Faalangst, ook wel atychifobie genoemd, is een voortdurend, overweldigend gevoel van angst dat gepaard gaat met het ondernemen van projecten of het nastreven van levensdoelen. Mensen die leven met faalangst voelen zich vaak absoluut zeker dat ze zullen falen, zelfs als dat gevoel ongegrond is. Dit gevoel van onzekerheid kan hun gedachten, emoties en handelingen verstoren.
Een gezonde faalangst kan positief zijn en ons aanzetten tot beter plannen, focussen en voorbereiden. Maar als faalangst uit de hand loopt, kan het verlammend en isolerend werken.
Wat is faalangst?
Faalangst, of atychifobie, omvat de overtuiging dat je niet “goed genoeg” bent of zult zijn, en dat je jezelf of andere mensen in je leven zult teleurstellen. Het is veel meer dan bang zijn om het slecht te doen bij een taak, en is in plaats daarvan een allesomvattende reactie op het idee dat je je niet zult kunnen meten. Faalangst gaat gepaard met extreme zorgen, negatieve gedachten, en een aarzeling of onwil om aan een taak of doel te werken.
Deze onaangename gevoelens die gepaard gaan met faalangst bestaan op een spectrum van mild tot ernstig. Als het mild is, kan angst zoals faalangst motiverend werken, positieve stress opleveren en mensen aanmoedigen om door te zetten en hun doelen te bereiken. Als het ernstig is, kan faalangst het leven verstoren en mensen tegenhouden, waardoor ze niet in staat zijn actie te ondernemen om een doel te bereiken, en mogelijk leiden tot andere vormen van angst, zoals werkangst. Het is nauw verbonden met uitstelgedrag en perfectionisme, andere overtuigingen en handelingen die mensen ervan kunnen weerhouden vooruit te komen.
10 Tips om de angst om te falen te overwinnen
Als je te maken hebt met faalangst, kunnen deze tien tips helpen:
1. Identificeer en verduidelijk je gedachten, gevoelens en acties
Begrijpen en vaststellen waarom je bang bent om te falen en hoe falen je werkelijk zou kunnen beïnvloeden, helpt je je angst onder ogen te zien. Dit inzicht is ook nuttig om precies vast te stellen hoe de angst om te falen je gedrag beïnvloedt.
Streef je bijvoorbeeld te veel of werk je koortsachtig – niet om succes te behalen, maar gewoon om de gevolgen te vermijden waarvan je denkt dat ze kunnen optreden als je faalt? Of ben je bezig met zelfbeschermend gedrag zoals uitstelgedrag of vermijding om jezelf een reden te geven om falen weg te verklaren? Als je eenmaal stressvol of zelfsaboterend gedrag hebt geïdentificeerd, kun je je acties veranderen om succes waarschijnlijker te maken.
2. Herdefinieer wat falen eigenlijk is
Een belangrijk onderdeel van het overwinnen van faalangst is het ontwikkelen van een nieuw perspectief op het idee van falen. In plaats van falen te zien als een absolute, levensvernietigende ramp, ontwikkel je er een nieuwe relatie mee.
Verander je denken zodat je mislukking begint te zien als
- Een les, omdat nadenken over mislukkingen uit het verleden om de voordelen ervan te vinden je kan helpen om nu meer open te staan voor mislukking als leraar
- Een overkomelijke uitdaging die een kans biedt om vooruit te komen in plaats van een wegversperring die je op je pad tegenhoudt
- Een vluchtige of vergankelijke situatie, geen permanent einde van je pad
3. Herdefinieer succes
Soms besteden mensen zoveel energie en tijd aan het proberen niet te falen dat ze vergeten te slagen. Denk na over wat je werkelijk verlangt en beslis of je angst om te falen echte prestaties in de weg staat.
4. Boost je eigenwaarde
Terwijl je een nieuw perspectief ontwikkelt over falen en de rol ervan in je leven, verschuif je ook je gedachten over jezelf. Het versterken van je geloof in jezelf en je capaciteiten is een belangrijk onderdeel van het overwinnen van faalangst. In plaats van te herkauwen over je vermeende tekortkomingen, richt je je in plaats daarvan op je inherente sterke punten en talenten die je meebrengt naar je werk of school.
5. Geef jezelf toestemming om te falen
Hoewel jezelf toestemming geven om te falen in eerste instantie angstaanjagend kan voelen, kan het bevrijdend zijn. Vraag jezelf af wat de ergst mogelijke uitkomst van falen zou zijn. Zou je het overleven? Heel waarschijnlijk zul je ontdekken dat je, hoewel misschien onaangenaam, je ingebeelde worst-case-scenario zou overleven en verder zou gaan.
6. Plan om te falen
Denken aan falen is één ding, maar je inzetten om te falen is iets heel anders. Zoek een situatie of scenario waarin je de uitkomst kunt controleren en wijd jezelf aan het falen.
Het kan een schooltoets zijn of gewoon een spelletjesavond met vrienden. Een van de beste manieren om met falen om te gaan is door jezelf er actief aan bloot te stellen.
7. Verdeel je project in kleinere taken
Soms doemt de angst om te falen groot op als taken of doelen overweldigend zijn. Het opdelen van ontmoedigende projecten in hanteerbare brokken kan je helpen om je meer onder controle te voelen. Het kan ook helpen om na te denken over aspecten van succes die binnen je controle liggen, zodat je effectieve keuzes en acties kunt maken om jezelf voor te bereiden op succes.
8. Verander wat niet werkt
Maak een lijst van je typische werkgewoonten en benaderingen van taken. Wees vervolgens eerlijk tegen jezelf door te evalueren wat goed voor je werkt en wat je in de weg zit. Kies ervoor om meer te doen van wat werkt en vervang wat niet voor je werkt door andere acties. Dit reflectie- en besluitvormingsproces zal je helpen je in controle te voelen over je taken en jezelf, iets wat motiverend en versterkend kan werken.
9. Blijf zo geconcentreerd mogelijk om negatieve gedachten te blokkeren
Het is moeilijk om je te concentreren op wat je nu doet, in je huidige moment, als je geest dwarrelt met negatieve zelfpraat over wat al voorbij is of wat er in de toekomst wel of niet zou kunnen gebeuren. Je concentreren op de taak die op een bepaald moment voorhanden is, helpt je op de hoogte te blijven van je huidige acties in plaats van te herkauwen over gedachten en gevoelens over ingebeelde gevolgen en vermeende tekortkomingen.
10. Zorg voor een rustig lichaam en een rustige geest
Fobieën zijn angststoornissen, wat betekent dat ze zich voeden met rustende niveaus van stress, zorgen en spanning. Om dit te bestrijden kun je actief ontspanningstechnieken beoefenen en rust vinden.
Diepe ademhaling, progressieve spierontspanning, geleide beelden en meditatie zijn allemaal prachtige manieren om stress te verminderen. Leg tegelijkertijd meer nadruk op je voeding, slaap en lichaamsbeweging om je lichaam in de beste staat te krijgen.
Professionele behandeling voor faalangst
Als je merkt dat de faalangst je leven verstoort, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken. Een bezoek aan je arts of geestelijk verzorger kan je helpen om meer te weten te komen over je eigen faalangst en positieve manieren te ontwikkelen om die te overwinnen, zodat hij je leven niet langer verstoort.
Soms, als de angst groot is of als je ook te maken hebt met een stemmingsstoornis zoals depressie, kan je arts medicatie voorstellen om de neurochemische activiteit van je hersenen en lichaam te helpen. Medicatie alleen behandelt faalangst echter niet.
Werken met een therapeut die gespecialiseerd is in cognitieve gedragsbenaderingen kan behulpzaam zijn bij het onderzoeken van je faalangst, het omgaan met daarmee samenhangende stress, en het identificeren en loslaten van negatieve overtuigingen en emoties die aan de angst ten grondslag liggen. Van mindfulness-interventies (zoals mindfulness-based cognitieve therapie) is ook aangetoond dat ze mensen helpen om met faalangst om te gaan en die te overwinnen.