In dit artikel zetten we de meest voorkomende beginnersfouten, die restauranthouders maken bij het starten van een restaurant, op een rijtje. Het kiezen van de juiste locatie (en het verkrijgen van de juiste vergunning), het beheren van de voedsel- en drankvoorraad en het omgaan met de werknemers, zijn slechts enkele van die valkuilen.
Helaas worstelen veel restaurants vanaf het begin omdat de eigenaar overweldigd wordt of een belangrijke stap in het planningsproces over het hoofd ziet. Dus als jij jouw droom wilt volgen om dat trendy kiprestaurant of die eclectische Koreaanse BBQ-tent te openen, houd dan deze tien beginnersfouten in gedachten, zodat je niet in dezelfde val trapt.
1. Geen businessplan hebben
Een businessplan is voor elke nieuwe onderneming (en dus niet alleen voor restaurants) essentieel voor succes. Het helpt de bedrijfseigenaar bij het bepalen van toekomstige doelstellingen en strategieën om sneller resultaat te kunnen boeken. Het kan je ook helpen bij het budgetteren, waardoor je tijd, geld en stress tijdens het proces bespaart. Hoewel het tijd kost om een businessplan op te stellen (en daarom door veel mensen vermeden wordt), zal deze tijd goed besteed zijn als het je op de lange termijn voor het maken van dure fouten behoedt.
2. Onvoldoende aandacht aan de locatie besteden
De locatie kan voor de zichtbaarheid van restaurants en het aantrekken van klanten van vitaal belang zijn. Je moet er dus voor zorgen dat je je op een locatie bevindt, die voor jouw doelmarkt goed zichtbaar en toegankelijk is. Een goede locatie kan de aandacht van een hongerige potentiële klant trekken en dus extra klanten opleveren. Neem vanwege de lagere kosten geen genoegen met een mindere locatie, die enigszins buiten de gebaande paden ligt.
3. De opstartkosten onderschatten
De initiële opstart- en bedrijfskosten kunnen worden begroot, maar wees niet zo naïef om te denken dat er niet iets onverwachts kan gebeuren, zoals een koelkast die plotseling niet meer werkt. Zoek dan van te voren ook apparatuur uit van hoge kwaliteit zoals Maxima horeca apparatuur bijvoorbeeld.
Zorg er ook voor dat er in jouw opstartbudget ook ruimte is voor onverwachte of hogere kosten dan oorspronkelijk gepland. Het is een goed idee om jouw opstartkosten te overschatten en een jaar aan werkkapitaal en extra geld voor noodgevallen opzij te zetten.
4. Denken dat je op de dag van de opening al geld gaat verdienen
Totdat het nieuws over jouw nieuwe bedrijf naar buiten komt en je enige aandacht krijgt, moet je voorbereid zijn om wat initiële verliezen te nemen. Zo moet je ervoor zorgen dat die eerste maanden dat je open bent ook de beste zijn, zodat bezoekers zullen terugkeren en helpen om reclame te maken. Zelfs voor degenen, die het op de openingsdag van hun restaurant goed doen, zijn er meestal nog steeds hoge arbeids- en bedrijfskosten, die een positief resultaat voor enige tijd in de weg staan. Je moet hierbij denken aan zaken als opleiding voor de werknemers, voorraadbeheer enz.
5. Geen training voor de werknemers en/of geen procedurehandleidingen
Sommige nieuwe restauranteigenaren realiseren zich misschien niet hoeveel tijd het kost om werknemers op te leiden en de kosten die ermee gemoeid zijn. Voor een franchisenemer wordt vaak de formule en een hoop andere zaken door de franchiseorganisatie onderhouden. Voor jouw eigen restaurant is het echter goed om ervoor te zorgen dat jij jouw eigen handleidingen maakt, die specifiek voor jouw bedrijf zijn. Het trainen en het informeren van de medewerkers over de procedures kan helpen om een consistente voedselkwaliteit, service en andere zaken te leveren, die essentieel zijn om ervoor te zorgen dat de klant terug blijft komen (en het aan hun vrienden vertelt).
6. Focussen op het eten dat je wilt en niet proberen om iedereen te plezieren
Hoewel je niet alles voor iedereen kunt zijn, moet je er ook voor zorgen dat je kenmerkende gerechten en eetstijl voortkomen uit jouw hoofdconcept en passie waarmee dit restaurant idee in de eerste plaats is begonnen. Doe wat vergelijkingsonderzoeken met restaurants zoals die van jou en praat met mensen in de buurt over wat voor soort eten ze zouden willen zien. Door deze gegevens te gebruiken en met jouw ideeën te combineren, kun jij een menu maken dat ze zeker zal bevallen.
7. Geen vergunningen en licenties aanvragen
Er zijn restaurants die hun ruimte in mei beginnen te huren om in juli te kunnen openen, maar in maart van het volgende jaar zijn ze nog steeds niet open. Bij verbouwingen en andere taken kan enige tijd nodig zijn om goedkeuringen van de gemeente en de provincie te krijgen, wat een langere tijd in beslag kan nemen dan aanvankelijk gepland. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk onderzoek doet naar het gebouw, de locatie en de eerdere huurders, voordat je de huurovereenkomst ondertekent en verwacht dat je een maand later al kunt openen.
8. De openingsdag niet strategisch plannen
Onderzoek het vergunningsproces en probeer mogelijke hobbels te identificeren, die je kunnen belemmeren. Kijk ook naar de timing van wanneer je je nieuwe restaurant opent en de gewoonten van de mensen in de buurt. Het openen van jouw restaurant in de lente in bijvoorbeeld een skistad nadat de resorts zijn gesloten, is waarschijnlijk niet de slimste zet als er niet genoeg klanten in de buurt zijn om jouw heerlijkheden te genieten.
9. Een ingewikkeld menu hebben
Te veel menukeuzes kunnen de klant in verwarring brengen en overweldigen, waardoor een slechte eerste indruk op hem wordt achtergelaten. Dat kan er mogelijk toe leiden dat hij iets kiest waar hij aanvankelijk niet voor kwam. Zodra je jouw concept hebt bevestigd, blijf je bij die niche en word je de leider in het bieden van die stijl van eten en sfeer.
10. Jouw markt niet begrijpen
Zelfs als je de beste recepten hebt, die niet kunnen wachten om met de wereld te worden gedeeld, moet je er toch voor zorgen dat je voedsel aanbiedt, dat mensen ook willen. Niet iedereen houdt misschien van jouw stijl van eten en dat is niet erg, maar je moet wel marktonderzoek doen en ervoor zorgen dat je in een behoefte aan een bepaald soort voedsel voorziet en het tegen de juiste prijs aanbiedt.
Dit zijn enkele van de meest voorkomende beginnersfouten bij restaurants, maar er zijn nog tal van andere horrorverhalen over waarom restaurants niet open konden en/of waarom restauranthouders hun spaargeld verloren toen ze probeerden om hun dromen te verwezenlijken. Houd er rekening mee dat veel planning, onderzoek en tijd investeren om de lokale bevolking te leren kennen, je op de lange termijn zal helpen. Als je deze fouten vermijdt, kom je een stap dichter bij een stortvloed aan tevreden klanten en positieve restaurantrecensies.