Of je Japan nu voor het eerst bezoekt, of een tegenbezoek plant, deze reistips voor Japan zullen je helpen je reis voor te bereiden en het meeste uit je verblijf in het land te halen.
Dit is een lang artikel, met 39 van onze beste reisadviezen voor Japan. Als je de tijd en interesse hebt, hopen we dat je helemaal doorleest.
Je reis naar Japan plannen
First things first: als je in de vroege planningsfasen zit, helpt dit gedeelte je te beslissen wanneer je gaat, waar je heen gaat en wat je gaat doen tijdens je Japan-avontuur! Uiteraard is een reis en annuleringsverzekering afsluiten erg handig om te doen, voordat je zo’n grote reis gaat boeken.
1. Beslis wanneer je Japan gaat bezoeken
Japan is echt een bestemming voor het hele jaar. Elk seizoen brengt zijn eigen hoogtepunten, van kersenbloesems in de lente en festivals in de zomer, tot het prachtige gebladerte in de herfst en episch skiΓ«n in de winter. Op elk moment van je bezoek valt er genoeg te genieten.
De beste tijd van het jaar om Japan te bezoeken hangt af van je voorkeuren voor weer en drukte, en welke ervaringen je het meest verlangt.
De dramatische verschillen tussen de seizoenen vereisen dat je goed plant en inpakt voor het weer – of je nu naar het strand gaat of naar de skipiste! Houd er rekening mee dat de temperatuur aanzienlijk kan variΓ«ren, afhankelijk van het deel van het land dat je bezoekt, dus controleer de weersvoorspelling voor je specifieke bestemming.
2. Waarheen te gaan: De beste bestemmingen van Japan
Japan heeft een opmerkelijk aantal bestemmingen om uit te kiezen en een even indrukwekkend aantal dingen om te doen in elke bestemming.
Om het meeste uit je reis te halen, raden we je aan je reisschema ruim van tevoren uit te zoeken. Zaken als accommodatie en kaartjes voor evenementen zijn vaak snel uitverkocht – vooral in het hoogseizoen – dus vooruit plannen voorkomt teleurstelling.
Als je wat inspiratie zoekt, bekijk dan ons voorbeeldreisschema voor twee weken Japan, en de rest van onze unieke en meeslepende voorbeeldreisschema’s voor Japan.
3. Unieke Japanse ervaringen
Een bezoek aan Japan is een gelegenheid om unieke en gedenkwaardige ervaringen op te doen. Er zijn er natuurlijk veel te veel om in één reis te passen.
4. Waag je buiten de grote steden
Als je aan Japan denkt, zijn de eerste plaatsen waar je aan denkt waarschijnlijk de grote steden Tokyo, Kyoto en Osaka. Dit zijn geweldige plaatsen om te bezoeken, maar lang niet alles wat het land te bieden heeft.
Om een dieper inzicht in Japan te krijgen, kun je proberen enkele bestemmingen buiten de gebaande paden te verkennen – vooral als dit niet je eerste reis is. Trek naar het noorden naar de wildernis van Hokkaido, bezoek de vredige dorpjes van Shikoku, of verken enkele van Okinawa’s verschrikkelijk mooie eilanden. Niet alleen ontsnap je aan de drukte, maar je krijgt ook een glimp te zien van enkele van de meest authentieke en gedenkwaardige delen van de Japanse cultuur.
5. Breng een nacht door in een Ryokan
Een ryokan is een traditionele herberg in Japanse stijl, en we raden je ten zeerste aan er tijdens je reis een of twee nachten in te verblijven. Ryokan zijn heel anders dan gewone hotels, en een wezenlijk onderdeel van de Japanse ervaring.
De meeste liggen op het platteland en bieden de perfecte gelegenheid om tot rust te komen, te verjongen en te genieten van de allerbeste Japanse gastvrijheid. Compleet met minimalistische tatami matten kamers, yukata gewaden, kaiseki maaltijden, onsen baden, en futon beddengoed, vind je het gegarandeerd een ervaring als geen ander!
Neem voor een gedetailleerder beeld een virtuele rondleiding door een ryokan.
6. Ontdek echte ontspanning in een Onsen
Japanse onsen (warmwaterbronnen) resorts bieden de ultieme luxe en ontspanning. Of je nu kiest voor een historisch binnenbad of een afgelegen buitenlocatie omgeven door een adembenemend natuurschoon, ze vormen een sublieme, authentieke culturele ervaring die je nergens anders tegenkomt.
We hebben nog meer informatie over de onsen-ervaring in de hierboven genoemde virtuele ryokan-tour, maar hier zijn een paar etiquettetips om in gedachten te houden:
- Was jezelf grondig voordat je de onsen zelf ingaat, om het water sprankelend schoon te houden.
- Houd handdoeken, toiletartikelen en kleding (alles behalve jezelf!) uit het water.
- Blijf niet te lang in het hete water als je dat niet gewend bent – en wees voorzichtig bij het uitstappen. Door de hoge temperaturen kun je je licht in het hoofd voelen.
- Als je ongemakkelijk bent om naakt te zijn in het bijzijn van andere mensen, overweeg dan om een privΓ© onsen te huren. Veel chique ryokan bieden privΓ©-baden bij de kamers, en andere bieden verhuur per uur.
7. Verblijf in een boeddhistische tempel
Voor een nog grotere ontsnapping aan het dagelijks leven is een spirituele retraite in een boeddhistische tempel precies goed.
Bezoekers kunnen het boeddhistische leven proeven door te verblijven in een shukubo (tempelverblijf), waar je kunt deelnemen aan vroege ochtendgebeden, meditatielessen en traditionele boeddhistische vegetarische gerechten. Sommige verblijven geven je ook de mogelijkheid om mee te helpen met werkzaamheden rond de tempel als een vorm van actieve meditatie.
Een van de beste plaatsen om het tempelleven te ervaren is op de mystieke berg Koya. Met meer dan 100 boeddhistische tempels en het buitenaardse Okunoin kerkhof is het een van de heiligste bestemmingen in Japan en de ideale locatie om je onder te dompelen in Zen.
8. Woon een Matsuri (festival) bij
De matsuri (festivals) van Japan zijn niets minder dan spectaculair. Rijk aan traditie en barstensvol kleur en energie laten ze het land op zijn meest dynamische en levendige manier zien.
Het bijwonen van een festival tijdens je reis zal een onvergetelijke ervaring zijn: een kans om authentiek en seizoensgebonden straatvoedsel te proeven, getuige te zijn van unieke tradities, en je onder te dompelen in een belangrijk deel van het Japanse leven.
Festivals vinden het hele jaar door in het hele land plaats, dus ongeacht je reisdata en reisroute moet je er minstens één kunnen vinden om bij te wonen. Onze lijst met de beste festivals van Japan is een goede plek om te beginnen.
9. Juich bij een balspel of Sumo-toernooi
Om een inzicht te krijgen in een heel andere kant van de Japanse cultuur, kun je overwegen een sportevenement zoals honkbal of sumo bij te wonen – zelfs als je geen sportliefhebber bent.
Sumotoernooien zijn evenementen die de hele dag duren en doordrenkt zijn van eeuwenoude tradities – en ze vinden slechts zes keer per jaar plaats. Als je een toernooi niet kunt bijwonen, kun je ook naar een sumotentoonstelling of ochtendtraining gaan. Alle details vind je in onze gids voor sumo in Japan.
Honkbal is een heel wat modernere aangelegenheid. Een Japanse versie van een Amerikaanse klassieker, de wedstrijden zijn levendig maar zeer vriendelijk, met enthousiaste fans die vrijwel non-stop zingen en juichen van begin tot eind. Spelers hebben vaak persoonlijke strijdliederen, en elk team heeft unieke vieringen met attributen als ballonnen en miniparaplu’s.
De wedstrijden vinden gedurende het seizoen meerdere dagen per week plaats, en kaartjes kunnen online, in het stadion, of bij buurtwinkels worden gekocht.
10. Maak een wandeling in het bos
Het is misschien een verrassing, maar Japan is voor 68% bebost en voor 73% bergachtig. Dat maakt het heel gemakkelijk om aan het lawaai en de lichten van de stad te ontsnappen en tijd in de natuur door te brengen. Dus pak je wandelschoenen en een bento-doos lunch, en ga er op uit!
De Japanse cultuur legt de nadruk op harmonie met en waardering voor de natuur, en wandelen is een populair tijdverdrijf voor mensen van alle leeftijden. In vrijwel elke stad vind je gemakkelijk toegankelijke en schilderachtige paden om te verkennen. Van uitdagende bergtoppen – waaronder de iconische Fuji-san – tot prachtige wandelingen langs rivieren, er is voor elk wat wils. Bovendien is het een geweldige manier om de calorieΓ«n van al het heerlijke eten dat je zult eten te verbranden!
Voor vertrek: Voorbereiden op je bezoek aan Japan
Vervolgens is het tijd om je voor te bereiden op je reis! Hier zijn een paar belangrijke dingen om over na te denken voordat je thuis vertrekt, van benodigdheden zoals paspoorten en valuta, tot inpakadvies en meer.
11. Controleer paspoorten en visa
Een cruciaal onderdeel van elke overzeese reis!
Je paspoort moet ten minste zes maanden geldig zijn vanaf de einddatum van je bezoek, en twee tot vier lege visumpagina’s worden aanbevolen.
Wat visa betreft, heb je er misschien geen nodig – burgers van deze landen kunnen Japan binnenkomen zonder toeristenvisum, meestal voor 90 dagen. Informeer altijd bij de Japanse ambassade voor de meest actuele informatie voordat je op reis gaat.
We raden ook aan een uitgebreide reisverzekering af te sluiten voor je reis, om je voor te bereiden op het onverwachte.
12. Leer enkele belangrijke Japanse zinnen
Allereerst – geen paniek! Het is heel goed mogelijk om door Japan te reizen zonder de taal te kennen. De meeste Japanners spreken een beetje Engels, en je vindt veel Engelstalige bewegwijzering in grote steden en populaire toeristische locaties.
Dat gezegd hebbende, kan het leren van een paar Japanse zinnen je algehele reiservaring in Japan aanzienlijk verbeteren. Het is een rijke en fascinerende taal, en Japanners waarderen het zeer dat toeristen moeite doen om de taal te leren – al zijn het maar de meest elementaire zinnen!
13. Beslis of je een Japan Rail Pass koopt
De Japan Rail Pass is een treinpas met korting die uitsluitend aan toeristen wordt aangeboden. Het geeft je onbeperkt reizen met de meeste JR treinen – inclusief de shinkansen (kogeltrein) – voor periodes van 7, 14 of 21 opeenvolgende dagen.
Het klinkt als een goede deal, en als je meerdere langeafstandsreizen maakt kan het je geld besparen. Maar afhankelijk van je route en voorkeuren is het misschien niet de beste optie. Onze korte gids voor de Japan Rail Pass kan je helpen beslissen.
14. Reis met veel Yen
Ondanks zijn hi-tech reputatie is Japan een zeer cash-georiΓ«nteerde samenleving – neem dus genoeg mee!
Veel bars, markten, kleine winkels en plaatselijke restaurants accepteren alleen contante betalingen, vooral in landelijke gebieden. Je zult waarschijnlijk meer harde valuta bij je moeten hebben dan je gewend bent. Gelukkig is Japan heel veilig, zodat je je daar gerust bij kunt voelen.
Idealiter koop je yen in je eigen land, maar je kunt in Japan ook geld wisselen op het vliegveld en bij geldwisselkantoren in elke grote stad. Ook beginnen steeds meer geldautomaten internationale kaarten te accepteren – vooral die in buurtwinkels. Lees voordat je gaat alles over contant geld, kaarten en geldautomaten in Japan.
Vergeet niet je bank en creditcard/betaalpasleverancier te laten weten dat je in het buitenland bent, zodat je je kaarten kunt gebruiken terwijl je weg bent. Als je niet precies weet hoeveel yen je mee moet nemen, bekijk dan ons artikel: Is Japan duur?
15. Pak licht in
Navigeren door Japan is veel gemakkelijker als je slechts een kleine, gemakkelijk draagbare tas of koffer bij je hebt, vooral als je een aantal verschillende bestemmingen bezoekt.
Kun je niet licht inpakken? Ga dan door naar het hoofdstuk Bagagevervoer hieronder.
De meeste treinen hebben slechts een kleine hoeveelheid ruimte voor bagage, en zelfs op de shinkansen is er geen garantie dat je een plekje vindt voor een enorme koffer. Bovendien zijn de stations vaak overvol, waardoor het lastig navigeren is met grote tassen. Als je geen lift of roltrap kunt vinden, moet je misschien zelfs met tassen naar boven en beneden slepen.
Beperk je indien mogelijk tot een rugzak en een kleine rolkoffer – en vergeet niet om ruimte te bewaren voor souvenirs, want Japan is echt een paradijs voor shoppers!
16. Denk aan het essentiΓ«le!
We hebben het al gehad over paspoorten, yen en voor het weer geschikte kleding, maar er zijn nog een paar zaken die je niet wilt vergeten:
- Een kleine handdoek en ontsmettingsmiddel: Sommige openbare toiletten in Japan hebben geen zeep, handdoeken of drogers.
- Reisadapters: De meeste stopcontacten in Japan zijn 2-polig “Type A” (100 Volt, 50-60 Hz), dus als je apparaten een ander type stekker hebben, zorg dan dat je een geschikte adapter meeneemt.
- Kleine cadeautjes van thuis: Deze zijn prachtig om te geven aan gidsen en andere mensen die je tijdens je reis in Japan ontmoet.
- Lokale specialiteiten zijn ideaal!
17. Huur Pocket Wi-Fi
Gratis Wi-Fi is niet zo gemakkelijk beschikbaar in Japan als je misschien zou verwachten, dus we raden je sterk aan om een pocket Wi-Fi apparaat aan te schaffen voor de duur van je verblijf. Pocket Wi-Fi is een kleine, mobiele hotspot waarmee je vrijwel overal in het land vanaf je laptop, tablet of smartphone verbinding kunt maken met het internet.
Je kunt er het beste ruim van tevoren een bestellen en hem op het vliegveld ophalen of naar je eerste hotel laten sturen. Bij de meeste bedrijven kun je ook een Japanse mobiele telefoon of een simkaart voor je bestaande telefoon huren (als die ontgrendeld is), waardoor je geen exorbitante prijzen hoeft te betalen als je lokaal moet bellen.
18. Download nuttige apps
Als je kiest voor Pocket Wi-Fi, kun je die net zo goed gebruiken om je reis soepel te laten verlopen!
Talloze apps kunnen nuttig zijn tijdens je tijd in Japan, maar hier zijn er een paar om je op weg te helpen:
- Google Translate: Het zal je niet altijd perfecte vertalingen geven, maar het is handig als je probeert te onderhandelen over de taalbarrière.
- Japans-Engelse woordenboek apps: Er zijn er genoeg om uit te kiezen, waaronder Imiwa? en Japans. Een woordenboek-app kan handig zijn om snel afzonderlijke woorden op te zoeken.
- Hyperdia: Met deze app (en de bijbehorende website) kun je Japanse treinroutes en dienstregelingen in het hele land in het Engels doorzoeken. Gecombineerd met specifieke vervoersapps voor de steden die je bezoekt (zoals een metro-app voor Tokio), heb je geen moeite om je te verplaatsen.
- Google Maps: Dit is van onschatbare waarde om je een weg te banen door de soms labyrintische straten van Japan. Het algemene gebrek aan wegnamen kan het vinden van restaurants en bars op adres moeilijk maken, terwijl Google Maps je rechtstreeks naar de deur leidt.
Je bent aangekomen: Tips voor je tijd in Japan
Nu je helemaal voorbereid bent, zijn hier enkele dingen om in gedachten te houden als je in Japan aankomt. Een mix van reishacks en advies van insiders, ze helpen ervoor te zorgen dat je reis zo soepel mogelijk verloopt:
19. Koop een IC-kaart
Als er één ding is dat je tijd in Japan gemakkelijker maakt, dan is dit het wel.
IC-kaarten zijn oplaadbare passen ter grootte van een creditcard, waarmee je met één tikje kunt betalen in verschillende openbaarvervoersnetwerken (zoals de Oyster-kaart in Londen en de MetroCard in New York City). Met zo’n kaart hoef je je geen zorgen te maken over welk kaartje je moet kopen of hoeveel de prijs zal zijn – gewoon tikken en gaan.
Let erop dat je papieren kaartjes moet kopen voor de shinkansen en limited express/special express treinen. Voor meer informatie is hier een speciaal artikel over treinreizen in Japan.
Het mooie van de Japanse IC-kaarten is dat je ze ook in andere steden kunt gebruiken, naast de stad waar je ze hebt gekocht. De PASMO-kaart van Tokio kan bijvoorbeeld ook in Kyoto worden gebruikt. Bovendien kun je er drankjes en snacks mee betalen in de meeste buurtwinkels en automaten – veel handiger kan het niet!
20. Je bagage doorsturen of opslaan
Als het je niet gelukt is om licht in te pakken – of als je veel souvenirs hebt gekocht – vind je rondreizen in Japan met een grote koffer misschien wat lastig.
Gelukkig heeft Japan een antwoord op je probleem: verscheep je koffers apart met de prachtige takuhaibin bagagedienst. Deze nachtdienst (langer als je naar luchthavens of verre bestemmingen zoals Okinawa en Hokkaido reist waar veerboten bij betrokken zijn) zorgt ervoor dat je koffers klaarstaan als je aankomt. Je hotel of ryokan regelt het graag voor je.
Als je je koffers ook maar een paar uur wilt opbergen, kun je gebruik maken van de vele muntenkluisjes in Japan. Ze zijn vaak te vinden op treinstations en in winkelcentra en zijn een veilige, betaalbare en handige plek om je tassen achter te laten tijdens een dagje sightseeing.
21. Profiteer van Conbini (buurtwinkels)
De legendarische buurtwinkels van Japan – plaatselijk bekend als conbini – maken het leven van reizigers en inwoners echt, nou ja, gemakkelijk!
In conbini kun je geldautomaten vinden om geld op te nemen met je buitenlandse creditcard of bankpas, en bagagevervoer regelen als je ergens verblijft zoals een AirBnB in plaats van een hotel. Ze bieden een verrassend aanbod aan eten, drinken en snacks, waaronder redelijk geprijsde koffie. Bovendien verkopen ze een fantastisch assortiment reisartikelen en toiletartikelen voor het geval je iets vergeten bent.
Je kunt er ook kaartjes kopen voor evenementen zoals honkbalwedstrijden, en attracties zoals Universal Studios Japan in conbini. Je kunt er zelfs binnenlandse vluchten en buskaartjes betalen, hoewel niet altijd in het Engels.
Het mooiste is dat er op bijna elke hoek een is.
22. Neem je afval mee naar huis
Voor zo’n schoon land heeft Japan verrassend weinig vuilnisbakken.
Je vindt ze op plaatsen als buurtwinkels en treinstations, maar op straat zijn er nauwelijks. Behalve soms naast automaten of in openbare ruimten zoals parken, zul je niet veel plekken zien waar je je afval kwijt kunt. Het kan zijn dat je je afval veel langer vasthoudt dan je verwacht – misschien zelfs tot je terug bent in je hotel.
Je kunt je hierop voorbereiden door een plastic zak of herbruikbare tas mee te nemen om afval in op te bergen terwijl je op pad bent. Het is een kleine tip, maar kan het verschil maken als je een handvol afval hebt en het nergens kwijt kunt!
Overigens beginnen steeds meer Japanse supermarkten een paar yen te vragen voor boodschappentassen, dus zelf meenemen kan je geld besparen – en het milieu.
23. Vermijd drukte door je bezienswaardigheden goed te timen
Het is geen geheim dat veel van de beste bezienswaardigheden in Japan behoorlijk druk kunnen zijn. Vooral Kyoto staat erom bekend dat het grote aantallen toeristen trekt naar zijn beroemdste locaties, zoals het prachtige Fushimi Inari, Kiyomizu-dera en Kinkaku-ji.
Om de ergste drukte te vermijden, kun je je bezoek op rustigere tijden plannen, namelijk vroeg in de ochtend of laat in de avond. De bezienswaardigheden zijn dan net zo mooi, maar je hoeft ze met veel minder mensen te delen. Perfect!
Tips voor Japanse etiquette
Japanners verwachten niet dat reizigers al hun gebruiken van binnen en buiten kennen – maak je niet te druk. Zolang je respectvol bent, wordt het je vergeven als je een paar etiquettefouten maakt! Maar met een beetje moeite kom je een heel eind, dus hier zijn wat Japanse etiquette-aanwijzingen.
24. Denk na voordat je een fooi geeft
Fooien geven is in Japan vrijwel ongehoord, ondanks het fenomenale niveau van de klantenservice. Als je probeert een fooi te geven, zal die vrijwel zeker worden geweigerd – wat een potentieel ongemakkelijk moment oplevert.
Als je je waardering wilt tonen aan iemand als een privΓ©-gids of tolk, is een alternatief om een klein geschenk uit je eigen land mee te nemen. Als je graag een fooi wilt geven, doe dat dan op een manier die overeenkomt met de Japanse fooienetiquette, zodat je niet in verlegenheid wordt gebracht of bot overkomt.
25. Doe je schoenen uit
Voordat je huizen, ryokan, bepaalde tempels, traditionele restaurants en elke ruimte met tatamimatten binnengaat, moet je je schoenen uittrekken. Het is raadzaam schoenen te dragen die gemakkelijk aan en uit gaan, want je zult dit veel doen!
Op sommige plaatsen kun je binnenslippers dragen, maar dat zal niet altijd het geval zijn. Op tatami bijvoorbeeld kun je het beste sokken dragen om de matten te beschermen. Daarom is het een goed idee om degelijke sokken zonder gaten te dragen – of een paar mee te nemen als je er geen draagt.
Over het algemeen zal het duidelijk zijn wanneer je je schoenen moet uittrekken: let op indicatoren als een lagere entree, tatami-vloeren, op de vloer gelegde slippers en schoenenopbergplanken. Bij twijfel gewoon vragen.
26. Kijk uit voor badkamerslippers
Tijdens je reis in Japan kan het je opvallen dat bepaalde plaatsen, zoals huizen en ryokan, slippers hebben die uitsluitend in de badkamer gebruikt mogen worden.
Als je de badkamer binnengaat, laat dan je gewone slippers buiten de deur staan en stap over op de badkamerslippers. Deze mogen alleen in de badkamer gedragen worden, dus vergeet niet om je weer om te kleden als je weggaat. Deze veel voorkomende faux pas kan ertoe leiden dat je begroet wordt door (vriendelijk) gelach van de plaatselijke bevolking!
27. Maak jezelf vertrouwd met de knoppen van het toilet!
Over badkamers gesproken, Japan staat bekend om zijn mooie toiletten, met een reeks knoppen om verschillende functies te bedienen. Deze functies kunnen bestaan uit kleine en grote spoelingen, een bidet, een droger en een automatische dekselopener.
Soms zijn de knoppen zowel in het Engels als in het Japans aangegeven, maar meestal moet je de plaatjes en kanji-tekens zelf ontcijferen. De pictogrammen moeten redelijk voor zichzelf spreken, maar als je je er zenuwachtig over voelt, kun je online een voorbeeldafbeelding zoeken.
28. Taxideuren
Japan staat bekend om technologie en efficiΓ«ntie, dus het is geen verrassing dat taxideuren automatisch opengaan.
Als je een taxi aanroept, trekt de chauffeur op en gaat de achterdeur automatisch open zodat je kunt instappen. Eenmaal binnen sluit hij automatisch weer achter je.
Een kleinigheid om op te letten, maar wel een die je een verrassing kan besparen!
29. Buigen of niet buigen
Buigen is een van de meest voorkomende Japanse gebruiken, en het wordt gebruikt in de meest uiteenlopende situaties, zoals het begroeten van mensen, het bedanken van iemand, en het aanbieden van excuses. Als vuistregel geldt: hoe dieper de buiging, hoe respectvoller.
Maak je geen zorgen als je je in het begin ongemakkelijk voelt. De meeste Japanners weten dat buigen in het westen ongebruikelijk is, en ze zullen je inspanningen niet onder de loep nemen! Als je liever een hand geeft, is dat waarschijnlijk ook prima.
30. Roken in Japan
Als je een roker bent, zul je waarschijnlijk merken dat Japan soepeler is dan je eigen land als het gaat om sigaretten. In veel traditionele restaurants en bars mag binnen nog gerookt worden. Treinstations en andere openbare ruimten hebben vaak een overdekte rookruimte waar je terecht kunt om je sigaret op te steken. Wees echter voorzichtig op straat, want roken is meestal niet toegestaan op drukke trottoirs – in plaats daarvan moet je op zoek naar een aangewezen rookplek.
Voor niet-rokers is de situatie in Japan misschien wat frustrerend. Maar steeds meer bars en restaurants kiezen er gelukkig voor om hun gebouwen rookvrij te maken. Een snelle controle van hun website of borden in de etalage moet je helpen niet-rokerszaken te vinden.
31. Bedek je tatoeages
In Japan bestaat nog steeds een associatie tussen tatoeages en georganiseerde misdaad. Als buitenlander zul je waarschijnlijk niet voor een lid van de yakuza worden aangezien. Het kan echter nodig zijn je tatoeages te bedekken als je gebruik wilt maken van openbare voorzieningen als sportscholen, zwembaden en onsen (warmwaterbaden).
Als je tatoeages te groot of onhandig zijn om te bedekken, maak je dan geen zorgen. Je kunt altijd een privΓ© onsen gebruiken of online zoeken naar een tatoeage-vriendelijke onsen. Deze komen tegenwoordig steeds vaker voor, vooral bij etablissementen die tegemoet willen komen aan overzeese bezoekers.
32. Wees respectvol in het openbaar vervoer
De Japanse samenleving staat bekend om haar nadruk op beleefdheid, en een van de plaatsen waar dit het duidelijkst is, is het treinnetwerk. Conducteurs buigen naar je, wagons zijn brandschoon, en het vertrek is zo stipt dat je er je horloge op kunt gelijkzetten.
Houd deze eenvoudige aanwijzingen in gedachten, en je past er helemaal bij:
- Praat niet met je telefoon in het openbaar vervoer. Als je in de trein een gesprek moet voeren of beantwoorden, kun je dat doen in de kleine coupΓ©s tussen de wagons.
- Ga in de rij staan op de aangewezen plaatsen. Op het perron van de trein zie je meestal geschilderde lijnen, nummers en symbolen op de grond die aangeven waar je moet wachten. En laat natuurlijk mensen uit de trein voordat je probeert in te stappen.
Geniet ervan! Maak foto’s uit het raam, leun achterover op je stoel in de shinkansen, pak een heerlijke bento box lunch van het station of de drankenkar. Treinen zijn een geweldige plek om te ontspannen terwijl je naadloos naar je volgende bestemming glijdt.
33. Gebruik de geldbak
In Japan wordt geld zelden direct van hand tot hand gegeven.
Als je iets koopt in een winkel, restaurant of bar, zie je vaak een klein dienblad naast de kassa. Het kan op de toonbank staan of aan de kassa zelf bevestigd zijn. Je moet je geld of creditcard in het bakje leggen, in plaats van het aan de caissière te geven.
De caissière zal meestal je wisselgeld in de geldbak doen nadat de transactie is afgerond. Hetzelfde systeem werkt bij het betalen voor diensten in hotels, bioscopen en onsen.
Een andere gebruikelijke praktijk voor het wisselen van geld is om het geld in een enveloppe te doen, in plaats van het openlijk door te geven, en om beide handen te gebruiken om het door te geven.
Japan reistips: Eten en drinken
Japan is echt een paradijs voor fijnproevers. Van lekkernijen van Michelin-niveau tot authentieke lokale gerechten, het verdient zijn reputatie als culinair mekka meer dan. Hier volgen enkele tips om tijdens je reis optimaal te genieten van de eetbare geneugten van Japan.
34. Probeer al het eten!
Dit lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar het is toch een reistip die de moeite waard is.
Voor een echt hoogwaardige ervaring moet je je te buiten gaan aan een seizoensgebonden kaiseki-maaltijd met meerdere gangen – of de veganistische/vegetarische versie die bekend staat als shojin ryori. Om een eclectische verscheidenheid aan Japans eten op één plek te proeven, ga je naar een izakaya. Deze ongedwongen eetcafΓ©s in Japanse stijl zijn een must en een van de beste manieren om je volledig onder te dompelen in de plaatselijke cultuur.
Van bekende klassiekers als sushi en ramen tot minder bekende maar niet minder heerlijke gerechten als soba en karaage is er een overvloed aan verrukkelijke Japanse gerechten om te proberen.
Bovendien zijn er talloze lokale specialiteiten om van te genieten als je verschillende steden bezoekt. Dus als je reisroute meerdere bestemmingen omvat, ga dan zeker op onderzoek uit! Om je op weg te helpen, bekijk onze aanbevelingen voor onmisbaar eten in Kyoto, eten in Osaka en eten in Fukuoka.
35. Verfijn je eetstokjesetiquette
Zelfs als je jezelf beschouwt als een expert met eetstokjes, ben je je misschien niet bewust van de etiquette die je in acht moet nemen als je ze gebruikt:
Een must voor al het eten dat je gaat proberen!
- Richt je eetstokjes nooit op een ander, zwaai er nooit mee in de lucht, en spiets er nooit voedsel mee.
- Steek je eetstokjes niet in een kom rijst, of geef voedsel van stokje naar stokje door, want dat doet denken aan begrafenisrituelen.
- Als je uit een gemeenschappelijke schaal serveert, gebruik dan het andere uiteinde van je stokjes (niet het uiteinde dat je in je mond stopt) om jezelf te bedienen.
- Als je geen eetstokjes kunt gebruiken, maak je dan geen zorgen – je kunt altijd om een mes en vork vragen.
36. Plan vooruit als je dieetwensen hebt
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is reizen door Japan met speciale dieetwensen zeker mogelijk – als je van tevoren plant.
Het is helaas waar dat dieetbeperkingen in Japan niet zo goed worden begrepen als in sommige andere landen, en dat er niet altijd rekening mee kan worden gehouden. Maar als je dit advies opvolgt, maak je je leven veel gemakkelijker:
Geef, om misverstanden te voorkomen, specifiek aan wat je wel en niet kunt eten (in plaats van alleen te zeggen dat je bijvoorbeeld veganistisch of glutenvrij bent).
Geef ruim van tevoren aan wanneer je een restaurant of ryokan vraagt hun menu aan te passen, want dat kost tijd en voorbereiding.
Leer enkele belangrijke Japanse woorden of neem een zinnenkaart mee. Leer zinnen met betrekking tot je dieet zoals:
- ‘Ik ben allergisch voor ___.’
- ‘Ik kan geen ___ eten.’
- ‘Bevat dit ___?’
Onderzoek, onderzoek, onderzoek! Het internet is een goudmijn aan informatie en advies voor reizigers met dieetwensen in Japan. Er is een steeds groter aantal websites over veganistisch/vegetarisch/glutenvrij/etc. zijn in Japan, die absolute levensredders kunnen zijn.
37. Probeer sake
Geen lijst met Japan reistips zou compleet zijn zonder een beetje sake!
Als je geen expert bent, is de beste manier om sake te leren waarderen simpelweg het drinken ervan. Als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan een sake-proeverij of een rondleiding door een brouwerij voor een spoedcursus. Een andere mogelijkheid is het personeel van de bar of het restaurant om aanbevelingen te vragen.
Een ding om in gedachten te houden is dat het woord ‘sake’ in het Japans verwijst naar alle alcoholische dranken in het algemeen. Gebruik het woord ‘nihonshu’ als je bestelt, en je zult zeker indruk maken! Als je met een groep drinkt, vul dan altijd de glazen van anderen, niet die van jezelf – en zij zullen hetzelfde voor jou doen.
Bekijk voor een langere inleiding over de nationale drank van Japan onze Sake 101 gids. Voor iets anders kun je shochu overwegen.
Overigens, hoewel Japan misschien het meest bekend is om zijn sake, heeft het ook een internationaal geprezen whisky-industrie. Er zijn verschillende Japanse whiskydistilleerderijen in het land die je kunt bezoeken voor een kijkje achter de schermen en een proeverij, evenals een overvloed aan speciale whiskybars.
38. Woon een theeceremonie bij
Japan herbergt een van ‘s werelds meest eerbiedwaardige theeculturen, en nergens is dit duidelijker dan in de traditionele theeceremonie.
Deelnemen aan een theeceremonie is een heerlijk Japanse ervaring. Met behulp van matcha – een hoogwaardig, fijngemalen poeder gemaakt van in de schaduw gekweekte groene theeplanten – is het niet alleen een manier om meer te leren over het bereiden en serveren van thee. De ceremonie is ook een kans om even afstand te nemen van de drukte van alledag en te genieten van authentieke Japanse gastvrijheid.
Er wordt niet van je verwacht dat je de etiquette van de theeceremonie kent – dat is tenslotte een deel van wat je daar komt leren! Denk er alleen aan om mooie sokken en comfortabele kleding te dragen, want je zult waarschijnlijk in een tatami-ruimte zijn en dus je schoenen moeten uittrekken en op de grond moeten zitten.
39. Beperk je niet tot alleen Matcha!
Matcha is misschien de meest bekende, maar het is zeker niet de enige thee in Japan die je kunt ontdekken.
Als je een theeliefhebber bent, maak dan zeker van de gelegenheid gebruik om alle aangeboden theesoorten te proberen. Van grasachtige sencha en gyokuro van topkwaliteit, tot geroosterde hojicha en genmaicha met bruine rijst, Japan heeft een thee voor elke smaak en gelegenheid. Naast theeceremonies kun je theehuizen bezoeken voor proeverijen, en zelfs theeplantages voor rondleidingen.
Theebladeren zijn ook een ideaal souvenir, waarmee je een voorproefje van Japan mee naar huis kunt nemen.
Geen fan van thee? Japan heeft ook een bloeiende speciale koffiescene, dus ga er zeker eens kijken als een kopje koffie meer jouw stijl is.
Tijdens je reis naar Japan kan er vanalles gebeuren, dus zorg ervoor dat je een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten.