Een lege telefoonbatterij is meer dan frustrerend, vooral als we buitenshuis zijn en onze smartphone nodig hebben. Soms voelt het alsof je je telefoon urenlang aan het opladen bent, om hem vervolgens in de helft van de tijd te laten leeglopen. Maar waarom loopt de batterij van je telefoon zo snel leeg? Wat je misschien niet weet is dat verschillende dingen aan je batterij kunnen vreten zonder dat je het doorhebt, en door ze onder controle te krijgen kan je batterij langer vol blijven. Dus, hier zijn de zeven meest voorkomende oorzaken waarom de batterij van jouw telefoon snel leeg is.
SIM ONLY ABONNEMENT
Werkt je telefoon nog prima en hoef je bijvoorbeeld alleen de batterij te vervangen? Dan is het handig om een Sim only abonnement af te sluiten. In dat geval hoef je niets extra’s te betalen voor een nieuw toestel en kan je jouw telefoon zo lang gebruiken als je wilt.
1. Altijd verbonden blijven
Het lijkt misschien een no-brainer om je Wi-Fi of data op alle uren geactiveerd te houden, zodat je dag en nacht verbonden kunt blijven. Maar dit kan de batterij van je telefoon aanzienlijk leegtrekken, omdat je voortdurend meldingen, achtergrond updates en meer krijgt wanneer je ze niet per se nodig hebt.
Tijdens je slaapuren is een prima moment om je Wi-Fi uit te schakelen. Natuurlijk zou je je telefoon gewoon in de vliegtuigmodus kunnen zetten. Maar, als je je zorgen maakt over het missen van een dringende oproep, kun je in plaats daarvan je Wi-Fi en gegevens uitschakelen in de keuzelijst van je telefoon, zodat je nog steeds telefoontjes kunt aannemen. Houd er rekening mee dat als je je telefoon in de ‘niet storen’ modus zet, je Wi-Fi en gegevens niet uitschakelt.
2. Hoge schermhelderheid
Het lijkt misschien handig om je helderheid op maximaal te hebben staan, vooral als je buiten bent, maar dit heeft een enorm effect op je batterij. Bovendien, als je je telefoon op maximale helderheid hebt terwijl je de lichtstand gebruikt, trekt je batterij nog meer leeg. Houd dus, waar mogelijk, je schermhelderheid op een minimum om dat extra beetje batterijduur te besparen.
Je kunt de helderheidsinstellingen van je telefoon ook zo aanpassen dat hij zich aanpast aan externe lichtverschillen. Hierdoor wordt hij donkerder in omgevingen met weinig licht en helderder in omgevingen met veel licht.
Een alternatief is om het display van je veelgebruikte apps in de donkere modus te zetten, evenals het algemene display van je telefoon. Dit maakt je telefoonscherm niet drastisch donkerder, maar zet de standaard witte menu’s en app-achtergronden van je telefoon op zwart. Je zou verbaasd zijn hoeveel batterij dit kan besparen zonder afbreuk te doen aan de helderheid.
3. Achtergrond apps
Achtergrond apps functioneren in wezen ook als je ze niet direct gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn VPN, anti-virus, gezondheid en agenda apps. Deze apps bewaken of controleren bepaalde aspecten van je telefoon zonder dat je ingrijpt, wat weliswaar handig is, maar je batterij behoorlijk leeg trekt.
Bovendien heb je een flink aantal van deze apps waarschijnlijk niet nodig om op de achtergrond te werken. Dus, hoe kun je achtergrond-apps uitschakelen?
4. Beeld-in-beeld modus
Als je YouTube Premium, Twitch, of een soortgelijke app op je telefoon gebruikt, heb je misschien al eens beeld-in-beeld modus gebruikt. Dit houdt in dat je elke video of stream in een klein kijkvak op je scherm bekijkt terwijl je andere apps gebruikt. Hoewel dit handig is, kan het gelijktijdig gebruiken van meerdere apps op deze manier de batterij van je telefoon leegmaken.
5. Apps voor locatiebepaling
Er zijn enorm veel apps die je locatie kunnen volgen. Google Maps, Bumble, Deliveroo, retail apps, de heleboel. En, hoewel je misschien denkt dat deze apps alleen je locatie bijhouden als je ze direct gebruikt, is dat niet altijd het geval. Deze constante locatiebewaking kost energie en kan een tol eisen van de batterijduur van je telefoon.
Hoe kan dit vermeden worden?
De eenvoudigste manier om het volgen van de locatie uit te schakelen is door de locatie van je telefoon helemaal uit te schakelen. Je kunt dit doen in het keuzemenu van je telefoon. Je kunt ook het locatie-icoontje in de keuzelijst van je telefoon ingedrukt houden om toegang te krijgen tot je volledige locatie-instellingen, zoals hieronder te zien is.
Als je echter wilt dat bepaalde apps (misschien een veiligheids- of navigatie-app) je locatie blijven volgen, kun je locatie-tracking individueel uitschakelen via het onderdeel “Machtigingen” van de instellingen van elke app. Dat doen kan even duren, maar het geeft je totale controle over welke apps wel en geen toegang hebben tot je realtime locatie.
6. Een overvloed aan notificaties
Als je een nieuwe app op je telefoon installeert, is de kans groot dat de meldingsinstellingen ervan automatisch worden geactiveerd. Maar je hoeft niet per se meldingen te ontvangen van elke app die je hebt, en als je dat doet kan dat een nadelig effect hebben op de duur van de batterijduur van je telefoon. Je kunt dus meldingen voor bepaalde apps uitschakelen om het batterijverlies te beperken.
7. Oude batterij
Soms is het niet een app of een instelling die de batterijduur van je telefoon beΓ―nvloedt, maar de batterij zelf. Zoals met alles worden telefoons oud, en naarmate de jaren verstrijken, wordt je batterij niet meer zo goed als hij ooit was. Na ongeveer twee of drie jaar (afhankelijk van het model van de telefoon) zal je batterij zijn oorspronkelijke maximale capaciteit niet meer kunnen halen, waardoor je batterij snel leeg kan raken.
Soms geeft je telefoon een melding als hij een afname van de kwaliteit van de batterij detecteert, maar soms ook niet. Het meest voorkomende teken van een afnemende batterij zonder enige melding is een kortere levensduur van de batterij in het algemeen. Dus, wat kan hieraan gedaan worden?
De eerste en meest voor de hand liggende optie is het vervangen van de batterij. Dit is meestal veel goedkoper dan een totale vervanging van de smartphone en kan je snel leeglopende batterijprobleem snel en gemakkelijk verhelpen. De prijzen van de batterij variΓ«ren afhankelijk van de specifieke telefoon die je hebt.
De andere optie is natuurlijk om je telefoon helemaal te vervangen. Misschien ben je op het punt gekomen dat niet alleen de batterij zijn scherpte heeft verloren, en dus is kiezen voor een vervanging misschien wel de handigere en financieel verstandigere optie. Telefoonreparaties kunnen tegenwoordig erg duur zijn, dus als je te maken hebt met meerdere defecte onderdelen en je telefoon in de loop der jaren oploopt, is het misschien tijd voor een upgrade.
Extra tips en trucs
Bovenop de bovenstaande suggesties zijn er nog een paar extra manieren waarop je de batterij van je telefoon een handje kunt helpen.
Ten eerste, probeer bij het opladen van je telefoon de originele oplader te gebruiken waarmee hij is geleverd, want dan is de kans groter dat de batterij zijn optimale capaciteit bereikt. Dit kan ook helpen bij de oplaadsnelheid.
Het is ook een goed idee om na te gaan welke apps het grootste deel van je batterijduur opslokken. Het zal je verbazen welke apps een enorme aanslag doen op de batterijduur van je telefoon. Het beperken van hun machtigingen of gebruik kan enorm veel extra batterij opleveren.
Conclusie
Het is altijd vervelend als je telefoon onverwachts leegloopt, maar met bovenstaande suggesties kun je de batterij van je telefoon optimaliseren en voorkomen dat hij zo snel leegloopt. Wie weet hoef je zelfs die draagbare oplader niet meer mee te nemen! Dat is zeker een winst voor ons.