Iedereen snurkt zo wel eens nu en dan. Op zich is er niet schadelijk aan snurken zelf. Toch kan dit een teken van zijn van een onderliggend probleem. Ook kan snurken lastige gevolgen hebben. Zo kan het zelfs zijn dat snurken een oorzaak kan worden van relationele spanningen tussen jou en je partner.
Daarom is het belangrijk om te weten wat nu exact die oorzaken zijn van snurken en hoe deze te verhelpen. In dit artikel leggen we je uit hoe het komt dat mensen nu eenmaal snurken. Ook geven we je een belangrijke tip mee hoe je snurken kunt verhelpen.
Snurken: Alle Oorzaken voor je Opgesomd
Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn makkelijk te verhelpen, terwijl andere meer medisch advies nodig hebben. Hieronder kun je enkele van de meest voorkomende oorzaken van snurken vinden en wat je er tegen kunt doen.
Overgewicht als Voornaamste Oorzaak van Snurken
Overgewicht wordt in het algemeen beschouwd als de voornaamste oorzaak bij het snurken. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) had in 2021 ongeveer 50,1% van de Nederlandse bevolking last van overgewicht.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen met overgewicht last hebben van snurken.
Allereerst hebben mensen met overgewicht vaak meet vetophoping om en rond de nek. Dit extra vet zorgt voor druk op de luchtwegen en belemmert de lucht toegang waardoor je het snurkend geluid krijgt.
Ook kan overgewicht leiden tot spierverlies van de spieren in de keel en tong. Verslappen deze spieren tijdens de slaap? Dan kunnen ze de luchtwegen blokkeren en snurken veroorzaken.
Alcohol, Roken en Verdovende Middelen
Door het drinken van alcohol of het nemen van verdovende middelen voor het slapengaan, kunnen de spieren in de keel en tong verslappen. Net zoals bij overgewicht zorgt dit voor een vernauwing of blokkering van de luchtwegen en veroorzaakt dit het snurkgeluid.
Ook roken kan een effect hebben op het snurken. Door het inademen van rook kunnen je luchtwegen en keel namelijk ontstoken en geΓ―rriteerd raken. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtwegen met snurken als gevolg.
Slaapapneu, de Onderliggende Boosdoener
Mensen die lijden aan slaapapneu stoppen af en toe tot regelmatig tijdens hun slaap voor korte momenten met ademen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, sommige kunnen ernstige gevolgen zoals beroertes of hartfalen met zich meebrengen. Het is daarom steeds belangrijk om langs je arts te gaan voor medisch advies wanneer je aan slaapapneu lijdt.
Slaapapneu en snurken gaan vaak hand in hand. Daarom kunnen CPAP behandelingen nodig zijn om zij die last hebben van slaapapneu en snurken te helpen.
Anti Snurk Kussen, het Wondermiddel tegen Snurken
Heb je last van snurken en lijd je niet aan slaapapneu? Dan is een anti snurk kussen aan te raden om je te helpen bij het snurken! Dit golfvormig kussen is zodanig ontworpen dat je tijdens je slaap op je zij gaat liggen.
Door op je zij te liggen in plaats van op je rug voorkom je in de meeste gevallen het hevige snurken. Je tong krijgt hierdoor minder kans om tijdens je slaap in je keelholte terug te vallen waardoor deze je luchtwegen niet blokkeert.
Een anti snurk kussen is bovendien zo gemaakt dat deze extra comfort biedt tijdens het slapen. Deze zorgt er niet alleen voor dat je minder zult gaan snurken, maar geeft je ook een verbeterde slaapkwaliteit voor jou en je eventuele partner.