Deze snelle en gemakkelijk te maken quinoa bowls met citroen-chili garnalen en avocado zijn geweldig als lunch of als avondeten. Het is licht verteerbaar, lekker en zit boordevol magere eiwitten! Enkele andere heerlijke ideeΓ«n voor het bereiden van maaltijd bowls zijn fajita bowls met garnalen en honing en Sriracha kip en broccoli bowls.
Deze quinoa power bowls neem ik altijd wanneer ik hunker naar een gezonde maaltijd vol met goede ingrediΓ«nten en magere eiwitten. Quinoa is een zeer stevig en vullend graan. Het kan prima worden gecombineerd met verse groenten en citroen-chili garnalen. Wat de dressing betreft, houd ik het graag simpel. Een beetje extra vergine olijfolie en een scheutje citroen zijn alles wat je nodig hebt.
Persoonlijk vind ik bowls zo geweldig omdat ze ontzettend veelzijdig zijn. Je kunt er bijna alles aan toevoegen. Soms vervang ik de citroen met limoen en gebruik in plaats daarvan mijn recept voor koriander-limoen garnalen en voeg ik wat maΓ―s of zwarte bonen toe. Als je andere groenten zoals paprika of komkommer in huis hebt, kan dat natuurlijk ook! Hier vind je overigens vergelijkbare recepten.
NUTTIGE TIPS
Quinoa is alleen lekker als het goed bereid is. Ik vind dat driekleurige of rode quinoa het beste is voor bowls omdat die soorten niet papperig worden. Ze smaken ook een beetje nootachtig. Als je geen quinoa hebt of liever een ander graan gebruikt, kun je altijd ook nog rijst, gerst of gierst proberen.
Gekoeld bewaren:Β deze garnalen bowls blijven maximaal drie dagen goed in de koelkast. Als je niet alle drie de porties binnen drie dagen gaat eten, raad ik je aan om de helft van het recept te maken.
Voor het bereiden van de maaltijd: doe de quinoa, de garnalen, de ui en de tomaten in een bakje. Verpak de sla in een apart zakje, zodat het niet slap wordt. Wikkel de avocado stevig in plasticfolie om bruin worden te voorkomen.
Je kunt deze quinoa bowls warm of koud eten. Ik houd persoonlijk van de warme garnalen, maar koud kan natuurlijk ook. Als je klaar bent om te gaan eten, verwarm je de quinoa en de garnalen en besprenkel je het met de olijfolie en het citroensap.
VARIATIES:
- Granenβ je kunt in plaats van de quinoa ook een ander graan zoals rijst, gerst of gierst gebruiken.
- Groentenβ je kunt maΓ―s, zwarte bonen of paprika aan de bowls toevoegen.
- Citrusβ je kunt de citroen vervangen door limoen.
INGREDIΓNTEN
Voor de quinoa:
- 180 gram ongekookte quinoa, driekleurig of rood
- 375 ml natriumarm groenten- of kippenbouillon
Garnalen:
- 24 grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
- 2 eetlepels olijfolie, verdeeld
- Sap en schil van 1 citroen, verdeeld
- 1 eetlepel verse oregano
- 1 eetlepel gehakte verse peterselie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/4 theelepel gemalen rode chilivlokken of meer naar smaak
- 1/8 theelepel koosjer zout
- zwarte peper, naar smaak
Bowls:
- 1 middelgrote avocado, ontpit en in plakjes gesneden
- 600 gram gehakte sla of jouw favoriete groenten
- 150 gramin blokjes gesneden tomaat
- 100 gram in blokjes gesneden rode ui
BEREIDINGSWIJZE
- Kook de quinoa: breng de bouillon aan de kook. Spoel de quinoa onder koud water af en laat het goed uitlekken. Zet het vuur lager en kook de quinoa gedurende 25 minuten met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat 5 minuten rusten (met de deksel op de pan). Maak de quinoa met een vork los.
- Voor de garnalen: doe, terwijl de quinoa kookt, 2 theelepels olijfolie, de helft van het citroensap, de helft van de citroenschil, de oregano, de peterselie, de knoflook, de chili, het zout en de peper in een kleine bowl en meng het goed door elkaar. Voeg de garnalen toe en schep het om.
- Verhit een grillpan of zware koekenpan op hoog vuur. Als de pan het heet is, doe je wat olie in de pan en voeg je de garnalen toe. Bak ze 2 tot 3 minuten aan elke kant.
- Verdeel de groenten in 4 grote bowls (laat de helft van de bowl leeg).
- Voeg de helft van de quinoa toe aan de andere helft van de bowl en garneer met de garnalen, de avocado, de tomaat en de ui.
- Besprenkel elke salade met 1 theelepel van de resterende olijfolie, zout, peper, rode chilivlokken en het resterende citroensap.