De afgelopen jaren is het ontzettend hard gegaan als het aankomt op het vergroenen van menig product. Elektronische apparaten zijn in veel gevallen een stuk energiezuiniger dan voorheen, producten worden steeds vaker op een milieuvriendelijke manier vervaardigd Γ©n men denkt vaker na over de impact van een aankoop. Ook de verlichting in het huishouden is de laatste jaren een stuk beter geworden, waardoor je uiteindelijk een stuk beter bij de eindstreep aankomt.
Een oorzaak hiervan is de opkomst van LED verlichting. Dit type verlichting kenmerkt zich aan het feit dat het veel efficiΓ«nter werkt in vergelijking met halogeen verlichting. Hierdoor werken de LED lampen op een veel lagere hoeveelheid watt, waardoor je ook minder energie verbruikt.
Echter zijn er nog steeds ontzettend veel halogeenlampen in de omloop, voornamelijk omdat men deze toevallig nog heeft liggen en de eventuele aanpassingen nog niet ziet zitten. Hierdoor loop je niet alleen betere verlichting mis, maar ben je ook een dief van jouw eigen portemonnee. Halogeen is op langere termijn namelijk een stuk duurder, want naast een hoger verbruik heb je ook nog last van een flink beperkte levensduur.
Mocht LED nu interessant klinken, maar weet je nu niet waar je moet beginnen? Geen nood, want aan de hand van deze blog gaan we je precies vertellen wat je moet weten over het aanschaffen van LED verlichting!
Tip #1: Begin met oriΓ«nteren voordat je iets koopt
Wellicht een tip die je vaker hebt gezien, maar daardoor zeker niet minder waardevol. Ervaring leert namelijk dat het online kopen van producten zo nu en dan verkeerd verloopt. Hierdoor krijg je soms te maken met verkeerde afmetingen of de verkeerde technieken. Tevens komt een verkeerde combinatie of foutieve montage ook geregeld voor, waardoor het product in kwestie er niet altijd goed vanaf komt.
Daarom raden wij altijd aan vooraf goed te oriΓ«nteren op de mogelijkheden die je hebt. Hierbij kun je je eventueel baseren op de eigenschappen van jouw oude verlichting, zodat je een vergelijkbare vervanging kunt vinden. Dit is natuurlijk niet al te gemakkelijk, omdat ouderwetse halogeen verlichting anders in elkaar steekt. Daarom moet je op de volgende zaken letten:
Wattage: Dit slaat op de benodigde energie van de lamp om op goed te functioneren. In vergelijking met halogeen ligt dit bij LED natuurlijk een stuk lager. Daarom is het belangrijk dat je vooraf ook controleert waarmee je een lamp kunt vergelijken als het aankomt op halogeen. Bijvoorbeeld een van de inbouwspots, die in veel gevallen om en nabij de 75 Watt zitten als het op halogeen aankomt.
Lumen: Dit is de lichtopbrengst van de lamp. Dit is belangrijk, omdat spots hierin flink kunnen verschillen. Als je gebruik wilt maken van een lamp die gelijk loopt met jouw vorige model, is het belangrijk dat deze waarden gelijk zijn aan elkaar.
Buitenmaat / Inbouwhoogte: Dit spreekt voor zich, want je wilt natuurlijk wel een lamp hebben die zo dicht mogelijk bij de huidige maat zit. Daarom is het belangrijk je deze maten vooraf meet of hebt opgezocht, zodat je zeker weet dat je uiteindelijke voor de juiste maten kiest.
Tip #2: Kijk goed naar de mogelijkheden van de lamp
Elke lamp is verschillend en brengt zijn eigen voordelen met zich mee. Daarom is het belangrijk dat je vooraf weet welke extraβs je graag wilt gebruiken.
Een van de populairste technieken is het dimmen van een lamp. Met behulp van het juiste schakelmateriaal kun je de juiste verlichting namelijk harder of zachter zetten op basis van de positie van de knop. Dit is ontzettend handig, omdat je zo veel meer controle hebt over jouw kamer.
Denk hierbij aan een slimme lamp, zoals een van de Philips Hue Spots. Met lampen zoals deze heb je opties zoals het veranderen van de kleur, het dimmen op afstand Γ©n het laten samenwerken binnen andere slimme systemen, zoals Philips Hue. Hierdoor kun je echter niet gebruik maken van een fysieke dimmer, aangezien beide technieken niet goed samenwerken.