Voor je meteen in de installatie van je laminaatvloer duikt, licht je jezelf een beetje voor. Als je de nodige stappen neemt om je voor te bereiden op de plaatsing van laminaat vloeren, dan zal het goed verlopen. Het installatieproces is niet ingewikkeld, alleen een proces dat tijd en geduld vraagt. Je geduld kan op de proef gesteld worden, maar je kunt echt zelf laminaat leggen. Lees onze lijst met de 9 grootste fouten die gemaakt worden bij het leggen van laminaat vloeren.
1. Verkeerde keuze van ondervloer
Een laminaatvloer vereist dat een ondervloer wordt gelegd vΓ³Γ³r de vloerbekleding wordt gelegd. Dit is vooral om je vloer te helpen “zweven” en ook om je vloer te beschermen tegen geluiden als je erop loopt. Er zijn verschillende ondervloeren op de markt, maar het belangrijkste wat je nu moet doen is een dampwerende ondervloer aanbrengen als je laminaat over een betonnen ondervloer legt. Dampwerende onderlaag beschermt je vloer tegen de normale waterdamp die door beton wordt uitgestoten. Vergeet bij het leggen niet elke rij dampscherm laminaat te overlappen.
2. Gebrek aan thermische acclimatisatie
Als deze eenvoudige stap overgeslagen wordt kun je grote bobbels in het midden van je kamer verwachten en gedwongen worden je vloer opnieuw te leggen. Laminaatvloeren zetten net als elke andere houten vloer uit en krimpen, zich aanpassend aan de omgeving. Bijvoorbeeld, koud laminaat naar een warme kamer brengen en meteen plaatsen, zelfs als je aanbevolen uitzettingsspleet laat, zal niet genoeg zijn om uitknikken te voorkomen. Het is erg belangrijk de temperatuur en de vochtigheid op je werkterrein op peil te houden. Houd de temperatuur op minimaal 18 graden en de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 65%. Het is belangrijk die 48 uur voor en na de plaatsing te handhaven.
3. Tik alleen op laminaat als de fabrikant het toelaat
De nieuwe generatie laminaat is zo geconstrueerd dat het in elkaar “klikt”. Het is niet nodig – tenzij de plaatsingsinstructie het voorschrijft – om een stootblok te gebruiken. Door planken tegen elkaar te slaan beschadig je het sluitsysteem en zal je vloer niet goed vastklikken.
4. Laminaat onder keukenkastjes leggen
Uitzettingsvoeg is nodig om knikken van de vloer te voorkomen. Tijdens winter en zomer zet je vloer uit en krimpt. Door je vloer met kastje samen te knijpen blokkeer je de vrije uitzetting van je vloer en het uiteindelijke effect van deze fout is grote bobbels op je vloer.
5. Onbedoeld plaatsen van verkeerde of defecte laminaatplanken
Inspecteer alle laminaatplanken vΓ³Γ³r de plaatsing om zeker te zijn dat ze het juiste patroon, de juiste stijl en de juiste kleur hebben en vrij zijn van zichtbare gebreken. Eenmaal verkeerd of beschadigd laminaat gelegd is het moeilijk te vervangen. Alle fabrikanten van laminaatvloeren zullen geen arbeidskosten of vervanging betalen op claims die worden ingediend voor materialen die met duidelijk zichtbare gebreken zijn geΓ―nstalleerd. Als je na het openen van 3 dozen laminaat een probleem ontdekt, ga dan niet verder met de installatie en neem contact op met je materiaalleverancier voor hulp.
6. Niet genoeg vrije ruimte rond de omtrek van de kamer
Zeer veel voorkomende installatiefout. Laminaatvloeren zijn ontworpen om als “zwevende vloer” gelegd te worden – ze worden dus niet vastgespijkerd of vastgelijmd aan de ondervloer en werken als één grote “pannenkoek” die uitzet en krimpt bij veranderingen in temperatuur/vochtigheid. Ook rond de deurstijlen, buizen, overgangslijsten enz. is speling erg belangrijk. Niet aan deze eis voldoen kan de vloer doen knikken.
7. Laminaatvoegen op watergevoelige plaatsen niet afdichten
Laminaatvloeren worden aanbevolen voor woonruimten zoals keukens, woonkamers, eetkamers en badkamers, maar het volgen van speciale leginstructies is vereist bij het leggen van laminaatvloeren in natte ruimten. In de meeste gevallen is het oppervlak van laminaatvloeren bestand tegen water, maar het is erg belangrijk te voorkomen dat er water of vocht onder de vloer komt.
8. Installeren op oneffen ondervloer
De kwaliteit van je ondervloer speelt een heel belangrijke rol bij de prestaties van laminaatvloeren. Veel oudere huizen hebben een onvolmaakte ondervloer en te dik laminaat leggen is dan gewoon een verkeerde beslissing. Wat zal er gebeuren? Je laminaatvloer zal op en neer buigen, zich aanpassend aan je oneffen ondervloer en het eindeffect zal zijn: beschadigd sluitingssysteem, microspleten tussen de planken en slechte vloerprestaties. Ideaal is als je vΓ³Γ³r de aankoop van laminaat de kwaliteit van je ondervloer kunt controleren en dan een adequate beslissing kunt nemen. Dikker laminaat leggen voegt waarde en duurzaamheid toe, maar het belangrijkste is dat het het sluitsysteem steviger maakt. Maar als je ondervloer grote problemen heeft, verwacht dan niet dat 10 mm dik laminaat het wel zal verhelpen. Helaas moet je eerst je ondervloer repareren om ten volle van je nieuwe vloer investering te kunnen genieten.
9. Laminaat spijkeren
Een juiste uitzettingsvoeg is nodig zodat je laminaatvloer in de loop van de seizoenen vrij kan uitzetten en krimpen. Door je werk aan je vloer vast te spijkeren blokkeer je de vrije uitzetting van je vloer en het uiteindelijke effect van deze fout is geknikte vloer.