Een radiator is een essentieel onderdeel van veel Nederlandse huishoudens. Dit apparaat regelt de temperatuur van je huis en het helpt je, ongeacht het weer buiten, om comfortabel te blijven. Maar na jaren dienst kan jouw radiator het begeven en moet hij worden vervangen. Het kan een uitdaging zijn om een radiator te kopen, vooral als je nog nooit voor dergelijke producten hebt hoeven te winkelen. In deze handleiding bespreken we alles wat je moet weten voordat je een radiator gaat kopen.
De verschillende soorten radiatoren op een rijtje
Het eerste dat je moet overwegen, is het type of de stijl van de radiator die je wilt.
- Elektrische versus centrale verwarming
Radiatoren, die zijn aangesloten op een centrale verwarming, komen in de Nederlandse huishoudens het meeste voor. Ze zijn gemaakt van metalen buizen waar kokend water doorheen stroomt. Het water verwarmt de leidingen en geeft de warmte aan de rest van de kamers af. Elektrische radiatoren gebruiken hetzelfde concept, maar je moet ze op een stopcontact aansluiten om het water met elektriciteit te verwarmen. Je kunt ook radiatoren kopen, die met beide methoden kunnen werken.
- Verticaal versus horizontaal
Verticale radiatoren zijn erg hoog en kunnen je wat ruimte in huis besparen en worden ook wel handdoek radiatoren genoemd. Ze zijn ook heel gemakkelijk te zien en dus kunnen ze ook als decoratieve elementen in jouw huis dienst doen. Aan de andere kant zijn horizontale radiatoren breed en laag. Ze zijn redelijk betaalbaar en bieden je ook meer keuze.
- Verwarmde handdoekbeugels versus verwarmde ladderrails
Dit zijn rails, die bedoeld zijn om handdoeken op te warmen. Hun secundaire functie is het verwarmen van kamers. Deze radiatoren zijn niet erg krachtig en zijn eigenlijk alleen voldoende voor hele kleine ruimtes.
Het vermogen
Het is belangrijk om het vermogen van jouw radiator te controleren. Bij cv-units wordt het vermogen gemeten in BTU en bij elektrische modellen in watt. Een hogere BTU betekent dat de radiator grotere ruimten kan verwarmen. Units met een hoog vermogen verbruiken ook veel energie, maar je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om ze lager te zetten.
Grotere units hebben doorgaans een hoger vermogen, maar zeer grote units kunnen wel het uiterlijk van jouw huis beïnvloeden. Je kunt overwegen om een radiator te kopen met meer diepte en een kleiner oppervlak. Als alternatief kun je ook voor meer dan één unit kiezen en ze als decoraties plaatsen.
De gebruikte materialen
Radiatoren kunnen van gietijzer, zacht staal, roestvrij staal en aluminium zijn gemaakt. Gietijzer heeft meer tijd nodig om op te warmen en af te koelen en daarom werd het vaak vΓ³Γ³r de moderne technologie gebruikt. Ga je voor een oud-Hollandse uitstraling, dan kun je een gietijzeren radiator kopen. Zacht staal komt vrij vaak voor en is in veel verschillende uitvoeringen en kleuren beschikbaar. Roestvrij staal is van een hogere kwaliteit dan zacht staal, maar je moet de prijzen wel controleren om er zeker van te zijn dat je geen namaakproduct krijgt. Als je liever een product hebt dat snel afkoelt en verwarmt, kun je beter voor een aluminium radiator gaan.
Radiatoren zijn in Nederlandse woningen erg belangrijk. Voordat je jouw aankoop doet, moet je rekening houden met het ontwerp, het vermogen en de materialen van de radiator, die bij de vervaardiging zijn gebruikt.