Soms is het moeilijkste aan geld sparen om gewoon te beginnen. Deze stap-voor-stap handleiding kan je helpen een eenvoudige en realistische strategie te ontwikkelen, zodat je kunt sparen voor al je korte- en langetermijndoelen.
1. Leg je uitgaven vast
De eerste stap om te beginnen met geld besparen is uit te zoeken hoeveel je uitgeeft. Houd al je uitgaven bij – dat betekent elke koffie, huishoudelijk artikel en geldelijke fooi, maar ook de gewone maandelijkse rekeningen zoals een mobiel abonnement. Noteer je uitgaven op een manier die voor jou het gemakkelijkst is – potlood en papier, een eenvoudig spreadsheet of een app. Als je je gegevens hebt, orden je de cijfers naar categorieΓ«n, zoals benzine, boodschappen en hypotheek, en tel je elk bedrag op. Gebruik je creditcard- en bankafschriften om er zeker van te zijn dat je alles hebt meegerekend.
2. Neem sparen in je budget op
Nu je weet wat je in een maand uitgeeft, kun je beginnen met het maken van een budget. Je budget moet laten zien wat je uitgaven zijn in verhouding tot je inkomen, zodat je je uitgaven kunt plannen en overbesteding kunt beperken. Houd zeker rekening met uitgaven die regelmatig voorkomen maar niet elke maand, zoals auto-onderhoud. Neem een spaar categorie in je budget op en streef ernaar een bedrag te sparen dat aanvankelijk comfortabel voor je voelt. Plan om je spaargeld uiteindelijk op te voeren tot 15 Γ 20 procent van je inkomen.
3. Zoek manieren om te bezuinigen
Als je niet zoveel kunt sparen als je zou willen, is het misschien tijd om op je uitgaven te bezuinigen. Ga na aan welke niet-essentiΓ«le zaken, zoals amusement en uit eten gaan, je minder kunt uitgeven. Zoek naar manieren om ook op je vaste maandelijkse uitgaven te besparen, zoals je autoverzekering of je mobiele telefoonabonnement.
4. Stel spaardoelen
Een van de beste manieren om geld te besparen is een doel te stellen. Begin met na te denken over waar je voor zou willen sparen – zowel op korte termijn (één tot drie jaar) als op lange termijn (vier of meer jaar). Schat dan hoeveel geld je nodig zult hebben en hoe lang het je zou kunnen kosten om het te sparen.
5. Bepaal je financiΓ«le prioriteiten
Na je uitgaven en inkomsten zullen je doelen waarschijnlijk de grootste invloed hebben op hoe je je spaargeld verdeeld. Als je bijvoorbeeld weet dat je in de nabije toekomst je auto zult moeten vervangen, kun je nu al beginnen geld weg te leggen voor een auto. Maar vergeet je langetermijndoelen niet – het is belangrijk dat je planning voor je pensionering niet ondergeschikt wordt gemaakt aan korte termijn behoeften. Als je leert hoe je je spaardoelen in volgorde van prioriteit kunt rangschikken, kun je een duidelijk idee krijgen van hoe je je spaargeld moet verdelen.
6. Kies de juiste tools
Er zijn veel spaar- en beleggingsrekeningen die geschikt zijn voor korte- en langetermijndoelen. En je hoeft er niet maar één uit te kiezen. Bekijk alle opties zorgvuldig en houd rekening met saldo minima, kosten, rente, risico en hoe snel je het geld nodig zult hebben, zodat je de mix kunt kiezen waarmee je het beste voor je doelen kunt sparen.
7. Maak sparen automatisch
Bijna alle banken bieden automatische overschrijvingen tussen je betaal- en spaarrekeningen. Je kunt kiezen wanneer, hoeveel en waar je geld overmaakt, of zelfs je directe storting splitsen zodat een deel van elk loonstrookje rechtstreeks naar je spaarrekening gaat.
8. Zie je spaargeld groeien
Bekijk je budget en controleer elke maand je vorderingen. Dat zal je niet alleen helpen je aan je persoonlijke spaarplan te houden, maar ook om problemen snel op te sporen en te verhelpen. Inzicht in hoe je geld kunt sparen kan je zelfs inspireren om meer manieren te vinden om te sparen en je doelen sneller te bereiken.