Al decennialang is bekend dat we niet met de huidige manier van leven kunnen doorgaan, willen we de aarde ook voor ons nageslacht een bewoonbare plek houden. En die manier van leven, die heeft eigenlijk betrekking op alles wat we doen of juist laten. De laatste maanden is er echter – mede vanwege de sterk gestegen energieprijzen – veel aandacht gekomen voor het energieverbruik thuis. Hoewel nieuwbouwwoningen al standaard voldoen aan de strengste eisen als het gaat om energieverbruik, worden ook steeds meer bestaande woningen aangepast aan de huidige maatstaven. Wil jij ook de CO₂-uitstoot van je woning verminderen? Hieronder lees je hoe een warmtepomp hiervoor kan zorgen.
De voordelen van een warmtepomp
De voordelen van een warmtepomp zijn eigenlijk tweezijdig. Ze hebben zowel betrekking op je eigen portemonnee, als het milieu en klimaat. Voor wat betreft het financiële voordeel: met een warmtepomp ga je flink minder gas gebruiken. Gemiddeld is er sprake van een afname van tachtig procent van het gasverbruik. Nu bij de meeste huishoudens al de energierekening uit gasverbruik bestaat en vooral gas ook nog eens steeds duurder wordt, kun je flink besparen.
Daarnaast kies je er met een warmtepomp voor je woning duurzaam te verwarmen. In plaats van alleen maar te praten over acties die nodig zijn om het milieu te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan, kun je nu ook je steentje bijdragen. Door minder gas te verbruiken, zorg je immers voor een lagere CO₂-uitstoot.
En het mooie nog van dat alles: je blijft een warme en comfortabele woning houden, en hoeft dus niet in te leveren!


Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk, en welke soorten zijn er?
De technische superdudes weten dit waarschijnlijk al, maar ook voor de anderen een kleine techniek- en scheikundeles. Een cv-ketel verbrandt gas om water te verwarmen. Een warmtepomp daarentegen gebruikt omgevingswarmte hiervoor. Een gesloten circuit bevat een koelmiddel, dat al bij lage temperaturen verdampt. Hiervoor is warmte nodig. Dit kun je in de omgeving bijvoorbeeld uit de lucht of bodem, of water halen. Het circuit bevat ook een kleine compressor. Deze perst de damp van het koelmiddel samen. Hierdoor condenseert de damp en wordt deze vloeibaar. Hier komt warmte bij vrij. Het verwarmde koelmiddel wordt vervolgens onder druk langs een warmtewisselaar geleid. Voilà: je hebt warm water voor de radiatoren of vloerverwarming.
Heb je een supergoed geïsoleerde woning? Dan is een warmtepomp die alleen warmte uit de omgeving haalt al voldoende. Kook je ook al elektrisch, dan kun je helemaal van het gas af. Is je woning wel geïsoleerd, maar niet op het allerbeste niveau? Dan kun je beter kiezen voor een hybride warmtepomp.
Kosten van een warmtepomp
Hoewel je de investering er meestal binnen een aantal jaar uithebt (steeds sneller met de sterk stijgende energiekosten!) vraagt verduurzaming van je woning ook vaak een behoorlijke investering. Bij een hybride warmtepomp bijvoorbeeld moet je al gauw denken aan minimaal 6.000 euro. Groot voordeel: je kunt tot wel bijna de helft van het aankoopbedrag gesubsidieerd krijgen. Mocht je naast de subsidie niet voldoende spaargeld hebben, dan kun je ervoor ook een lening afsluiten. De investering in de woning verdient zichzelf dankzij de lagere energierekening en hogere woningwaarde terug.