Het kopen van meubels van bijvoorbeeld MeubelleeuwΒ moet leuk en opwindend zijn en mag zeker niet te vergelijken zijn met een bezoekje aan de tandarts. Maar voor veel huiseigenaren is dat precies het gevoel dat ze hebben als ze banken, stoelen, tafels en accessoires moeten gaan kopen.
We zullen je alles vertellen wat je moet weten en echt⦠het hoeft niet zo verschrikkelijk te zijn. Met een beetje planning en voorbereiding plus wat onderzoek kun jij ook van het aankoopproces van meubels genieten, als jij je lekker op die nieuwe bank nestelt. Volg deze acht eenvoudige stappen en jouw zoektocht naar meubels zal niet al te veel stress opleveren.
1. Stel een budget vast
Wat je je kunt veroorloven, is voor elk decoratieproject het allerbelangrijkste en het kopen van meubels is daarop natuurlijk geen uitzondering. Budgettering wordt zelfs nog belangrijker tijdens het kopen van meubels, aangezien grote stukken – banken, fauteuils, stoelen en tafels – vaak het duurste onderdeel van elk decoratieproject zijn. Kijk dan ook bijvoorbeeld naar volledige eetkamer sets, omdat je daarop meestal geld kan besparen in plaats van de meubels los te kopen.
Door vroeg in het proces al een budget vast te stellen, kun jij je uiteraard concentreren op wat je je kunt veroorloven. Maar als je eenmaal leert hoe je de kwaliteit moet beoordelen, helpt het je ook om de beste waarden binnen jouw prijsklasse te kunnen vinden.
Factoren die van invloed zijn op de kosten zijn onder meer:
- Ontwerp: origineel, reproductie of bewerking?
- Materialen: echt hout, fineer of een simulatie?
- Productie: handgemaakt of in massa geproduceerd?
- Detaillering: met de hand gesneden of in kunststof gegoten?
- Verzending en opslag: voorgemonteerd of klaar om thuis te worden gemonteerd?
2. Scheid wensen van behoeften
Nadat je een budget hebt bepaald, moet je gaan bedenken waaraan jij jouw geld wilt besteden. De kans is groot dat jouw lijst met βwensenβ behoorlijk lang zal zijn. Beperk het door het te vergelijken met een βbehoeftenβ lijstje. Het vervangen van een kapotte stoel is waarschijnlijk een noodzaak, het kopen van die mooie eetkamerset, die je in de aanbieding zag, is waarschijnlijk een behoefte.
Het belangrijkste voor het stellen van prioriteiten is te beseffen dat je niet alles tegelijk nodig hebt. Denk lang en goed na bij het maken van jouw prioriteitenlijst. Kun je leven met je oude keukenmeubels terwijl je de grote kamer een opknapbeurt geeft? Wil je jouw slaapkamer liever in een oase veranderen voordat je je concentreert op algemene ruimtes zoals de keuken en de eetkamer? Of zijn de recreatieruimte en andere veelgebruikte ruimtes belangrijker?
Wat je ook besluit, onthoud dat meubels met klassieke lijnen en eenvoudige stoffen nooit uit de mode zullen raken en dat betekent dat jij je nieuwe kamer in de loop van vele maanden of zelfs jaren kunt samenstellen.
3. Beoordeel jouw levensstijl
Hoe jij jouw meubels gebruikt, is één van de belangrijkste overwegingen. Als je kinderen of huisdieren hebt, heb je een stevige constructie en gemakkelijk te reinigen stoffen nodig. Als je een kamer inricht, die weinig wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld een bibliotheek of een studeerkamer, kun je je meer op de esthetiek richten.
Jouw levensstijl heeft ook invloed op de kleuren, die je kiest. De richtlijnen zijn eigenlijk redelijk logisch: wit is af te raden voor kinderen en huisdieren omdat vlekken hierop goed te zien zijn. Onthoud echter wel dat zelfs de meest duurzame meubelen ook verslijten als ze worden misbruikt.
4. Evalueer jouw ruimte
Je kunt maar een beperkt aantal meubels in een kamer plaatsen, voordat het te krap en ongemakkelijk begint te worden. Aan de andere kant wil je ook zeker weten dat je voldoende zit- en tafeloppervlakken hebt.
Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe meubels bij jouw ruimte, behoeften en persoonlijkheid passen, moet je de tijd nemen om elke kamer in jouw huis zorgvuldig te plannen (als je je nog in die fase bevindt) of op te meten. Teken vervolgens op ruitjespapier jouw kamer op schaal. Inclusief deuropeningen, ramen, ventilatieopeningen voor de verwarming en de AC en andere permanente kenmerken, waarmee jouw meubels zullen moeten combineren.
Deze oefening klinkt in deze tijd van computers en scanners misschien archaΓ―sch, maar het kan echt nuttig zijn. Nog nuttiger is het opmeten van jouw bestaande meubels en deze op dezelfde schaal als jouw tekening op ruitjespapier te plaatsen. Hierdoor kun jij je de plaatsing van de meubels voorstellen en zien hoe al jouw ruimte wordt gebruikt.
Met de huidige trend van grote meubels met goed gevulde kussens, helpt deze oefening je ook om stukken te kiezen, die passen bij de schaal van je kamer.
5. Ontdek je stijl
Voordat je iets kunt kopen, moet je natuurlijk weten wat je leuk vindt. Houd echter één ding in gedachten: een kamer vol zorgvuldig gecombineerde meubelstijlen is veel interessanter dan een kamer vol bijpassende stukken op dezelfde schaal. Wees niet bang om stijlen te mixen en matchen om de look te krijgen, die jij wilt. De vijf belangrijkste meubelstijlen zijn:
Traditioneel. Veel antiek en reproducties van antieke stijlen, damaststoffering, kersenhout en mahonie.
Hedendaags. Veel gedurfde kleuren, scherpe lijnen, metalen en/of glazen accenten.
Informeel. Vaak aardse tinten, oversized banken/sofaβs, houtaccenten in eiken, grenen en esdoorn.
Landelijk. Veel zachte kussens, bloemenprints en geverfd hout.
Eclectisch. Een combinatie van stijlen en periodes.
Het moeilijke aan het kiezen van een stijl is, dat wat we leuk vinden vaak buiten onze prijsklasse valt of juist niet praktisch is. Is dat het geval, dan moet je een persoonlijke keuze maken. Wat is belangrijker: de stijl of de bruikbaarheid? Maak een keuzen en leef dan ook met jouw beslissing.
Als geld het probleem is, moet je wat meer geduld hebben over hoe snel je jouw nieuwe meubels kunt kopen. Als duurzaamheid het probleem is, wees dan realistisch. Je zult misschien dol zijn op die witte zijden bank, maar als je jonge kinderen of huisdieren hebt, heeft het geen zin om deze te kopen.
6. Verdiep je in de kwaliteit
Of je nu β¬ 100 of β¬ 1.000 aan een meubelstuk uitgeeft, je moet zeker weten dat het lang meegaat. Om ervoor te zorgen dat je geen kat in de zak koopt, moet je wat onderzoek doen naar kwaliteitsnormen voordat je naar de winkels gaat. Er zijn tal van boeken, websites en organisaties die advies kunnen geven over de constructie van meubels.
Als je eenmaal in de winkel bent, wees dan ook niet verlegen. Open die ladekasten, trek de eettafel uit elkaar, kantel die ligstoel om. Niemand zal het voor je doen en je zult misschien verbaasd staan over wat je ziet.
Als je online winkelt, neem dan contact op met de fabrikant om erachter te komen of deze een fysieke winkel bij jouw in de buurt heeft, die het meubelstuk of die lijn, waarin jij geΓ―nteresseerd bent, verkoopt.
Het maakt niet uit hoe je winkelt, maar dit is wat je moet overwegen:
Materialen. Is het massief hout, fineer of een gesimuleerd product? Passen de ijzerwaren bij het stuk en is het roestbestendig?
Constructie. Is het frame solide en de ondersteuning voldoende? Beschikt het over massief schrijnwerk (pen en gat, dubbele plug of tand en groef) of zwaluwstaarten? Zitten de schroeven goed vast, zijn de veren verborgen en goed bedekt?
Afwerking: deze moet egaal, rijk en diep zijn (tenzij het doelbewust verouderd of verweerd moet lijken, in welk geval het de bedoelde inconsistenties vertoont). Let op luchtbellen, kwaststreken en splinters.
Kussens: zijn de hoeken en de rondingen goed gedefinieerd? Zijn de details (randen, knopen, enz.) veilig bevestigd? Controleer de volheid; doorzakken duidt waarschijnlijk op onvoldoende vulling.
Bij het kopen van houten meubels moet je een aantal speciale overwegingen maken. Controleer het volgende:
Β·Β Β Β Β Β Β Zijn de deuren en lades zorgvuldig uitgelijnd en passen die perfect?
Β·Β Β Β Β Β Β Hebben de ladenglijders en stoppers, plus stofpanelen (stofdicht) ertussen?
Β·Β Β Β Β Β Β Is het schrijnwerk bij de hoeken van de laden veilig?
Β·Β Β Β Β Β Β Zijn de binnenkanten van de laden glad om het haken van kleding te voorkomen?
Β·Β Β Β Β Β Β Zijn er middensteunen voor lange schapppen gebruikt?
Β·Β Β Β Β Β Β Piepen of schuren de deuren?
Β·Β Β Β Β Β Β Zijn de scharnieren en ander beslag stevig en voldoende voor de grootte en het gewicht van de deur of de lade?
Β·Β Β Β Β Β Β Passen de tafelbladen bij de afwerking en de nerf van de tafel en passen deze goed?
Β 7. Denk aan het comfort
Wees niet bang om de meubels, die je in de showroom ziet uit, ook uit te proberen. Niets is erger dan veel geld investeren in een meubelstuk, om er vervolgens achter te komen dat het zo hard als een plank is of doorhangt als een natte dweil. Ook te hoog of te laag zitten is oncomfortabel.
8. Koop wat je leuk vindt
Uiteindelijk is jouw mening het allerbelangrijkste. Laat een verkoper of zelfs een vriend je niet overhalen om iets te kopen, dat je niet bevalt.