Als je bank een afdankertje is, dan heb je aan de ene kant geluk gehad want je hoefde niet de moeite te doen of de kosten te dragen om een nieuwe te kopen. Maar aan de andere kant past hij waarschijnlijk niet bij je levensstijl, kamerindeling of inrichting.
Weeg bij het winkelen voor bekleding je opties af op kleuren, texturen, patronen, prijs en onderhoudseisen.
Op een gegeven moment moeten we allemaal lang nadenken over de aanschaf van een nieuwe loungeset, maar waar begin je eigenlijk?
1. Ken je behoeften


Om te beginnen schrijf je een lijst op van de dingen die je niet leuk vindt aan je huidige loungeset – maak notities over welke verschillende functies je zou verkiezen. Denk na over de behoeften van je gezin en je persoonlijke stijl.
2. Meet op
Pak een meetlint, potlood en een stuk papier, en schets dan een plattegrond van de kamer waarin je nieuwe loungeset komt te staan. Houd bij het bepalen van de optimale grootte rekening met hoe je je in de ruimte zou bewegen en ook met hoeveel mensen er zouden moeten zitten.
Vergeet niet de tekening en het meetlint mee te nemen als je gaat winkelen.
3. Kies je bekleding
Als je een bank mooi vindt met diepe knopen, kijk dan of ze stevig ingenaaid zijn en op gelijke afstand van elkaar.
Weeg bij het winkelen voor bekleding je keuzemogelijkheden af op kleuren, texturen, patronen, prijs en onderhoudseisen. Vergeet ook je levensbehoeften niet, als je bijvoorbeeld kinderen hebt, is een loungeset bekleed met witte stof zeker niet het antwoord!
4. Check het frame


Vraag naar het inwendige frame van de loungeset – het moet gemaakt zijn van een duurzame kwaliteit materiaal die bestand is tegen langdurig gebruik. Je moet ook niet kunnen voelen dat het frame door de kussens en de stof steekt. Het is aan te raden om hem op te pakken om het gewicht te peilen en overal te voelen of er bobbels, hobbels of wiebelende armleuningen zijn.
5. Test de kussens goed
Je kussens moeten stevig zijn, want je wilt niet dat ze inzakken of na verloop van tijd hun vorm verliezen, maar ze moeten ook zacht en behaaglijk zijn.
6. Check de details
Als je een loungeset mooi vindt met diepe knopen, kijk dan of ze stevig ingenaaid zijn en op gelijke afstand van elkaar. Zit het stiksel goed vast of trekt het op sommige plaatsen? Passen de poten bij de rest van de stijl van je tuin en zijn ze stevig? Als de stof een patroon heeft, is dat dan gecentreerd en sluit het aan op de naden? Ga na met wat voor garantie de loungeset geleverd wordt.
7. Test zoveel mogelijk verschillende loungesets


Het is aan te raden om op zoveel mogelijk loungesets te gaan zitten, en zelfs zover te gaan dat je je voeten optilt en gaat liggen. Hij zegt erop te letten dat de bank je benen, rug en nek ondersteunt in alle posities waarin je graag lounget. Als je lang bent, heb je misschien een bank nodig met een hogere rugleuning en diepere zittingen, bijvoorbeeld.
8. Prijspunten
Je betaalt best meteen iets meer, om een loungeset te garanderen die comfortabel is en er nog jaren goed uitziet.
Ga op een avond zitten en bereken je budget – je wilt jezelf niet te veel uitrekken, maar het is aan te raden de beste kwaliteit loungeset te kopen die je je op dat moment kunt veroorloven.
Een loungeset is een grote investering, en het oude adagium “je krijgt waar je voor betaalt” geldt hier. Als zodanig betaal je best vanaf het begin iets meer, om een loungeset te garanderen die comfortabel is en er nog jaren goed uitziet.
9. Service van topklasse
Kijk ook naar het niveau van de dienstverlening – je wilt een sofa kopen bij een bedrijf dat je niet alleen helpt de best mogelijke keuze voor je behoeften te maken, maar er ook voor je zal zijn nadat je je zuur verdiende geld hebt overhandigd.
Het winkelen voor je perfecte loungeset hoeft niet stressvol te zijn, in feite kun je, gewapend met deze checklist van waar je op moet letten, een beetje plezier beleven aan het proces.