Je probeert te beslissen over nieuwe vloeren en je hebt de keuze beperkt tot tegels vs. laminaat. Maar je zit vast want tegels en laminaat zijn allebei geweldige vloersoorten en ze bieden elk tonnen voordelen. Dus wat nu?
Hieronder gaan we de voor- en nadelen van tegel vs. laminaat vloeren op elk niveau vergelijken. We gaan het hebben over de samenstelling van elk materiaal. We bespreken onder andere de installatie en duurzaamheid.
Dan bespreken we de voor- en nadelen van het onderhoud, de waterdichting, het gevoel onder de voeten, en het uiterlijk van elk vloermateriaal. We gaan zelfs in op de voor- en nadelen van tegels en laminaat in keukens, badkamers, en kelders.
Eigenlijk gaan we in op alles wat je moet weten over tegel en laminaat vloer!
Tegelvloeren versus laminaat vloeren
Als je je vloer mogelijkheden hebt bekeken, weet je dit waarschijnlijk al β maar tegel en laminaat zijn twee heel verschillende materialen voor je vloer. Hier is de snelle vergelijking naast elkaar:
Waar zijn laminaatvloeren van gemaakt?
Wat zijn laminaatvloeren? In zijn meest eenvoudige vorm zijn laminaatvloeren opgebouwd uit drie lagen: een stijve basislaag (meestal van vezelplaat met hoge dichtheid), een fotorealistische beeldlaag, en een slijtlaag van hard plastic aat. Dankzij de realistische beeldlaag kunnen laminaatvloeren zowat elk soort materiaal nabootsen β hout, steen, zelfs stof.
Waar zijn tegelvloeren van gemaakt?
Als het om vloeren gaat, zijn hier twee hoofdsoorten tegels: kunstmatige tegels en natuursteentegels. Kunstmatige vloertegels zijn meestal gemaakt van keramiek of porselein. Natuursteentegels zijn verschillende soorten gesteente-marmer, leisteen, onyx, kwartsiet, enz.
En tegenwoordig kan tegel laminaat ook gemaakt worden om op andere vloermaterialen te lijken. Houtlook tegel, bijvoorbeeld, is de laatste tijd een erg populaire vloer mogelijkheid geworden.
En vinyl tegels zijn weer heel iets anders
Je zult merken dat we het niet over vinyl hadden toen we kunstmatige tegels bespraken. Daar is een reden voor! Vinyltegel is niet echt een tegel op zich. Het is een synthetisch vloer materiaal dat soms de vorm van een tegel heeft. Dus hoewel vinyltegel een van de beste soorten vinyl vloerbedekking is, beschouwen we het niet als een βechteβ tegel zoals porselein of steen.
Tegelvloeren vs. laminaat plaatsen
Hoe installeer je tegelvloeren?
Dit is een lastige. Tegel is niet de gemakkelijkste vloerbekleding om te leggen. Omdat tegels rechtstreeks op je ondervloer bevestigd worden, moet die ondervloer perfect vlak zijn. Bovendien moeten de tegels zelf met afstandhouders gelegd worden om ervoor te zorgen dat ze allemaal op dezelfde afstand van elkaar liggen. En daarna moeten de tegels ook nog met elkaar gevoegd worden om een waterdicht oppervlak te krijgen.
Ook is voegen niet het gemakkelijkste proces ter wereld. Als je niet weet wat je doet, is het gemakkelijk om er een puinhoop van te maken en je mooie tegelvloeren te ruΓ―neren β het is dus gemakkelijk te begrijpen waarom tegels zoveel meer kosten om te plaatsen dan laminaat. Het is ook de reden waarom tegels leggen geen doe-het-zelf project is, tenzij je echt weet wat je doet. Vraag in plaats daarvan je plaatselijke vloerlegger; het bespaart je een enorme hoofdpijn.
We moeten er ook aan toevoegen: aangewakkerd door het voortdurende tekort aan vloerleggers zijn er de laatste tijd verbazingwekkende vorderingen gemaakt met doe-het-zelf vloerbekledingsproducten. Als je geΓ―nteresseerd bent in een doe-het-zelf vloer project maar ook echte porseleinen tegels wilt, kijk dan eens naar in elkaar te klikken tegelvloeren β ze zijn gemakkelijk te plaatsen (net als andere zwevende vloeren), maar met een fractie van de moeite.
Hoe installeer je laminaatvloeren?
Laminaatvloeren daarentegen zijn verhoudingsgewijs gemakkelijk te plaatsen. Bijna alle laminaat producten worden geleverd als klik-vast vloerbedekking, wat betekent dat ze in elkaar klikken met behulp van in elkaar grijpende groeven. Dit maakt van laminaat een βzwevende vloerβ β een vloer die niet op een ondervloer gespijkerd of gelijmd wordt.
En nee, zwevende vloeren zijn niet βgoedkoopβ of βslordigβ. Als je enig onderzoek gedaan hebt, weet je dat de meeste van de beste samengestelde houten vloeren die vandaag op de markt zijn meestal als zwevende vloeren verkocht worden, net als veel van de beste alternatieven voor een hardhouten vloer. Bijna elk merk van hardhouten vloeren maakt zwevende vloeren en als je goed onderzoek doet kun ook jij hier een goede deal uithalen en slim wat geld in huis besparen.
In elk geval: hoewel laminaat gemakkelijk te plaatsen is, is er wel een geschikte ondervloer voor nodig. Sommige laminaatvloeren vereisen een specifieke ondervloer om geluid te dempen; sommige vereisen een specifieke ondervloer om het gevoel onder de voeten te verbeteren; sommige worden geleverd met een ingebouwde ondervloer. In principe wordt je onderlaag gedicteerd door het specifieke laminaat dat je koopt. Het is niet zo kant-en-klaar als het plaatsen van tegels.
Conclusie
Laminaat is gemakkelijker te installeren, maar het vereist een ondervloer (terwijl dat voor tegels niet nodig is). Dat gezegd hebbende, ongeacht waar je terecht komt bij de tegel vs. laminaat vraag, moet je er zeker van zijn dat je een juiste ondervloer of ondervloer gebruikt. Anders zul je niet de resultaten krijgen die je wilt.
Duurzaamheid van tegelvloeren vs. duurzaamheid van laminaat
Hoe duurzaam is tegel?
Afhankelijk van het product kunnen tegels een van de duurzaamste vloeren zijn die er zijn. Als ze goed gevoegd zijn, zijn ze volledig waterdicht (al kunnen sommige tegels vlekken geven in stilstaand water). Zwaar voetverkeer, honden, dansen β geen van alle zal tegels doen wankelen. Bovendien is het een van de meest huisdiervriendelijke vloeren, omdat ze tegen krassen en deuken bestand zijn.
Het enige waar je je met tegels zorgen over hoeft te maken is afschilferen of barsten (hoewel dat sterk afhangt van de soort tegel die je koopt). Tegel is echt sterk, maar je moet er nog steeds geen koelkast op laten vallen. Gelukkig is een tegel die toch breekt gemakkelijk te vervangen β graaf de gebroken tegel gewoon uit en voeg er een nieuwe voor in de plaats!
Hoe duurzaam is laminaat?
Laminaat is ook een echt duurzame soort vloerbekleding. De meeste laminaatvloeren hebben een zeer harde slijtlaag die is ontworpen om deuken en krassen te voorkomen. Daarom is laminaat ook een uitstekende vloer voor huizen met huisdieren en kinderen! Maar zoals we al eerder zeiden, zijn laminaatvloeren gemiddeld na 10-25 jaar versleten (afhankelijk van het specifieke product dat je koopt en het verkeer dat er op komt).
Bovendien β en we kunnen dit niet genoeg benadrukken β is laminaat geen waterdichte vloerbekleding. Als je een hoop water op je laminaatvloer morst (of als je hem ergens met een super hoge luchtvochtigheid legt) zal hij opzwellen en kromtrekken tot een absolute puinhoop. Plus, als je er iets super zwaars op laat vallen (of er een heel zwaar meubelstuk op legt) kan laminaat indeuken.
Conclusie
Zowel tegels als laminaat zijn prima vloeren voor drukke huishoudens; ze zijn allebei duurzaam, ze zijn allebei krasbestendig, en ze zijn allebei bestand tegen water. Maar: alleen tegels zijn waterdicht. Bovendien zal niets anders een tegelvloer aantasten dan het barsten van een hele tegel β terwijl laminaat door zware meubels kan worden ingedeukt.
Tegelvloeren vs. laminaat onderhouden
Tegel onderhouden
Tegel is relatief gemakkelijk te onderhouden. Zoals altijd hangt het af van de soort tegel die je koopt, maar in het algemeen kunnen tegels gedweild, geschrobd, noem maar op worden. Sommige soorten tegels moeten periodiek opnieuw verzegeld worden (cement, bijvoorbeeld), maar sommige niet. Zolang je het voegsel schoon en verzegeld houdt, kunnen je tegelvloeren eeuwig meegaan.
Hoe laminaat onderhouden
Laminaat is ook vrij gemakkelijk te onderhouden. In tegenstelling tot tegels hoef je je geen zorgen te maken over opnieuw sealen. Maar je moet wel oppassen dat je het niet nat dweilt (want het is niet waterdicht) en er alleen bepaalde schoonmaakmiddelen op gebruikt (sommige kunnen door de slijtlaag heen vreten). Maar zoals altijd hangen de bijzonderheden af van het specifieke product dat je kiest.
Tegel repareren vs. laminaat repareren
Laminaat is misschien gemakkelijker te plaatsen, maar tegel is veel gemakkelijker te repareren. Denk eens na: als je een tegel beschadigt, kun je hem er gewoon uithakken en een nieuwe inmetselen! Maar als je een laminaat plank beschadigt, moet je de hele vloer tot aan de muur verwijderen β omdat de planken met een klikverbinding aan elkaar vast zitten.
Conclusie
Wat onderhoud betreft staat het debat over tegels vs. laminaat vrijwel gelijk. Zeker, tegel vergt iets meer zorg en aandacht, maar is ook veel gemakkelijker te repareren als er iets mee gebeurt.
Tegelvloeren versus laminaat: Welke vloer voelt beter aan?
Tegel kan kil zijn
Het is waar: tegel kan warmte absorberen of een beetje kil worden. Maar als je in een warm klimaat woont, is dat waarschijnlijk een groot pluspunt, vooral als je tegels als vloerbedekking voor de serre gebruikt.
En natuurlijk kun je altijd een paar vloerkleden of tapijttegels neerleggen als je gevoelige voeten hebt.
Laminaat kan een beetje kunstmatig aanvoelen
Het hangt af van de specifieke vloer die je koopt, maar van sommige goedkopere laminaten is bekend dat ze een beetje plakkerig en kunstmatig aanvoelen onder de voeten. Houd daar rekening mee als je je vloermogelijkheden uitprijst!
Laminaat is flexibeler onder de voeten (ten goede of ten kwade)
Over het algemeen is laminaat wat flexibeler onder de voeten omdat het boven op een onderlaag βzweeftβ. Dat kan echter een voor- of een nadeel zijn, afhankelijk van de soort vloer die je mooi vindt!
Conclusie
Dit deel van het vraagstuk tegel vs. laminaat komt neer op persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen houden van een vloer die wat meegeeft, terwijl anderen juist van de stugheid van tegels houden. Sommige mensen willen een vloer die koel blijft in de hitte, terwijl sommige mensen een vloer willen die warm blijft. Het ligt helemaal aan je wensen en behoeften!
Beslissen tussen tegelvloeren en laminaat in specifieke kamers
Tegelvloeren of laminaat in keukens
Als je kiest tussen tegel en laminaat voor je keuken, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Het belangrijkste is: hoe nat wordt je keuken?
Kijk, we weten dat laminaatvloeren tegen af en toe morsen bestand zijn (en sommige merken beweren zelfs dat ze volledig waterdichte opties bieden). Maar: de meeste laminaatvloeren zijn niet helemaal waterdicht. Dat betekent dat er altijd een risico is dat er water in de ruimte tussen de vloer en de ondervloer/onderlaag eronder sijpelt. Dit is een van de veel voorkomende nadelen van zwevende vloeren, en het is wat wij in de vakwereld een βgrote afknapperβ noemen.
Anderzijds: hoewel tegels volledig waterdicht zijn, kunnen ze ook behoorlijk glad zijn als je geen product koopt met een hoge wrijvingscoΓ«fficiΓ«nt. En als je voor je keuken kiest tussen tegel en laminaat, zal dit een belangrijk punt van zorg zijn. Ons advies: praat met je plaatselijke vloeren handelaar over welk product voor jou het beste is.
Tegelvloeren of laminaat in badkamers
De voor- en nadelen van tegel en laminaat voor badkamers zijn grotendeels dezelfde als die voor keukens. Maar het grote verschil is dat je in de badkamer weet dat er water zal rondspatten. Daarom zijn zoveel badkamer vloeren betegeld!
Dus als je vastbesloten bent laminaat in je badkamer te gebruiken, kijk dan zeker naar laminaatmerken die beweren volledig waterdichte producten te bieden. Zulke opties zijn in ieder geval beter dan een houten vloer in de badkamer, dus je kunt hier gerust over zijn.
Tegelvloeren of laminaat voor kelders
Als dit een debat was tussen laminaat vs. houten vloeren voor je kelder, zou het een no-brainer zijn. Laminaat is veel minder gevoelig voor de vocht- en temperatuurwisselingen onder de vloer in een kelder dan massief hout dat is. Maar: tegels zijn even goed tegen hun taak opgewassen! In feite is de echte vraag, als het om de vloer van je kelder gaat, niet wat voor soort ondergrond je wilt β maar wat voor onderlaag je wilt. Dat is echt wat de levensduur van een keldervloer zal bepalen.
Conclusie
Terwijl tegels een volledig waterdichte vloerbekleding zijn, kan laminaat ook enigszins, of zelfs heel erg waterdicht zijn. Met dat in gedachten heeft geen van beide oppervlakken echt een enorm voordeel boven de andere, overal behalve in de badkamer. En als het om kelders gaat, gaat het meer om de onderlaag dan om het oppervlak.
Samenvatting
In de strijd van tegels of laminaat vloeren kunnen we niet anders dan⦠geen winnaar aanwijzen. Sorry! Als je op zoek was naar een definitief antwoord, kunnen we je niet helpen. Beide vloer mogelijkheden zijn op hun eigen manier fantastisch, en ze dienen elk een ander doel.
Als je iets zoekt dat lang meegaat, volkomen waterdicht is, en niet opziet tegen de hogere prijs of onderhoud, dan zijn tegels misschien de ondergrond voor jou. Als je iets waterafstotends zoekt, veelzijdig, en met minder zorgen over onderhoud of kosten, kijk dan eens naar laminaat!