Thuiswerken is de afgelopen jaren geïntegreerd in de werkweek, en hoewel het voor veel flexibiliteit zorgt en reistijd scheelt, kun je ook meer lichamelijke klachten hebben dan ervoor. Met name toen er zo abrupt thuis gewerkt moest worden gebeurde dat nog veelvuldig gewoon aan de keukentafel. Niet zo fijn voor je nek en rug. Een juist matras en daarmee een goede nachtrust kunnen helpen om klachten te verlichten.
De oorzaak van klachten
Klachten in de nek en rug ontstaan voornamelijk door een slechte (werk)houding. Bijvoorbeeld als je langdurig gebogen zit of er constant spanning op staat. Ook door stress kunnen nek- en rugklachten ontstaan – spieren zijn gespannen en pijnlijk.
Een matras kiezen
Een juist matras en een ontspannen slaaphouding kunnen veel doen in het herstellen en voorkomen van klachten. Bij een juist matras is je lichaam goed ondersteund, waardoor het ’s nachts ook goed kan ontspannen. Het beste is om in zo’n natuurlijk mogelijke houding te slapen. En welk matras is dan het beste? Er is niet één matras dat lichamelijke klachten helpt te verminderen of te voorkomen, het heeft ook te maken met jouw voorkeur. Ieder lichaam is tenslotte anders.
Je kunt matrassen grofweg onderscheiden in twee soorten: verenmatrassen en schuimmatrassen. Een schuimmatras is als vanzelf wat zachter dan een verenmatras, die een wat stevigere ondersteuning geeft. Kies je bijvoorbeeld voor een traagschuimmatras, zal dit naar je lichaam vormen en je zo op een natuurlijke manier ondersteunen. Als je zelf wat langer bent, is het om ontspannener te kunnen liggen de overweging waard je matras hierop aan te passen. Zo is een matras 160×210 cm zo’n twintig centimeter langer dan een standaard matras.
De juiste slaaphouding
Als je het juiste matras voor jouw lichaam hebt gevonden, is het ook van belang dat je wat aandacht besteedt aan je slaaphouding. Je hebt waarschijnlijk een voorkeur voor je rug, zij, of buik. Nu is slapen op je buik sowieso niet zo’n handig idee, omdat je nek dan onnatuurlijk gedraaid is, en hier krijg je last van. Als je op je zij slaapt, is het belangrijk dat ook je kussen, net als het matras ondersteuning biedt. Als je een iets dikker kussen hebt, liggen je ruggenwervels rechter en zo is je lichaam goed ondersteund.
De allerbeste slaaphouding om klachten te verminderen, is slapen op je rug. Zorg er hierbij wel voor dat dan je kussen juist niet te hoog is, om te voorkomen dat je nek veel hoger ligt dan de rest van je lichaam.