Een goede nachtrust hangt af van verschillende factoren zoals o.a. je comfort, de kamertemperatuur en je stressniveau. Bij Hypnia pakken we meteen de basis aan en dat is je matras!
Waaraan moet een goede matras voldoen?
Om te beginnen moet een matras je lichaam in een neutrale positie ondersteunen. Je lichaam dient zich in een positie te vinden waarin de ruggengraat een mooie kromming heeft en je heupen, hielen schouders en hoofd op de juiste manier worden ondersteund.
Is een matras te stevig, dan komt er té veel druk op deze 4 lichaamsdelen te staan en geraakt je lichaam uit balans. Als de matras te zacht is worden ze niet genoeg ondersteund, waardoor je hele lichaam dan weer inklapt. Beide scenario’s leiden tot een “onaangenaam ontwaken”.
Is het tijd voor een nieuw matras?
Als je ’s morgens wakker wordt met lage rugpijn, maar je na je te hebben uitgerekt (na zo’n 15-30 minuten) van de pijn verlost bent, dan kan je er vrijwel zeker zijn dat je matras ongeschikt is. De juiste matras is een matras waarop je geen druk voelt, bijna alsof je in de lucht zweeft.
Beneden volgt een opsomming van de meest gebruikelijke matrassoorten met hun voor- en nadelen:
- Latexmatrassen
- Luchtmatrassen
- Traagschuim matrassen
- Pocketvering matrassen
Latexmatrassen:
Latexmatrassen zijn gemaakt van natuurlijk of synthetisch rubber, en staan erom bekend dat ze een zeer stevige, veerkrachtige ondersteuning bieden. Het draagvlak wordt gelijkmatig over het bed oppervlak verdeeld.
Nadelen: Als je niet van het gevoel van een stevige matras houdt, is latex waarschijnlijk niet de juiste keuze voor jou.
Een latexmatras of latexmatras topper is goed voor het verlichten van rugpijn omdat ze een goede combinatie van comfort en ondersteuning bieden.
Springveer- en Pocketvering matrassen:
Springveer matrassen worden nog steeds veruit het meest gebruikt; ze ondersteunen d.m.v. spiraalveren. De meeste producenten stikken tegenwoordig elke spiraal afzonderlijk in (pocketvering). Zo kan de matras jarenlang meegaan en wordt er voorkomen dat de spoelen uit het matras springen. Boven op de veren wordt een grote verscheidenheid aan materialen toegevoegd voor comfort – van latex tot traagschuim -. Let op! Meer veren betekent niet altijd automatisch meer comfort.
Voor iemand met overgewicht kan een pocketvering matras een stevigere ondersteuning bieden, waardoor er gemakkelijker in en uit het bed kan worden gestapt.
Nadelen: Springverenmatrassen zijn vaak duurder dan andere matrassoorten.
Luchtmatrassen:
Dan hebben we hebben het niet over de opblaasmatrassen waar je je vakantiegasten een paar dagen op laat slapen, maar spreken we over luchtmatrassen van hogere kwaliteit. De matrassen worden volgens hetzelfde principe als pocketvering matrassen gemaakt, maar er wordt in dit geval gebruikgemaakt van met lucht gevulde kamers i.p.v. spoelen. De matrassen worden aan de bovenkant bedekt met een schuimlaag.
Voor koppels die een dramatisch verschillende voorkeur hebben inname comfort en hardheidsniveau, kan een luchtmatras uitkomst bieden. Dit omdat de hardheid van elke kant van het bed kan worden aangepast. Luchtmatrassen worden vaak gebruikt voor patiënten met ruggenmergletsels die lange tijd in bed moeten liggen. Ze kunnen worden aangepast zodat ze niet op dezelfde delen van het lichaam blijven drukken, wat helpt om doorligwonden te voorkomen bij patiënten die niet kunnen bewegen.
Nadelen: Sommige mensen maken hun matras niet stevig genoeg en worden wakker met rugpijn. Minder kwalitatieve luchtmatrassen springen vaak aan één kant omhoog als je op het andere uiteinde gaat zitten.
Traagschuim matrassen
Traagschuim matrassen worden steeds populairder. Ze zijn gemaakt van lagen schuim van verschillende dichtheden die reageren op gewicht en temperatuur, en staan bekend om hun comfort omdat ze zich naar de specifieke vorm van je lichaam zetten.
Traagschuim vangt ook bewegingen op, dus als je met een partner slaapt, zul je minder gestoord worden door zijn of haar gewoel.
Nadelen: Eén van de grootste klachten over traagschuim matrassen is dat ze temperatuurgevoelig zijn, ze worden zachter en vormen zich naarmate uw lichaamswarmte toeneemt, waardoor u het ‘s nachts erg warm kunt krijgen.
Bij Hypnia kunt u kiezen voor de “Vitality Matras”. Deze matras heeft een verkoelende gel laag die dient als isolatie en zorgt dat het matras je lichaamswarmte sneller afvoert.
Wanneer moet u uw oude matras wegdoen?
De matrassen van tegenwoordig zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar je moet er mee rekening houden dat je je matras voor je eigen comfort en gezondheid best elke tien jaar vervangt. De levensduur kan eventueel een 3-tal jaren worden verlengd met een matras topper.
Matrassen verzamelen ook stofmijten, schimmels en andere ziektekiemen die allergieën kunnen verergeren en uw slaappatroon kunnen beïnvloeden.
Welke matras het beste voor je is, hangt dus af van het gewenste comfort, je persoonlijke voorkeuren en eventuele lichamelijke klachten. Op de website van Hypnia kan je in “6 gemakkelijke stappen” nagaan welke van onze matrassen het best bij je past.
Let wel op: “Er is geen matras dat je lichaam zal redden als je maar vijf uur slaap krijgt.” Om je op je best te voelen, moet je dus ook voldoende rusten… ongeacht op welk type matras je slaapt.