Verlichting kan een grote aankoop zijn – een nieuwe armatuur is semi-permanent, kan prijzig zijn en is een stuk van je huis waarvan je zeker wilt zijn dat je het precies goed krijgt. Met andere woorden, het is niet het gemakkelijkste product om ongezien op het internet te kopen. Je vindt misschien een ontwerp dat je mooi vindt, maar de vele afwerkingen, materialen, kleuren en maten die beschikbaar zijn kunnen het als een gok doen aanvoelen. Hier zijn een paar aanwijzingen die zullen helpen om je aankoop met vertrouwen te doen verlopen.
1. Ken het bedrijf goed
Er is een eindeloos aantal online winkels waar je van alles kunt kopen en je hebt vast wel eens horrorverhalen gehoord over winkels die niet helemaal legitiem zijn. Je zult er zeker van willen zijn dat je werkt met een bedrijf dat een goede staat van dienst en reputatie heeft. De site zelf kan een goede aanwijzing zijn. Let op de industriestandaard en de certificeringen van online verkopers, die vaak meteen op de website worden getoond.
Zorg dat je alle belangrijke details kent voor je uitcheckt. Retourbeleid, verzendkosten, vrachtbeleid en meer kunnen van bedrijf tot bedrijf verschillen. Het beleid moet allemaal gemakkelijk op de website te onderscheiden zijn, maar aarzel niet om een ondersteuningslijn te bellen als je vragen hebt. Wij raden zelf Delampenbaas.nl als betrouwbare site voor het bestellen van online verlichting.
Beantwoord voor jezelf een paar vragen voordat je gaat winkelen, zoals:
2. Ga goed na wat je precies zoekt
- Een lamp, zeker-maar weet je ook wat voor soort? Een kroonluchter of een hanglamp? Inbouw- of railverlichting?
- Van welke uitstraling hou je?
- Zoek je een blikvanger, of iets strak en subtiel?
- Wat vind je niet mooi?
- Is er een afwerking die je wilt vermijden? Een stijl waarvan je weet dat die niet zal werken?
- Welke functie heb je nodig?
- Heb je bijvoorbeeld een bepaalde helderheid of verstelbaarheid nodig?
- Wat wil je uitgeven?
Om deze antwoorden te vinden, besteed je tijd aan het zoeken naar afbeeldingen van ruimtes die je mooi vindt. Denk na over eventuele beperkingen of eisen waarmee je werkt. Beperk je tot een paar afwerkingen die je verkiest. Er kunnen duizenden verlichtingsarmaturen in een bepaalde categorie zijn, dus hoe meer je plant, hoe beter je voorbereid bent om te vinden wat je echt nodig hebt, of zelfs om hulp te vragen om er te komen.
Ken je maten! Dit is van cruciaal belang voor een geslaagde winkelervaring. Als je winkelt voor een kaptafelverlichting, ken dan de afmetingen voor de spiegel, de kaptafel en de muur waar hij geplaatst wordt. Voor een eetkamer armatuur, meet je de tafel en de algemene afmetingen van de kamer. En weet altijd je plafondhoogte.
3. Vraag om hulp
Klantenservice en verkopers zijn er om je te helpen. Een goede online winkelier zal zijn best doen om je op de artikelpagina’s zo veel mogelijk details te geven. Maar als er een detail is dat je niet kunt vinden, aarzel dan niet om via e-mail, chat of telefoon contact op te nemen met de winkel om het uit te zoeken.
Bovendien kan een goede verkoper een wereld van verschil maken. Als je er een vindt met wie het “klikt”, blijf dan bij hem of haar als je werkt aan een project op langere termijn met meerdere fasen. Hij of zij kan de beste bron zijn om een bepaalde look te vinden, een ruimte op elkaar af te stemmen of zelfs alleen maar de details en inside tips te krijgen die ervoor zorgen dat je precies vindt wat je nodig hebt. En ze helpen je graag bij het vinden van alles, van een eenmalige tafellamp tot het plannen van de verlichting voor een heel huis.
Als je twijfelt over een kleur, afwerking of materiaal, vraag dan je verkoper of er een monster beschikbaar is. Vaak kunnen ze je een staal sturen.
4. Plan en visualiseer
Als je een paar ideeΓ«n en armaturen hebt gevonden die je bevallen, haal dan even adem voor je op de kassaknop klikt. Impulsaankopen kunnen leuk zijn, maar ze zijn niet erg effectief.
Denk na over de materialen. Je zou bijvoorbeeld dol kunnen zijn op een kristallen kroonluchter in je keuken, maar het schoonmaken van die kristallen kan natuurlijk ook niet ideaal zijn.
Denk na over kleurtemperaturen. Als je niet 100 procent zeker weet wat je nodig hebt, haal dan een paar lampen in de kleurtemperaturen die je op het oog hebt en probeer ze uit in een tafel- of staande lamp om er zeker van te zijn dat ze in je ruimte en met je kleuren werken.
Niet zeker over de grootte? Doe een trucje van de ontwerpers en maak een mock-up. Gebruik karton om de algemene afmetingen van de lamp te maken en houd het vast of hang het in de ruimte om je te helpen de schaal te visualiseren. Voor wand- en inbouwverlichting is blauw schilderstape een snelle manier om je de grootte van een armatuur in je ruimte voor te stellen.
5. Ken je tijdlijn
Dit is misschien wel de belangrijkste. We zijn allemaal online shoppers en we hebben allemaal ons deel van teleurstellingen en vertragingen gehad. Als je online verlichting koopt, zorg dan voor de juiste hoeveelheid tijd om je project op schema te houden. Terwijl veel artikelen binnen een week of twee kunnen worden verzonden, worden sommige lampen op bestelling gemaakt of wereldwijd verzonden, zodat een langer tijdsbestek nodig kan zijn. Als je een kritieke tijdlijn hebt, zorg dan dat je samenwerkt met een verkoper die je kan helpen iets te vinden dat binnen je schema past.
Glas is een favoriet materiaal bij lampen. Hoewel het verzenden van zulke voorwerpen sneller en veiliger is dan ooit, kunnen er ongelukken gebeuren. Inspecteer je armaturen zodra ze aankomen om zeker te zijn dat er geen oppervlakkige of structurele schade is. En als dat wel zo is, meld het dan meteen aan de winkelier om een vervanging op gang te krijgen.
Zoals bij veel huisaankopen gaat het bij het online kopen van verlichting om een beetje onderzoek en ondersteuning. Als je de tijd neemt om je bij het begin te laten inlichten, zul je je nog vele jaren goed voelen over je aankoop.