Wat je in je lichaam stopt, heeft ook een significant effect op wat je uit je lichaam haalt – en nee, helaas houdt niet iedereen hier rekening mee. We bedoelen dat het effect heeft op je fysieke en mentale prestaties. We hebben al naar de voedingsvoordelen van gewone voedingsmiddelen gekeken, zoals bananen, kersen en Manuka-honing, die wanneer ze in je dagelijkse voeding worden opgenomen, een aantal geweldige voordelen hebben.
We weten dat verse groenten en fruit gezond en voedzaam zijn en deel moeten uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, maar hoe zit het met de voedingsmiddelen, die minder vaak voorkomen en voor ons nog relatief onbekend zijn? Hoeveel van jullie hebben bijvoorbeeld gehoord van kwark en nog beter, wie heeft het ook weleens geprobeerd?
Wat is kwark?
Je vindt kwark op de zuivelafdeling in de supermarkt. Het lijkt veel op yoghurt. Het kan ook worden gegeten als yoghurt en het is net als yoghurt gemaakt van melk. Het is echter geen yoghurt en dat komt omdat kwark is ontwikkeld met verschillende soorten ‘goede bacteriën’.
Dit subtiele verschil geeft kwark een veel romiger en dikkere textuur dan yoghurt, maar heeft niet de zure smaak zoals de Griekse yoghurt. Kwark is ook rijk aan eiwitten en is vetarm, waardoor het een smakelijke snack is. Maar waarom is het in Nederland nog niet zo populair?
Kwark wordt vaak in Duitsland, de Slavische landen en in Noord-Europa uitgesproken als “kvarg”. Kwark bevat geen stremsel of toegevoegd zout.
Hoe wordt kwark gemaakt?
Kwark wordt gemaakt door zure melk op te warmen totdat het gaat stremmen. Stremmen is wanneer het melkeiwit denatureert en zich scheidt en op dit punt worden de goede bacteriën ‘mesofiele Lactococcus’ culturen toegevoegd.
Zodra het mengsel zuur wordt, wordt het vervolgens door een kaaszeef geperst en blijft de stevige en romige textuur achter. Het is zo eenvoudig, dat je thuis ook kwark kunt maken.
Sommige merken kiezen voor een romige textuur en voegen zelfs smaakstoffen toe voor de afwisseling, wat wel onvermijdelijk de hoeveelheid vet verhoogt.
Wat zijn de voedingsvoordelen?
Door kwark in je uitgebalanceerde dieet te introduceren, kun je een aantal geweldige prestatieverhogende voordelen verwachten.
Gastro-intestinale voordelen
Als je lactose-intolerant bent of last hebt van gastro-intestinale problemen, waardoor je geen zuivel kunt eten, dan is kwark wellicht de ideale oplossing. Omdat kwark geen kaas of yoghurt is, gelooft het Food Intolerance Network dat de goede mix van bacterieën, waaruit quark bestaat, minder agressief is voor het spijsverteringssysteem.
Calorieën
Kwark bevat weinig vet en weinig calorieën. Een portie van 50 gram bevat bijvoorbeeld ongeveer 30 calorieën. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar het gemiddeld dagelijks calorieverbruik van vrouwen dat rond de 2.000 ligt, is een portie van 50 gram goed voor 1,5 – 1,7% van de calorieën, die je dagelijks mag consumeren – nou, als je het zo zegt…
Proteïne
Kwark is rijk aan eiwitten. Een portie van 50 gram bevat ongeveer 6 gram eiwit, wat het dubbele is van de hoeveelheid per gram in bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Omdat je het op zichzelf of als onderdeel van een maaltijd kunt eten, is het de ideale snack na het trainen. Ons lichaam heeft dan eiwitten nodig om de spieren te helpen herstellen.
Mineralen
Naast eiwitten, een laag vetgehalte en veel goede bacteriën, zit kwark ook nog boordevol mineralen. Kwark bevat, net als andere zuivelproducten, essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, B-vitamines en calcium. Maar in tegenstelling tot zuivelproducten – zoals yoghurt, die veel calorieën, vet en verzadigde vetzuren bevat – bevat kwark minder dan 1% vet en slechts 74 calorieën per 100 gram. Het bevat ook veel eiwitten en vitamine B6 en zit boordevol calcium, fosfor en vitamine B2 en B12”.
Manieren waarop je het kunt eten
Omdat het een vergelijkbare textuur als yoghurt heeft, kun je kwark ook op dezelfde manier eten. Het mengen van kwark met wat vers fruit zorgt voor een heerlijke ontbijt, vooral als je er ook nog wat granola door heen doet.
Kwark is ook een geweldig alternatief voor zure room en bechamelsaus, het kan op toast worden gegeten en zelfs worden gemengd met honing.
Zoals we al eerder hebben besproken is het mogelijk om kwark met een smaakje te kopen maar houd er rekening mee dat dit meer suiker bevat en dat ook het vetgehalte hoger is dan bij naturel kwark .
Het maakt niet uit hoe je het eet, kwark is heerlijk en rijk aan eiwitten, waardoor het een van onze persoonlijke favorieten is en een geweldige gezonde snack is voor na het sporten.