Of je nu iets nieuws wilt leren via Soofos, een nieuwe vaardigheid wilt opdoen of gewoon hetgeen wat je al kunt, wilt verbeteren, deze 10 technieken geven je het raamwerk dat je nodig hebt om ergens het beste van te maken.
1. Laat je oude leerstijl achterwege
Ben jij een visuele leerling? Of is je leerstijl juist kinesthetisch of auditief? Ik zal je een geheim vertellen: jij hebt eigenlijk geen leerstijl. Hoe graag we ook willen geloven dat we beter leren in een bepaalde stijl, is de waarheid dat deze stijl eigenlijk weinig invloed heeft op ons leervermogen.
Het contrast tussen de enorme populariteit van de leerstijlenbenadering binnen het onderwijs en het gebrek aan geloofwaardig bewijs voor het nut ervan, is naar onze mening echt opvallend en verontrustend te noemen.
Toch blijft de mythe van leerstijlen, zoals een snelle Google-zoekopdracht je zal laten zien echt bestaan. Maar wat is dan echt de beste manier om iets te leren? Het hangt er in de eerste plaats van af wat je probeert te leren.
Als jij bijvoorbeeld een nieuwe taal probeert te leren, lees dan niet alleen het leerboek. Bekijk ook tv-programma’s, luister naar muziek en praat via een taaluitwisseling app met iemand van wie die taal zijn moedertaal is.
In een tijd waarin alles met één klik op de knop beschikbaar is, zijn er veel manieren om te leren. Het belangrijkste is om interactie met de informatie te hebben. Het gebruik van meerdere bronnen helpt je hierbij. Gebruik niet alleen maar boeken: verzamel ook relevante video’s, podcasts, films en blogs!
2. Maak het zinvoller voor jezelf
Eén van de belangrijkste redenen waarom ‘leerstijlen’ niet werken, is dat we dingen leren in termen van betekenis. Betekenis vinden in wat we leren is echt het allerbelangrijkste.
Een onderzoek uit 1973 van Chase en Simon illustreert dit goed. In het eerste deel van de test kregen amateurs en ervaren schakers een schaakbordarrangement van een spel dat aan de gang was te zien en er werd gevraagd om de positie van de stukken te herinneren. Terwijl de amateurspelers zich nauwelijks één van de posities konden herinneren, konden de experts zich de meeste ervan nog maar al te goed herinneren. De experts zien de strategie, de betekenis achter waarom de stukken zo staan waar ze op dat moment in het spel staan.
In het tweede deel van de test kregen de experts en de amateurs borden te zien met schaakstukken die willekeurig waren gerangschikt en er werd gevraagd om dat te onthouden. Beide groepen presteerden ongeveer gelijk. Deze keer konden de experts geen echt verband of betekenis vinden in de manier waarop de stukken waren gerangschikt.
Hetzelfde geldt ook voor het leren. We hebben allemaal verschillende feiten en cijfers op school geleerd, maar hoeveel daarvan herinneren we ons eigenlijk nog? Alleen de informatie, die voor ons betekenisvol was, hebben we kunnen verbinden met ons eigen leven en ervaringen hebben we onthouden.
Als je jezelf probeert te dwingen om willekeurige feiten uit je hoofd te leren, zul je ze waarschijnlijk vergeten. Herinner je je al die keren dat je formules probeerde te onthouden zonder de relevantie ervan te begrijpen? Om je leervermogen te behouden, is het belangrijk om verbindingen met het echte leven te maken en te zien hoe het past in het grotere geheel van dingen.
3. Leren door te doen
Mensen zijn van nature leergierig en we leren het beste wanneer we taken uitvoeren, die we proberen te begrijpen. Hoe goed je cijfers ook waren op de universiteit, het meeste van het leerproces vindt plaats zodra je de werkplek betreedt en begint toe te passen wat je hebt geleerd. Het is uiteraard wel belangrijk dat je een goede cursus volgt. Met een Soofos plus kan je onbeperkt cursussen volgen.
Stel dat je probeert om iets op het gebied van SEO te leren. Investeer dan niet al je tijd in het leren van het jargon en de theorie – duik er zo snel mogelijk in om de vaardigheid met vallen en opstaan onder de knie te krijgen. Start een blog. Schrijf een paar berichten. Ontdek zelf wat werkt en wat niet. Hoe meer je het doet, hoe meer je leert.
4. Bestudeer de groten en oefen dan
Aspirant-schrijvers horen keer op keer dat de beste manier om beter te schrijven, is om veel boeken te lezen en dan vooral de klassiekers. Waarom? Omdat ze veel meer zullen leren door de schrijfstijlen van grote schrijvers te bestuderen, dan door een cursus schrijven te volgen.
Laten we dit eens nader bekijken. Hoewel het bestuderen van de groten essentieel is, is het meer een passieve oefening. Om er baat bij te hebben, moet je leren om dat ook op je eigen werk toe te passen.
Een manier om dit te doen, is door experts na te bootsen totdat je uiteindelijk je eigen stijl en techniek hebt ontwikkeld.
5. Leer een ander wat je zelf hebt geleerd
Eén van de meer verrassende manieren waarop je een nieuwe vaardigheid kunt leren, is door deze aan iemand anders te leren. Er is veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen, maar één onderzoek illustreert het bijzonder goed.
In het onderzoek bestuderen twee groepen deelnemers dezelfde passage, maar dan met verschillende verwachtingen. Van de ene groep werd verwacht dat ze het later zouden onderwijzen, de andere groep zou een toets over het onderwerp moeten afleggen. Aan het einde werden beide groepen uiteindelijk op het materiaal getest. Raad eens welke groep het beter deed? Ja – degene die verwachtte het te gaan onderwijzen.
Waarom is dit zo’n effectieve manier om te leren? Omdat wanneer we leren met de bedoeling om les te gaan geven over dat onderwerp, we het materiaal opsplitsen in eenvoudige, begrijpelijke brokken voor onszelf. Het dwingt ons ook om het onderwerp kritischer en grondiger te onderzoeken, waardoor we het beter begrijpen.
Je hoeft geen opleiding te hebben gevolgd om deze truc te kunnen gebruiken. Probeer aan vrienden of collega’s uit te leggen wat je leert. Als je nieuwe bedrijfssoftware onder de knie probeert te krijgen, vraag je baas dan of je er een presentatie voor je team over kunt maken. Kijk of je al hun vragen kunt beantwoorden. Schrijf regelmatig blogposts of maak vlogs terwijl je aan het leren bent. Kijk of je in eenvoudige woorden kunt uitdrukken wat je leert. De resultaten zullen je echt verbazen.
6. Besteed meer tijd aan het oefenen van dingen, die je moeilijk vindt
Oefenen op zich is geweldig, maar als je dingen oefent, die je eigenlijk al goed onder de knie hebt, doe je iets verkeerd. Om in welke vaardigheid dan ook te kunnen uitblinken, moet je jezelf uit je comfortzone duwen en dingen oefenen waar je juist niet goed in bent.
7. Neem regelmatig een pauze
De hersenen hebben twee modi: gefocust en diffuus. Om te leren, zijn beide modi even belangrijk.
In de gefocuste modus kun je de kneepjes van een probleem leren. In de diffuse modus ben je beter in staat om het grote geheel te zien en alles samen te brengen. Het is je misschien al wel opgevallen dat dit gebeurt onder de douche, wanneer je je niet op iets in het bijzonder concentreert, dan herinner je je plotseling een feit dat je ontging of de oplossing voor een probleem.
Het is belangrijk om je hersenen na een bijzonder intensieve studie- of oefensessie een tijdje te laten ontspannen om het zo de tijd te geven om de punten met elkaar te verbinden.
8. Test jezelf
De toetsen op school waren iets dat je vast zoals de meeste mensen haatte, maar weet je hoe effectief ze zijn om je te helpen leren? Het blijkt dat toetsen, zelfs als je gewoon in je eentje oefent en geen examen met grote gevolgen aflegt, één van de beste manieren is om het leren te stimuleren.
Jezelf testen overtreft zelfs methoden zoals het herlezen en het herzien van notities, want het zorgt ervoor dat informatie beter blijft hangen. Uit een onderzoek over de studietechnieken van de allerbeste studenten, dat werd uitgevoerd door Elevate Education, bleek dat terwijl de meeste studenten notities opnieuw lezen voor examens, de beste studenten hun tijd besteden aan het oplossen van problemen en het afleggen van oefenexamens.
Waarom is het maken van toetsen zo effectief? Omdat het terugroepen een stap verder gaat. Iets terugroepen of je iets herinneren laat zien hoeveel van het materiaal je echt hebt onthouden. Jezelf testen laat zien hoe goed je wat je hebt geleerd kunt gebruiken. Dat is tenslotte het ultieme doel van leren, nietwaar?
9. Zoek een mentor
Mentorschap is misschien wel de snelste manier om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Een mentor helpt je door een onschatbaar perspectief en ervaring te bieden door je vakgebied te navigeren.
Zoek in eerste instantie naar vrienden, familie en collega’s en kijk of ze een vaardigheid hebben, die jij probeert te leren. Als je niemand kunt vinden, begin dan je zoektocht uit te breiden naar mensen in de gemeenschap en in dezelfde branche.
Als je contact opneemt met experts, beschrijf dan wat jij te bieden hebt, in plaats van wat het je zal opleveren. Jij kunt bijvoorbeeld hun social media-accounts beheren of helpen bij het schrijven van content voor op hun website. Welke diensten je ook kunt aanbieden, laat het hen weten.
10. Wees nieuwsgierig
Niets stimuleert leren zo goed als nieuwsgierigheid! Stel vragen, maak fouten en durf dingen te ondernemen!
In plaats van je te laten leiden door een leerboek, neem je zelf het voortouw. Haal antwoorden uit vele bronnen. Onthoud niet alleen de theorieën en de technieken, maar breng het ook in de praktijk. Bedenk waarom ze ertoe doen, waarom ze relevant zijn. Knutsel met de beschikbare tools en met je kennis. Kijk wat je uiteindelijk ontdekt! Je kunt jezelf verrassen.