schoonmaakbeurt laat doen voordat je verder gaat met de isolatie. Dit kan helpen schimmel, natte isolatie, of oude glasvezelisolatie te verwijderen, zodat je zeker weet dat je een fris oppervlak hebt om nieuw te beginnen!
Conclusie
Als je huis momenteel een kruipruimte heeft, overweeg dan om een professioneel te laten inspecteren. Hoewel het misschien gemakkelijk is je kruipruimte te negeren, kan ondoeltreffende of slecht aangebrachte isolatie in een kruipruimte invloed hebben op de energie-efficiรซntie, duurzaamheid en binnenluchtkwaliteit van je huis. Aanpakken dus!