Dagelijks worden magazijnmedewerkers aan verschillende gevaren blootgesteld, waaronder het vallen van gevaarlijke hoogten of het oplopen van verwondingen, die worden veroorzaakt door het verkeerd gebruik van zware machines. De lijst met mogelijke ongevallen, die er kunnen plaatsvinden, is talrijk en als gevolg daarvan staan magazijnen bekend als één van de meest gevaarlijke werkplekken.
Er zijn echter adequate veiligheidsmaatregelen die kunnen worden getroffen om ervoor te zorgen dat je werknemers minder worden blootgesteld aan gevaar. Hieronder staan vijf cruciale veiligheidsartikelen, die in je magazijn zouden moeten worden gebruikt.
1. Etiketten en bewegwijzering
Magazijnmedewerkers kunnen zichzelf beter beschermen als ze precies weten waarmee ze werken. Alles in het magazijn, van machines tot kratten, moet duidelijk worden geïdentificeerd. Etiketten moeten de inhoud van een doos, de bestemming en eventuele andere nuttige waarschuwingen meteen kunnen aangeven. Sommige etiketten geven de juiste opslagtemperaturen aan of geven instructies voor het veilig hanteren van het product zoals bijvoorbeeld een wikkelfolie houder.
Ook moet elk gebied binnen het magazijn worden geïdentificeerd met de juiste bewegwijzering. Borden moeten aangeven wie er wel en wie er geen toegang heeft en aangeven waar roken wel of niet is toegestaan. Waar verkeer mag rijden, moet ook duidelijk worden aangeduid, samen met waarschuwingen over brandbare en/of gevaarlijke materialen. Bewegwijzering moet nooduitgangen aangeven en helpen bij het lokaliseren van brandblussers.
2. Beschermrails en antislipband
Valpartijen komen relatief vaak voor in een magazijn. Medewerkers kunnen van hijsapparatuur of van hoge opslagplanken vallen. Met zoveel open ruimte en verhoogde opslag moeten werknemers worden beschermd tegen allerlei soorten van vallen. Een magazijn moet grondig worden geïnspecteerd op mogelijk gevaarlijke gebieden, zodat die gebieden correct kunnen worden geëtiketteerd.
Even belangrijk zijn de barrières, die fysiek voorkomen dat werknemers vallen. Vangrails zijn een primair onderdeel van de veiligheidsuitrusting en het kan levens redden. Ze moeten in elke ruimte van het magazijn, waar vallen een risico is, worden geplaatst. Een vergelijkbare oorzaak van letsel is uitglijden. Zorg ervoor dat trappen, richels en hellingen zijn bekleed met antislipband. Gebruik als een extra veiligheidsmaatregel ook veiligheidsmatten.
3. Persoonlijke veiligheidsuitrusting
Magazijnmedewerkers moeten van top tot teen goed worden beschermd. Ze moeten beschermd zijn tegen stoten en in sommige gevallen beschermd zijn tegen chemische brandwonden. Een persoonlijke veiligheidsuitrusting kan en moet in veel gevallen helmen, gezichtsbescherming, oogbescherming, gehoorbescherming, ademhalingsbescherming, handschoenen, vesten en kniebeschermers omvatten.
Een goede ergonomie is ook belangrijk voor werknemers, die verantwoordelijk zijn voor het verplaatsen van zware lasten en het bedienen van zware machines. Industriële vloermatten met schokabsorberende eigenschappen kunnen de belasting van de knieën, de enkels en de schenen van magazijnmedewerkers verminderen. Alle werknemers moeten ook worden getraind in correct tillen zodat er geen onnodige druk op hun rug wordt gelegd. Geef werknemers de mogelijkheid om hulp te zoeken wanneer dat nodig is en wees alert op hun uithoudingslimieten.
4. Automatische systemen
Het wordt steeds gebruikelijker dat er op alle industriële werkplekken – inclusief magazijnen – met automatische zogenaamde lockout/tagout-systemen wordt gewerkt. Lockout/tagout verwijst naar een programma waarmee een machine in geval van nood kan worden uitgeschakeld of waarmee de toegang in eerste instantie wordt geblokkeerd. Diverse lockout/tagout-producten, zoals groepsvergrendelingsapparaten, blokkeren de toegang tot elektrische apparatuur.
Veel apparaten zorgen er in de eerste plaats voor dat een machine niet meer start, zodat de machine veilig kan worden onderhouden.
5. EHBO-doos
Alle werkplekken moeten zijn uitgerust met een uitgebreide EHBO-doos en magazijnen zijn daar zeker geen uitzondering op. Vanwege de grotere kans op het oplopen van letsel op de werkplek in magazijnen, wordt aanbevolen dat deze faciliteiten meerdere dozen hebben en dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn. Gezien de grootte van sommige magazijnen, moeten de dozen ook draagbaar zijn.
De EHBO-doos moet een breed scala aan hulpmiddelen bevatten, zoals verband, plakband, pads, reukzouten, een coldpack, antiseptische doekjes, een oogdouche, aspirine, brandwondenspray, katoenen verband en gaas, handschoenen, een schaar en een pincet. Natuurlijk moet elke doos ook gedegen gebruikersinstructies bevatten. Uit voorzorg dienen medewerkers zich vertrouwd te maken met de inhoud van de doos en te weten hoe ze deze moeten gebruiken. Ook moeten ze weten hoe ze in geval van nood een ambulance kunnen waarschuwen.