Als het op een goede nachtrust aankomt, geeft 5% van de bevolking er de voorkeur aan op de buik te slapen. Hoewel dat aantal op het eerste gezicht niet erg hoog lijkt, neemt het aantal buikslapers alleen maar toe.
Maar is slapen op je buik echt iets om je zorgen over te maken? Het korte antwoord is, helaas, ja.
Buikslapers lopen risico op zowel rug- als schouderpijn, want deze voorovergebogen houding duwt de wervelkolom uit zijn natuurlijke, neutrale kromming.
Wie op zijn buik slaapt oefent ook onnodige druk uit op zijn heupen, buik en nek door zijn hoofd naar één kant te draaien. Dit kan ook de luchtwegen blokkeren, waardoor het moeilijker wordt de hele nacht door te ademen! Om nog maar te zwijgen van de voortdurende verschuiving van slaapcycli door wakker worden van gevoelloosheid of ongemak.
Het slaaptekort door buikslapen kan mogelijk leiden tot slaaptekort, wat een verlies van cognitieve functie, geheugen, en andere ernstige problemen veroorzaakt!
Als je een fervent buikslaper bent, kan het moeilijk zijn de gewoonte te doorbreken. Maar met een kussen dat speciaal voor buikslapers ontworpen is en een paar tips voor een betere nachtrust, kun je jezelf elke keer dat je naar bed gaat comfortabeler en veiliger maken.
Slapen op de buik, hoewel comfortabel voor velen, kan eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Ongeveer 70% van de volwassenen zal in hun leven enige problemen met de onderrug melden. Deze problemen kunnen toenemen door het slapen op de buik, omdat de wervelkolom verkeerd uitgelijnd raakt, waardoor de omliggende spieren, pezen, banden en zelfs botten belast worden!
Buikslapers kunnen ook druk uitoefenen op de nek- en schouderspieren. Afhankelijk van hun hoofdpositie kan dit zelfs de ademhaling bemoeilijken of de luchtstroom helemaal afsnijden.
1. Investeer in een kussen speciaal voor buikslapers
Het beste kussen voor buikslapers is een kussen dat zich naar het lichaam vormt en zo de ruggengraat ontlast. Het ‘Buikslaper Kussen’ is gemaakt van traagschuim dat je lichaam ondersteunt zonder het op te duwen of uit de lijn te brengen. Het vormt zich naar je unieke vorm en heeft ingebouwde steun voor je wervelkolom door gelijkmatige druk te geven over je hele lichaam en hoofd. Check M line om het meest geschikte kussen te vinden.
2. Steun je bekken met een kussen
Wie op zijn buik slaapt duwt in feite zijn bekken naar beneden in de matras. Deze ongelijke gewichtsverdeling kan op meerdere plaatsen druk veroorzaken. Leg, indien mogelijk, een plat kussen onder je bekken om je ruggengraat op te tillen en de kromming te behouden. Dit verzacht de druk en helpt je comfortabeler te slapen.
3. Houd beide benen gelijk en plat
Als je op je buik moet liggen, zorg er dan voor dat je beide benen gelijk en plat zijn. Als ze dat niet zijn, en je tilt bijvoorbeeld één been op of legt het op een kussen, dan verdraait dat je ruggengraat. Dit kan nog meer schade aanrichten!
4. Rek je vaak uit
Rekken is een geweldige manier om de pijn te verlichten die je tijdens het slapen opgelopen hebt. Het is ook een geweldige manier om je lichaam te verjongen en je soepelheid te vergroten als je wakker wordt.
Voor buikslapers zijn enkele van de beste oefeningen oefeningen die je bekken naar achteren duwen. Als je op je buik slaapt, valt je bekken van nature naar voren. Probeer je uit te rekken op een manier die deze beweging omkeert, bijvoorbeeld door de ‘kinderhouding’ te doen of andere op yoga geΓ―nspireerde bewegingen.
5. Probeer, wanneer mogelijk, je positie te verschuiven
Probeer, wanneer mogelijk, op je rug of op je zij in slaap te vallen, of draai je slaappositie gedurende de nacht zodat je niet steeds met je voorhoofd naar beneden ligt.
Als je merkt dat je weer op je buik wakker wordt, corrigeer dit dan gewoon tot het een tweede natuur wordt.
Hoe ongemakkelijk dit in het begin ook voelt, op je rug of op je zij liggen zal de druk op je tussenwervelschijven, bekken en nek verlichten. Het zal je lichaam ook helpen meer vertrouwd te raken met een andere manier van slapen.
6. Leg een kussen op je voorhoofd
Als je een buikslaper bent, is een optie die je kunt proberen een kussen op je voorhoofd te leggen als je met je gezicht naar beneden ligt.
Dit kussen opent de ademhalingsgang en brengt je hoofd voldoende omhoog, zodat je niet gedwongen wordt je nek de ene of de andere kant op te draaien. Hoewel dit in het begin oncomfortabel kan zijn, is het een alternatieve manier om comfortabel op je buik te slapen.
7. Probeer beter op je houding te letten
Concentreer je, voor je in slaap valt, op je lichaamshouding.
Als je op je buik moet slapen, zorg dan dat je heupen recht zijn, je rug niet gebogen, je ruggengraat niet gedraaid, en je handen aan je zijden. Hoewel deze houding niet perfect is, is ze idealer dan gedraaid of uit het midden liggen.
Wat is het beste kussen voor buikslapers?
Het perfecte kussen voor mensen die op hun buik slapen is er een dat niet te dik of hoog is, om de wervelkolom uit zijn uitlijning te brengen, maar steunend genoeg om hoofd, wervelkolom en nek goed op hun plaats te houden.
Je wilt ook een kussen dat stevig is – niet knisperig of zacht – maar zijn vorm behoudt, zelfs met de druk van je hoofd. Het beste materiaal is traagschuim.