We weten allemaal dat LEDβs veel beter voor het milieu zijn dan gloeilampen. Maar dat betekent nog niet dat jij ook overtuigd bent om die overstap te maken. Als je nog steeds twijfelt tussen een LED en een gloeilamp, zijn hier zeven dingen die je moet weten voordat je op LED-verlichting overschakelt.
De overstap naar LEDβs is eenvoudiger dan je denkt
Om van de voordelen van LED te kunnen profiteren zonder al jouw bestaande armaturen te moeten vervangen, hoef je alleen al jouw ingeschroefde gloeilampen te vervangen door inschroefbare LED-lampen. Zorg ervoor dat je de gloeilamp door een vergelijkbare LED vervangt, die de prestaties van de vorige lamp evenaart. Je kan uiteraard ook voor led strip verlichting kiezen dat vrij makkelijk te installeren is.
LED-verlichting gaat lang mee en dat bespaart jou geld
In eerste instantie lijkt het er misschien niet op dat LED’s een lucratieve vervanging zullen worden. Ze zijn duurder dan gloeilampen, maar de prijzen dalen wel. En de manier waarop je erover moet nadenken, is dat LEDβs meer een langetermijninvestering zijn. Hoewel de initiΓ«le kosten dus misschien iets hoger zijn, is de terugverdientijd echt de moeite waard. Als je bijvoorbeeld β¬ 15 besteedt aan een 60 Watt equivalent LED-lamp, betaalt zich dat binnen een paar jaar terug.
Uiteindelijk stelt de technologie achter LEDβs – de diodes zelf, de warmteafvoer enzovoort – ze in staat om veel langer dan gloeilampen mee te kunnen gaan. Sommige LEDβs kunnen, in tegenstelling tot de levensduur van ongeveer twee jaar voor gloeilampen, bij een gemiddeld gebruik twee decennia (of zelfs langer) meegaan voordat ze beginnen te dimmen. LEDβs ervaren ook een meer geleidelijke achteruitgang dan het plotselinge springen van de lamp, dat bij gloeilampen wordt ervaren.
Dan is er ook nog de hoeveelheid energie die je bespaart. Als je slechts één gloeilamp door een LED hebt vervangen, wordt er aangenomen dat je het energieverbruik met 70-90% zult verminderen. Hiermee kun je gedurende de levensduur van de gloeilamp tussen de ⬠30 en ⬠80 besparen op jouw energierekening.
Denk overigens ook aan bijvoorbeeld tuinlampen solar om ook in je tuin LED verlichting te installeren en heel veel geld te besparen.
LEDβs verbruiken veel minder energie
De LED-verlichting zet, in tegenstelling tot gloeilampen, 95% van de verbruikte energie om in licht; gloeilampen zetten slechts 10% van de energie om in licht. De resterende 90% van de energie wordt als warmte verspild.
Niet alle LED’s zijn hetzelfde gemaakt
Wil je echt wat dieper ingaan op de details van LEDβs? Een geweldige plek om te beginnen is Energy Star. Je kunt in hun database zoeken en tal van producten vinden die ze uitvoerig hebben getest en die het iconische Energy Star-label verdienen.
LED’s zijn flexibeler met lichtrichting
Gloeilampen schijnen vanuit alle hoeken licht, waardoor het moeilijk is om dat licht te richten. LED-verlichting is gericht, zodat je het licht beter kunt richten waar het nodig is.
LED’s hebben een reeks kleurtemperaturen
LED’s zijn er in verschillende kleurtemperaturen. Elke gloeilamp heeft een correlated color temperature (CCT), die overeenkomt met de Kelvin (K) temperatuurschaal. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en geler het licht is. Hoe hoger de Kelvins, hoe koeler en blauwer het licht.
Bepalen welke lichtkleur je waar moet gebruiken, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Lichtkleuren die βnatuurlijk witβ of βkoel witβ zijn, zijn goede keuzes als algemeen omgevingslicht. Ze werken ook goed voor de keuken. Blauwer, meer natuurlijk licht of ‘daglicht’ lampen zijn het meest geschikt als leeslamp naast het bed.
LED’s zijn dimbaar
De meeste LED’s zijn dimbaar, maar de kwaliteit van de LED-driver en de compatibiliteit met de besturing zijn echter twee factoren, die uiteindelijk de dimprestaties bepalen. Niet alle LED’s zullen met jouw huidige dimmerschakelaar compatibel zijn, dus wees voorbereid op een beetje uitproberen. Hoewel dimmen technisch mogelijk is, moet je goed bekijken of alles compatibel is en naar jouw normen zal werken.